Πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας: Σήμερα ανακοινώνουν τα τιμολόγια του Οκτωβρίου

Σήμερα 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν από τους παρόχους ενέργειας τα τιμολόγια του Οκτωβρίου. Ειδικότερα, μέχρι τα μεσάνυχτα, οι πάροχοι ενέργειας οφείλουν να ανακοινώσουν τις τιμές λιανικής ρεύματος για τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που ήταν εξαιρετικά υψηλές προσεγγίζοντας ακόμη και τα 90 λεπτά/κιλοβατώρα. Το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει το νέο μηχανισμό επιδοτήσεων, που περιλαμβάνει 3 διαφορετικά κλιμάκια:

  • Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από το ύψος της εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι όσα νοικοκυριά καταναλώνουν μέχρι 500 κιλοβατώρες / μήνα, θα λάβουν την μεγαλύτερη επιδότηση.
  • Όσοι καταναλώνουν έως 1000 κιλοβατώρες, πρόκειται για νοικοκυριά με 4 – 5 ή περισσότερα μέλη, θα παίρνουν χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης.
  • Ενώ τη χαμηλότερη επιδότηση θα λαμβάνουν όσοι καταναλώνουν πάνω από 1000 κιλοβατώρες.

Στην περίπτωση όμως που αυτά τα νοικοκυριά εξοικονομήσουν ενέργεια κατά 15% τότε, σύμφωνα με πληροφορίες θα παίρνουν bonus επιδότησης και θα ανεβαίνουν κλιμάκιο. Το πρόβλημα εδώ είναι πως η μέτρηση στα ρολόγια καθυστερεί 4-10 μήνες και δεν θα φανεί άμεσα το όφελος στους λογαριασμούς, εκτός εάν οι ίδιοι οι καταναλωτές κάνουν την καταγραφή και την περάσουν στη σχετική πλατφόρμα του παρόχου τους.

Σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου, το ρεπορτάζ λέει πως η επιδότηση θα είναι οριζόντια και πιθανόν διπλή. Ένα μέρος της επιδότησης θα έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα, ως έκπτωση, από τη ΔΕΠΑ.

Σκρέκας σε ΣΚΑΪ: «Σχεδόν μηδενικές» οι πιθανότητες για διακοπές ρεύματος

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, χαρακτήρισε πολύ μικρές, σχεδόν μηδενικές τις πιθανότητες για διακοπές ρεύματος ή ρεύμα με «δελτίο».

«Στη ζωή και όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές», τόνισε ο υπουργός.

«Και στις αιχμές θα έχουμε ρεύμα και φυσικό αέριο και έχουμε κάνει ό,τι πρέπει ώστε η Ελλάδα να μην έχει μεγάλο κίνδυνο να έχουμε ‘’δελτίο’’ όπως το λέτε εσείς», είπε ο κ. Σκρέκας τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την επάρκεια ενέργειας. Περιέγραψε τους τρεις στόχους της κυβέρνησης για:

  • Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
  • Να ληφθούν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας
  • Να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού

Διαβεβαίωσε ότι στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90% με 94% των αυξήσεων και πως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία.

Εξήγησε ότι στον νέο μηχανισμό θα υπάρξουν τρεις κλίμακες με το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα και όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στην δεύτερη και την τρίτη.

«Εκεί θα δίνουμε τη δυνατότητα  σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση που θα έρθει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον προμηθευτή τους», είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός τόνισε ότι η στήριξη θα είναι τέτοια που να καθιστά πιο προσιτή την τιμή αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί κατά 7 με 10 φορές σε 1,5 χρόνο.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο δημιούργησαν 450 εθελοντές

Η ζωή του Αθανασίου Διάκου από την ημέρα της βάπτισής του στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το …βάπτισμα του μαρτυρίου στις 24 Απριλίου 1821...

Πρόταση Μητσοτάκη για λεωφόρους μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών. Στο πλαίσιο...

Γραμμένη Οξυά: Off roading στο νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη

Απαραίτητη η σύντομη στάση για ξεκούραση, την ώρα που ο Χρήστος ετοιμάζει τα φωτογραφικά σύνεργά του ενώ εγώ με τη βοήθεια του Google Maps...

ΙΣΑ: άμεση διευθέτηση ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης δαπανών των ιατρών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πασχαλινές αποδράσεις: Ποιες βαλίτσες θα σε βολέψουν

Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και αν έχετε ήδη κάνει σχέδια να δραπετεύσετε το Πάσχα και όχι απαραίτητα...