Ποια 4 μεγάλα οδικά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα υπογραφούν το επόμενο δίμηνο

Τα έργα αυτά που ο προϋπολογισμός τους φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ είναι μεγάλες και σημαντικές εργολαβίες με μια καινοτομία. Έχουν δημοπρατηθεί με κατ` αποκοπή τίμημα ενώ ο διαγωνισμός είναι με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής.

Το στοίχημα για αυτά τα έργα είναι να πετύχουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Με το κατ` αποκοπή τίμημα (και όχι με τιμολόγιο) που εφαρμόστηκε μετά από πολλά χρόνια (από το 1988 λένε κάποιοι γνώστες), επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις επαναλαμβανόμενες παρατάσεις και διεκδικήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Κατά πολλούς συνέβαλαν στις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δημόσιων έργων της τελευταίας εικοσαετίας.

Σταδιακά θα δούμε να υπογράφονται το επόμενο χρονικό διάστημα τα έργα για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης με ανάδοχο το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών με ανάδοχο την Μυτιληναίος και το Μπράλος-Άμφισσα με ανάδοχο την ΑΒΑΞ.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να υπογραφούν σύντομα οι συμβάσεις τους. Ήδη την περασμένη εβδομάδα πέρασε από τη Βουλή το μεγάλο οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα. Θα ακολουθήσουν και τα άλλα τρία με στόχο μέχρι τις εκλογές να έχουμε εγκατεστημένα εργοτάξια σε όλα τα παραπάνω έργα.

Στόχος η “τάξη” στα έργα

Στόχος είναι να μπει μια καλύτερη τάξη και τα έργα να μπορούν να προοδεύουν με καλύτερους ρυθμούς. Να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και τελικά τα έργα να ολοκληρώνονται σε εύλογο χρόνο και όχι στον σημερινό “αόριστο”.

Στελέχη του κλάδου σημειώνουν πως αυτό το σύστημα μπορεί να αποδώσει, ώστε να μπούμε σε μια νέα εποχή στην οποία τα έργα δεν θα είναι ο αδύναμος κρίκος της βιομηχανίας των κατασκευών αλλά αυτός που θα δίνει την απαραίτητη ώθηση στον κλάδο και κατ`επέκταση στην οικονομία.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή αυτών των έργων είναι πως θα υλοποιηθούν με μελέτη κατασκευή. Η μέθοδος αυτή ουσιαστικά μεταβιβάζει τις οριστικές μελέτες στο ανάδοχο σχήμα.

Αυτή η τακτική πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει υπέρ των έργων μιας και ο ανάδοχος θα έχει το κίνητρο για να εκπονήσει μελέτες που να μπορούν να υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υλοποίηση των έργων. Δηλαδή να μην παρουσιάζουν μεγάλες αδυναμίες εφαρμογής.

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο μιας και τα δημόσια έργα που δημοπρατούνται εδώ και χρόνια βασίζονται σε μελέτες των αναθετουσών αρχών και κατά περίπτωση παρουσίαζαν σημαντικές αδυναμίες.

Μοντέλο που “θεραπεύει” τα κακώς κείμενα

Αυτό που εκτιμάται από παράγοντες των κατασκευών, είναι εφόσον το μοντέλο αυτό πετύχει, σε μεγάλο βαθμό αυτός ο τρόπος δημοπράτησης, θα μιλάμε για έργα-πιλότους στις μελλοντικές μεγάλες κατασκευές της χώρας.

Το μοντέλο αυτό σωρευτικά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο σε όλες τις φάσεις υλοποίησης ενός έργου. Μικρότερος χρόνος ωρίμανσης έργων από την αναθέτουσα αρχή, βελτιωμένοι χρόνοι δημοπράτησης, πιο “σοφές” εκπτώσεις, μετάθεση της μελέτης στον ανάδοχο, πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Τα τρία έργα προβλέπεται να ενταχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και να ολοκληρωθούν σταδιακά από το τέλος του 2026 μέχρι το 2027. Το flyover ως έργο-ΣΔΙΤ έχει διαφορετικό χρηματοδοτικό μείγμα.

ΠΗΓΗ : ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

«Απογείωση» του τουρισμού για το 2024 – Τι αγοράζουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα

Tα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να...

Εφορία: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:  την προθεσμία...

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση...

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών ανά Ταμείο

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 έχει γνωστοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο, λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ από αύριο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr