
Την Τετάρτη αναμένεται να αποφασίσει η ομάδα λοιμωξιολόγων την παράταση ή τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με όλες τις πιθανότητες να κλείνουν προς την πρώτη περίπτωση. Το βασικότερο σενάριο μιλά για μερική επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις 28 Φεβρουαρίου με λειτουργία του λιανεμπορίου μέσω του click away.
Παράλληλα η κατάσταση στο ΕΣΥ δείχνει πιεστική, την ίδια ώρα που η επιβολή καθολικής καραντίνας φαίνεται αποτελεσματική και στα στοιχεία που φέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την ίδια ώρα, σε αντίθεση με τα παραπάνω, οι ειδικοί κάνουν λόγο και για την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού μεταξύ των μελών της οικογένειας που φέρνει το διαρκές lockdown.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας την Κυριακή στο MEGA, εξέφρασε από πλευράς του την αισιοδοξία πως από την ερχόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο ίσως ανοίξει. “Το λιανεμπόριο έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί” είπε, για να προσθέσει “το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside”.
Πάντως, υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ και νέος κωδικός με το νούμερο 7 όπως και ειδικός χρονικός περιορισμός που θα αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού σε υπηρεσίες του λιανεμπορίου.
Η κατάσταση στην οικονομία
Κλειστό το λιανεμπόριο για ένα μήνα σημαίνει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, επιπρόσθετο έλλειμμα της τάξεως του 0.7% στο ΑΕΠ, ποσοστό που κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, έχει φτάσει στο 1,4%, ξεπερνώντας τις συνολικές εκτιμήσεις του 3,9% για το 2021 και φτάνοντας συνολικά στο 5,3%.
Την ίδια ώρα πολλά ενοικιαστήρια σε επαγγελματικούς χώρους έχουν παρατηρηθεί στο κέντρο της Αθήνας, σε Κολωνάκι και Γκάζι και στην πλατεία Συντάγματος. Ενδεικτικό της κατάστασης, ο τζίρος της εστίασης το 2020 ήταν μειωμένος κατά 35% σε σχέση με το 2019 στην Αττική.
Πηγές protothema.gr, kathimerini,gr
Πηγή: stereanews.gr