Πετρέλαιο θέρμανσης: Βουτιά έως και τα 1,10 ευρώ/λίτρο σε 35 ημέρες

Μεγάλη πτώση πάνω από 0,15 ευρώ/λίτρο σημείωσε η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε διάστημα μόλις 35 ημερών.

Την ίδια στιγμή οι τιμές των καυσίμων κίνησης μπορεί να καταγράφουν στα διυλιστήρια επίσης μεγάλες μειώσεις πάνω από 0,10 ευρώ/λίτρο το τελευταίο δεκαήμερο, εντούτοις το όφελος δεν έχει φανεί ολόκληρο στις αντλίες των πρατηρίων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις τιμοληψίες του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, σύμφωνα με τις οποίες, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις 20 Νοεμβρίου έπεσε στα 1,256 ευρώ/λίτρο από 1,412 ευρώ/λίτρο, στις 15 Οκτωβρίου. Το καύσιμο ο καταναλωτής μπορεί να το βρει ακόμα και σε τιμές 1,10 ευρώ/λίτρο σε πρατήρια και μικρές εταιρείες εμπορίας.

Η μεγάλη βουτιά των 0,156 ευρώ/λίτρο αποδίδεται αφενός στην υποχώρηση των τιμών διύλισης αλλά και στην εκπτωτική πολιτική που ακολουθούν οι δύο μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι της χώρας (Helleniq Energy και Motor Oil). Πέραν αυτού διαπιστώθηκε αυξημένη ζήτηση στις πρώτες μέρες της φετινής περιόδου θέρμανσης έναντι της περσινής, αν και ο καιρός δεν ευνοεί τις πωλήσεις του πετρελαίου.

Η βενζίνη και το ντίζελ κίνησης

 Πάντως, αν και στο πετρέλαιο θέρμανσης οι μειώσεις είναι μεγάλες στον τελικό καταναλωτή, εντούτοις στη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης αργούν να περάσουν στην αντλία.

Όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των τιμών των διυλιστηρίων με εκείνων της λιανικής, στην αμόλυβδη βενζίνη αν και το διάστημα 8 με 21 Νοεμβρίου οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι έριξαν κατά 0,105 ευρώ/λίτρο εντούτοις στα πρατήρια έχει περάσει μόλις το μισό της μείωσης (0,049 ευρώ/λίτρο). Πιο συγκεκριμένη η μέση τιμή της βενζίνης είναι στα 2,062 ευρώ/λίτρο όταν στις 8 Νοεμβρίου ήταν στα 2,111 ευρώ/λίτρο.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, για την ίδια προαναφερόμενη περίοδο τα διυλιστήρια μείωσαν κατά 0,136 ευρώ/λίτρο τις τιμές χονδρικής, ενώ στα βενζινάδικα πέρασαν μειώσεις σχεδόν 0,09 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι, η μέση τιμή του ντίζελ υποχώρησε στα 2,006 ευρώ/λίτρο από 2,095 ευρώ/λίτρο.

Τα αίτια

Πάντως, οι μειώσεις των τιμών των καυσίμων και ιδίως στις χρηματιστηριακές αγορές, όπως σε αυτήν του Platts στη Μεσόγειο, έχουν προκαλέσει απορίες στα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις που να οδηγούν στην αποκλιμάκωση τους.

Ανάμεσα στα σενάρια που βλέπουν ως πιθανά για τη βουτιά των τιμών θέλουν, ιδίως σε ό,τι αφορά το ντίζελ κίνησης το γεγονός πως οι ήπιες καιρικές συνθήκες κρατούν γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να μην είναι επείγουσες οι εναλλακτικές αγορές του καυσίμου.

ΠΗΓΗ : ΟΤ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

«Απογείωση» του τουρισμού για το 2024 – Τι αγοράζουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα

Tα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να...

Εφορία: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:  την προθεσμία...

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση...

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών ανά Ταμείο

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 έχει γνωστοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο, λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ από αύριο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr