Πλειστηριασμοί: Στον Άρειο πάγο κρίνεται η νομιμότητα της διενέργειας από τους servicers

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση που θα κρίνει το αν και κατά πόσο οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, λειτουργώντας ως εντολοδόχοι των funds που αγόρασαν τα δάνεια από τις τράπεζες.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, η οποία και έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, καθώς αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές που ενδεχομένως να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Η υπόθεση έχει φτάσει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καθώς έχει υπάρξει διχογνωμία για το αν οι servicers μπορούν νομικά να προχωρήσουν σε κινήσεις για λογαριασμό των funds. Και, μολονότι έχουν ήδη εκδοθεί 12 αποφάσεις που κρίνουν σύννομη τη διαδικασία, η ύπαρξη μίας αρνητικής απόφασης από τμήμα του Αρείου Πάγου οδήγησε το θέμα στην Ολομέλεια.

Ταυτόχρονα, μολονότι αρχικά υπήρχε η πεποίθηση πως το θέμα θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση, κάτι τέτοιο δεν έγινε, οδηγώντας την υπόθεση στη σημερινή εκδίκαση.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την ύπαρξη διαφορετικών γνωμοδοτήσεων, στην πράξη ακόμα και σήμερα η πλειονότητα των πλειστηριασμών προχωρά κανονικά. Ενδεικτικό είναι πως, όπως αναφέρουν πηγές από τις εταιρείες διαχείρισης, ακόμα και αν γίνει αίτηση ανακοπής, στο 80% των περιπτώσεων η διαδικασία προχωρά κανονικά.

Εντούτοις, η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει σημασία καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και –εφόσον είναι υπέρ των servicers- θα επιταχύνει τους πλειστηριασμούς. Γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για τις εταιρείες διαχείρισης, τα funds και τις τράπεζες ώστε να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.

Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή η απόφαση είναι αρνητική, το γεγονός θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, απειλώντας να «τινάξει στον αέρα» όλες τις τιτλοποιήσεις δανείων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής».

Ακόμα και τότε όμως, όπως αναφέρουν κύκλοι των εταιρειών διαχείρισης, μπορεί να υπάρξει λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης, κάτι που όμως θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ειδικά αν πρέπει να γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Σημειώνεται πως πέρυσι πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότεροι από 38.000 πλειστηριασμοί –έναντι των περίπου 54.000 που είχαν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction- ενώ εν τέλει «άλλαξαν χέρια» με τον τρόπο αυτό περίπου 9.000 ακίνητα.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο δημιούργησαν 450 εθελοντές

Η ζωή του Αθανασίου Διάκου από την ημέρα της βάπτισής του στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το …βάπτισμα του μαρτυρίου στις 24 Απριλίου 1821...

Πρόταση Μητσοτάκη για λεωφόρους μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών. Στο πλαίσιο...

Γραμμένη Οξυά: Off roading στο νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη

Απαραίτητη η σύντομη στάση για ξεκούραση, την ώρα που ο Χρήστος ετοιμάζει τα φωτογραφικά σύνεργά του ενώ εγώ με τη βοήθεια του Google Maps...

ΙΣΑ: άμεση διευθέτηση ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης δαπανών των ιατρών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πασχαλινές αποδράσεις: Ποιες βαλίτσες θα σε βολέψουν

Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και αν έχετε ήδη κάνει σχέδια να δραπετεύσετε το Πάσχα και όχι απαραίτητα...