Πάπας Φραγκίσκος: Δωρεά τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Ιστορική η απόφαση του πάπα Φραγκίσκου να δωρίσει θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας». Τα τρία θραύσματα βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, επί πολλούς αιώνες.

Πριν από ένα χρόνο, ο Ιερώνυμος και ο Πάπας είχαν συναντηθεί με αφορμή το ταξίδι του Φραγκίσκου στην Κύπρο και την ελληνική πρωτεύουσα, από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου. Και οι δύο είχαν επιβεβαιώσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν μαζί τον δρόμο της αδελφοσύνης και της ειρήνης. Ο Φραγκίσκος, με την ευκαιρία, είχε αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξαν οι Καθολικοί έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Το επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού

«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθενταν σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Μια θρησκευτικά εμπνευσμένη δωρεά

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το AP, η δήλωση του Βατικανού ξεκαθαρίζει ότι η Αγία Έδρα ήθελε να καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν διμερής απόφαση να επιστραφούν τα μάρμαρα από το κράτος του Βατικανού στην Ελλάδα, αλλά μάλλον μια θρησκευτικά εμπνευσμένη δωρεά. Η δήλωση μπορεί να διατυπώθηκε για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες ανεκτίμητες εκμεταλλεύσεις στα Μουσεία του Βατικανού.
Τα γλυπτά είναι απομεινάρια της ζωφόρου του Παρθενώνα μήκους 160 μέτρων που έτρεχε γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού στην Ακρόπολη, αφιερωμένου στην Αθηνά, θεά της σοφίας. Πολλά χάθηκαν σε βομβαρδισμό του 17ου αιώνα και περίπου τα μισά έργα αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από έναν Βρετανό διπλωμάτη, τον Λόρδο Έλγιν.

Τα θραύσματα

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, με λεπτομέρειες, στα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τρία θραύσματα από πεντελικό μάρμαρο που έφτασαν στο Βατικανό τον 19ο αιώνα και τα οποία ανήκουν στα γλυπτά του Παρθενώνα.

Το πρώτο είναι το κεφάλι ενός αλόγου που προήλθε από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα και ήταν μέρος ενός από τα τέσσερα άλογα της θεάς Αθηνάς, στη διαμάχη της με τον Ποσειδώνα για την κυριαρχία της Αττικής. Στη συνέχεια, υπάρχει το κεφάλι ενός αγοριού που κρατά ένα δίσκο, πιθανότατα προσφέροντας αναθήματα στη θεά ως μέρος της πανηγυρικής πομπής των Παναθηναίων. Το παιδί πρέπει να ήταν μέρος της ζωφόρου.
Τέλος το τρίτο θραύσμα είναι ένα γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι που βρισκόταν σε μια από τις μετόπες που ήταν τοποθετημένες στη νότια πλευρά του ναού, όπου απεικονιζόταν η κενταυρομαχία, η συμπλοκή μεταξύ των Κενταύρων και των Λαπιθών.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Κακοκαιρία: Στη Φθιώτιδα θα πέσει το πιο πολύ νερό

Ήδη, από το μεσημέρι της Κυριακής, έχουν σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα του «112» στους κατοίκους της Φθιώτιδας, Θεσσαλίας, Σποράδων και Βόρειας Εύβοιας, ώστε να περιορίσουν...

Συχνές Ερωτήσεις για την έκδοση Νέου Τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών Μορφότυπου ID-1

  Υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με δελτίο ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος...

id.gov.gr – Τη Δευτέρα 25/9 ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών για την έκδοση ή αντικατάσταση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, ανταποκρινόμενη...

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού Νέας Αρτάκης η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού «Η Μικρασιάτισσα» στη Νέα Αρτάκη, που τελέστηκαν χθες, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100...

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού – Πού έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις...