Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Στη Μητρόπολη η κηδεία

Σε ηλικία 83 ετών, έφυγε την Τρίτη από της ζωή, ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Β’ Γκλύξμπουργκ, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες. Ο τέως βασιλιάς νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών.

Γεννημένος στις 2 Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας στις 6 Μαρτίου του 1964, σε ηλικία 24 ετών διαδεχόμενος τον πατέρα του, Παύλο Α΄ μετά τον θάνατό του την ίδια ημέρα.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκε την τότε πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία με την οποία απέκτησε τρείς γιούς και δύο κόρες.

Ήταν γιος του βασιλιά Παύλου Α’, του οίκου των Γκλύξμπουργκ και της βασίλισσας Φρειδερίκης-Λουίζας του Αννοβέρου, αδελφός της μετέπειτα (και πρώην πλέον) βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και της πριγκίπισσας Ειρήνης.

Το 1941, η οικογένειά του διέφυγε στην Κρήτη και μετά στην Αίγυπτο. Στη διάρκεια του πολέμου έζησαν για μεγάλα διαστήματα στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Το 1946, μετά την απελευθέρωση η βασιλική οικογένεια επέστρεψε στη χώρα.

Την 1η Απριλίου 1947, ο πατέρας του ανέλαβε το βασιλικό αξίωμα, ύστερα από το θάνατο του Γεωργίου Β’, και ο ίδιος ανακηρύχτηκε διάδοχος του θρόνου. Τα πρώτα του γράμματα έμαθε στο δημοτικό σχολείο που λειτούργησε μέσα στα ανάκτορα Ψυχικού. Τις γυμνασιακές του σπουδές έκανε στο εθνικό εκπαιδευτήριο Αναβρύτων και συνέχισε στη Σχολή Ευελπίδων.

Στις 28 Ιουνίου του 1958, ανακηρύχτηκε αξιωματικός και στα τρία όπλα. Ασχολήθηκε ενεργά με τον προσκοπισμό και το 1959, ανακηρύχτηκε αρχιπρόσκοπος. Το 1960, αναδείχτηκε χρυσός ολυμπιονίκης στη Ρώμη, στο αγώνισμα της ιστιοπλοϊας.

Στις 6 Μαρτίου 1964, την επομένη του θανάτου του πατέρα του ανακηρύχτηκε βασιλιάς σε ηλικία 24 ετών. Στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Αννα Μαρία της Δανίας, τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Από το γάμο του απέκτησε πέντε παιδιά: την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Στις 15 Ιουλίου του 1965, προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, αμφισβητώντας το δικαίωμα του πρωθυπουργού να αναλάβει προσωπικά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στη συνέχεια διόρισε τις βραχύβιες κυβερνήσεις Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα (15 Ιουλίου) και Ηλία Τσιριμώκου (20 Αυγούστου), οι οποίες δεν συγκέντρωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Στις 17 Σεπτεμβρίου διόρισε νέα κυβέρνηση υπό το Στέφανο Στεφανόπουλο, η οποία διατηρήθηκε στην εξουσία επί 15 περίπου μήνες.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1966, διόρισε την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στις 3 Απριλίου 1967, διόρισε πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο με σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών. Λίγες ημέρες αργότερα, παρότι αντίθετος με την ομάδα των πραξικοπηματιών που κατέλαβαν την εξουσία την 21η Απριλίου, υπέδειξε για τη θέση του πρωθυπουργού τον Κωνσταντίνο Κόλλια και προσυπέγραψε το διορισμό της υπό αυτόν κυβέρνησης.

Στις 13 Δεκεμβρίου οργάνωσε αντιδικτατορική κίνηση που απέτυχε. Κατέφυγε με την οικογένειά του στη Ρώμη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.

Την 1η Ιουνίου 1973, το δικτατορικό καθεστώς ανακοίνωσε την κατάλυση της βασιλείας και στις 29 Ιουλίου έκανε “δημοψήφισμα” για να κατοχυρώσει την απόφασή του αυτή.

Το 1974, ύστερα από την πτώση των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου για το πολιτειακό, με το οποίο ο Κωνσταντίνος Β’ κηρύχτηκε οριστικά έκπτωτος, με ποσοστό ψήφων 69,18 % υπέρ της προεδρευομένης Δημοκρατίας.

Μετά την έκπτωσή του, διεκδίκησε ακίνητη περιουσία (Κτήμα και ανάκτορα Τατοίου, κτήμα και ανάκτορο Μon Repos Κερκύρας και δασόκτημα Πολυδενδρίου Λαρίσης) και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τελικά η απόφαση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2002, του επιδίκασε αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αποφασίζει για την ταφή – Τι θα συζητηθεί στο Μαξίμου

Σε διϋπουργική σύσκεψη λίγο μετά τις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τις λεπτομέρειες της τελετής για την εξώδιο ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος απεβίωσε χθες μετά από μακρά νοσηλεία στο «Υγεία», σε ηλικία 82 ετών.

Το ζήτημα, βεβαίως, δεν απασχολεί για πρώτη φορά την κυβέρνηση αυτές τις μέρες. Την περασμένη Πέμπτη, στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη βρέθηκαν οι δύο γιοί του Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, όπου και ενημέρωσαν την κυβέρνηση για την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση της υγείας του πατέρα τους και έθεσαν επί τάπητος τα πρώτα διαδικαστικά ζητήματα. Ο κ. Γεραπετρίτης κατέγραψε τα δεδομένα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν, με δεδομένο ότι ακόμα δεν είχε επέλθει το μοιραίο. Στη σημερινή σύσκεψη, μεταξύ άλλων, αναμένεται να είναι παρόντες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κ.α.

Οι εκκρεμότητες

Στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, κάποια εκ των οποίων φαίνεται πως είναι ρυθμισμένα. Για παράδειγμα, φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα κώλυμα, ώστε ο Κωνσταντίνος να ταφεί στο Τατόι, εφόσον το επιθυμεί η οικογένεια του. Σημειωτέον, εκεί ετάφη το 1981 και η μητέρα του, η Φρειδερίκη, και μάλιστα σε μια περίοδο πολιτικά πολωμένη ως προς τα της βασιλείας, επτά μόλις χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Πολιτειακό.

Παράλληλα, ένα ακόμα ζήτημα αφορά το πού θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, καθώς, λόγω και των διεθνών αφίξεων που αναμένονται στη χώρα μας από μέλη βασιλικών οικογενειών του εξωτερικού, προφανής προορισμός είναι η Μητρόπολη Αθηνών. Το ζήτημα του ιερού ναού δεν αφορά την κυβέρνηση, αν και κατά πληροφορίες, η οικογένεια του τέως μονάρχη έχει κάνει επαφές με την Αρχιεπισκοπή, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην είναι αρνητικός.

Η «ταμπακιέρα» της σύσκεψης έχει να κάνει, με το αν στον εκλιπόντα Κωνσταντίνο θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους, με το σκεπτικό ότι ως το 1967 υπήρξε αρχηγός του ελληνικού κράτος και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, υπάρχουν δύο γραμμές σκέψης. Σύμφωνα με την πρώτη, θα μπορούσε ο εκλιπών να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, με δεδομένο ότι χρημάτισε σε αυτή τη θέση, ασχέτως αν εξέπεσε. Σύμφωνα με τη δεύτερη, η τρίτη Ελληνική Δημοκρατία που ξεκινά μετά το 1974 και τη λύση του Πολιτειακού ζητήματος με το δημοψήφισμα για τη Βασιλεία, αποτελεί διαιρετική τομή και υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορούν να αποδοθούν στον Κωνσταντίνο οι τιμές που αποδόθηκαν π.χ. στον άλλοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη.

Κάπως έτσι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν προκρίνει την επιλογή της κηδείας με τιμές αρχηγού κράτους. Μένει, βεβαίως, να φανεί, αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, αυτό είναι απόφαση της οικογένειας, σε συνεννόηση με την εκκλησία.

Η ιθαγένεια

Ένα ακόμα ζήτημα έχει να κάνει με την ιθαγένεια του Κωνσταντίνου, ο οποίος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Ο Κωνσταντίνος έφερε Δανέζικο διαβατήριο από το 1983 ως King Constantine και το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της οριστικής μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου». Δεν του απεδόθη, όμως, ιθαγένεια.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, το ότι δεν είναι Έλληνας πολίτης δεν είναι απαγορευτικό για να δικαιούται να ταφεί δημοσία δαπάνη επί της αρχής, καθώς θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί την προσφορά του στη χώρα. Με τα ως τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κλίνει σε αυτή την επιλογή.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Συχνές Ερωτήσεις για την έκδοση Νέου Τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών Μορφότυπου ID-1

  Υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με δελτίο ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος...

id.gov.gr – Τη Δευτέρα 25/9 ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών για την έκδοση ή αντικατάσταση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, ανταποκρινόμενη...

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού Νέας Αρτάκης η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού «Η Μικρασιάτισσα» στη Νέα Αρτάκη, που τελέστηκαν χθες, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100...

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού – Πού έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις...

Πρεμιέρα κάνουν την Δευτέρα οι νέες ταυτότητες

Στην εποχή των νέων, σύγχρονων δελτίων ταυτοτήτων με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφάλειας εισέρχεται η Ελλάδα από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα αύριο αναμένεται να «ανέβει»...