Παρουσιάστηκε ο “Αγώνας για την Ελευθερία – Race for Liberty”

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο, Τμήμα Αγοράς (“Τοίχος των Εθνών”, πλησίον Ρωμαϊκής Αγοράς), στο ΟΑΚΑ  για τον “Αγώνα για την Ελευθερία – Race for Liberty” 

Πρόκειται για έναν υπερμαραθώνιο αγώνα που έλλειπε από το ελληνικό καλεντάρι. Η «συμβολική» απόσταση των εκατό μιλίων (100μ) σε ασφάλτινο δρόμο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην χώρα μας! Το πρώτο ασφάλτινο «εκατόμυλο» που θα αποτελέσει μια πρόκληση για τους δρομείς αλλά και συνάμα ένα φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν το 1821!

Χαρακτηριστικά

Μεγάλη διαδρομή: 162χλμ

Ημερομηνία διεξαγωγής: 21-22/08/2021

Εκκίνηση: Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Αρτοτίνας (μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος)

Τερματισμός: Λαμία πλατεία Αθανασίου Διάκου

Μικρή διαδρομή: 50χλμ

Ημερομηνία διεξαγωγής: 22/08/2021

Εκκίνηση: Γραβιά (Χάνι)

Τερματισμός: Λαμία πλατεία Αθανασίου Διάκου

Η ονομασία της διοργάνωσης είναι «Αγώνας για την Ελευθερία» (Race for Liberty) και είναι εμπνευσμένη από την αυτοθυσία των ηρώων του 1821. Οι διαδρομές των δύο αγώνων διατρέχουν την Ρούμελη. Στα βουνά και στα χωριά από τα οποία θα διέλθουν οι δρομείς έδρασαν πολλοί αγωνιστές της επανάστασης (Μακγρυγιάννης, Ανδρούτσος, Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης, Γκούρας κ.α.) και δόθηκαν σημαντικές μάχες. Η ιστοσελίδα «www.raceforliberty.gr» αποτελεί ταυτόχρονα και ένα εκτεταμένο «ευερετήριο» για όλα τα παραπάνω.

Η μεγάλη διαδρομή των  εκατό μιλίων έχει ιδιαίτερη αισθητική αξία. Το μεγαλύτερο μέρος διατρέχει τα ελατοδάση των Βαρδουσίων, της Γκιώνας και της Οίτης (Εθνικός Δρυμός). Στην περιοχή του Λιδωρικίου οι δρομείς κυκλώνουν την λίμνη του Μόρνου τρέχοντας δίπλα στα καταπράσινα νερά της. Κατηφορίζοντας στον κάμπο της Λαμίας οι δύο διαδρομές αποκτούν κοινή πορεία και όλοι οι αθλητές διέρχονται από τον ιστορικό χώρο της Μάχης της Αλαμάνας (τοποθεσία δίπλα στις Θερμοπύλες όπου συνελήφθη ο Αθ. Διάκος).

Παραθέτουμε την τοποθέτηση του Δημάρχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης :

«Φίλες και φίλοι δρομείς,

Αγαπητοί συνδιοργανωτές,

Με ιδιαίτερη χαρά εμείς στο Δήμο Λαμιέων, συμμετέχουμε στη διεξαγωγή του υπερμαραθώνιου «Αγώνας για την Ελευθερία».

Ενός νέου, ιστορικού χαρακτήρα, μαραθώνιου, που τοποθετεί τα ιστορικά μας, ιδιαίτερης ομορφιάς, τοπόσημα στις σημαντικότερες και πλέον γνωστές διαδρομές του κόσμου.

Ενός υπερμαραθώνιου που θεωρείται από τους πλέον άρτια οργανωμένους αγώνες δρόμου παγκοσμίως και είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας.

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, για τους αρχαίους Έλληνες, ο αγώνας δρόμου ήταν το σπουδαιότερο και το πιο δημοφιλές άθλημα. Τώρα, αποκτά μια νέα θεματική σημασία που συνδέει το αρχαίο αυτό αγώνισμα, με τη νεότερη ιστορία μας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί δρομείς,

Ένας υπερμαραθώνιος αγώνας δρόμου αποτελεί από μόνος του μία υπέρβαση. Το ίδιο ισχύει και με τον Αγώνα για τη Ελευθερία.

Την υπέρβαση του αθλητή που καλείται να διανύσει 100 μίλια (162 χλμ), ξεκινώντας από την Αρτοτίνα και μέσα από μια διαδρομή η οποία διατρέχει τα ελατοδάση των Βαρδουσίων, της Γκιώνας και της Οίτης, τη λίμνη του Μόρνου,  τα χωριά των αγωνιστών και των ηρώων μας και τον κάμπο της Λαμίας, να καταλήξει στο κέντρο της πόλης.

Όλοι γνωρίζουμε πως η Ελληνική επανάσταση υπήρξε μια επανάσταση υπερβατική, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τους αγώνες των λαών για ελευθερία.

Από αυτή την υπέρβαση, εμπνεόμαστε διαχρονικά μέχρι σήμερα.

Από αυτά τα ιδεώδη της ελευθερίας και της αλληλεγγύης παραδειγματιζόμενοι, συμπράττουμε και εμείς,  ώστε ο «Αγώνας για την Ελευθερία» να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης, επιφανείς αλλά και αφανείς, με την ευχή και την ελπίδα η φετινή διοργάνωση να αποτελέσει την αρχή ενός νέου θεσμού και μιας καθολικά βιωματικής εμπειρίας, που θα θυμίζει κάθε χρόνο ότι η υπέρβαση εκείνη των προγόνων μας υπήρξε γέννημα αυτού του υπέροχου τόπου, του τόπου μας.

Θα τρέξουμε με περηφάνια και συγκίνηση, καθώς αναπόσπαστο μέρος της τόσο σημαντικής αυτής διαδρομής, αποτελούν και οι περιοχές της Αλαμάνας και της Λαμίας. Ο τόπος της θυσίας του Αθανάσιου Διάκου, δίπλα στο Σπερχειό ποταμό, αλλά και η πόλη μας, η «Αρχόντισσα της Ρούμελης», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν πολλοί. Μια πόλη με διάσπαρτα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, τα οποία αποτελούν σημεία αναφοράς για τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες μας. Με το κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου αλλά και την ομώνυμη πλατεία στο κέντρο της, να αποτελούν το σημείο τερματισμού του εμβληματικού αυτού αγώνα.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο «Αγώνας για την Ελευθερία» έχει ξεχωριστή σημασία για όλους μας.

Ευχαριστώ θερμά, όλους όσους εργάστηκαν για τη διοργάνωση του υπερμαραθώνιου και θέλω να δηλώσω ότι στο Δήμο Λαμιέων,  είμαστε έτοιμοι για τη διεξαγωγή του αγώνα και πάντα θα στηρίζουμε προσπάθειες που αναδεικνύουν τις αξίες και τα ιδεώδη που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες και ως Ρουμελιώτες.

Απομένει τώρα η συμμετοχή.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε είτε τρέχοντας για να βιώσετε την ομορφιά αυτού του αγώνα, είτε βοηθώντας εθελοντικά τη διοργάνωση.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

Σας ευχαριστώ.”

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Κ. Σκρέκας: Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό – Καμία ιδιωτικοποίηση

«Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Το νομοσχέδιο που συζητείται είναι απαραίτητο, διότι στα δημόσια μονοπώλια πρέπει να υπάρχει έλεγχος...

Ποια είναι τα νέα προγνωστικά στοιχήματος μετά από το Μουντιάλ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Δενδροφύτευση στην πληγείσα από τις πυρκαγιές Βαρυμπόμπη

Στη Βαρυμπόμπη, μία από τις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν βαρύτατα από τις πυρκαγιές το 2021, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 η τρίτη...

Έξυπνα tips για ασφαλές παιχνίδι στα Virtual Sports

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει τα μέγιστα τις στοιχηματικές εταιρίες να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τα παιχνίδια που προσφέρουν στα μέλη τους. Η πανδημία...

Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «FRESKON»

Προ των πυλών, με βελτιωμένα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, βρίσκεται το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «FRESKON» , που θα πραγματοποιηθεί από...