Ποια είναι η διατροφή που μειώνει τις λιγούρες και βελτιώνει την πέψη

Ολοι έχουμε πέσει στην παγίδα του φαγητού παρέα με την αγαπημένη μας σειρά ή κάποιο βίντεο.

Με αυτό τον τρόπο, όμως, όχι μόνο δεν απολαμβάνουμε το φαγητό μας, αλλά και δε συνειδητοποιούμε πόσο τρώμε, με αποτέλεσμα να επιλέγουμε ανθυγιεινές τροφές που απειλούν το βάρος μας. Τη λύση έρχεται να δώσει η ενσυνείδητη διατροφή (mindful eating).

Σύμφωνα με τη Δρα Maxine Smith, διαιτολόγο της Cleveland Clinic, με την ενσυνείδητη διατροφή πατάμε μια «παύση», εστιάζουμε μόνο στην τροφή και ζούμε τη στιγμή: «Το Mindful eating εστιάζει στο γιατί και στο πώς του φαγητού, σε αντίθεση με αυτό που προωθείται από πολλές δίαιτες, οι οποίες είναι περισσότερο τι να φάμε, πόσο να φάμε, ίσως ακόμη και πότε να φάμε. Πρόκειται για μια περισσότερο εσωτερική και λιγότερο εξωτερική διαδικασία. Μέρος της αποτελεί να εξετάζουμε το γιατί – ποια είναι δηλαδή η πρόθεσή μου να φάω;» επισημαίνει χαρακτηριστικά η διατροφολόγος.

Photo: Shutterstock

Τι κερδίζουμε από την ενσυνείδητη διατροφή-Απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό

Θυμόσαστε την τελευταία φορά που πραγματικά συνειδητοποιήσατε τις γεύσεις και τις υφές του γεύματός σας; «Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της εξάσκησης της ενσυνείδητης διατροφής είναι η μεγαλύτερη απόλαυση του φαγητού, αλλά σε μικρότερες ποσότητες» λέει η Δρ Smith. «Αν μάθετε να απολαμβάνετε τα τρόφιμα και να ασχολείστε με όλες τις διαφορετικές αισθητηριακές πτυχές τους, θα είστε ικανοποιημένοι με ένα χωνάκι παγωτού».

Επιπλέον, αυτές οι πρακτικές μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για το φαγητό: «Σε αυτές περιλαμβάνονται η εστίαση στην εκτίμηση για το φαγητό και από πού προέρχεται, καθώς και την εκτίμηση όλων όσων βοήθησαν στην παραγωγή αυτού του φαγητού. Θα αναπτύξετε επίσης μια αίσθηση ευγνωμοσύνης για όλους τους τρόπους με τους οποίους ωφελεί το σώμα μας, ώστε να έχετε μια πιο θετική εκτίμηση για το φαγητό».

Περιορίζει τις λιγούρες

H Δρ Smith περιγράφει την πρακτική της ενσυνείδητης διατροφής ως μια «αναδιαμόρφωση του σκληρού δίσκου του εγκεφάλου. Συνεπώς θα ξεκινήσετε να αντιδράτε διαφορετικά στα ερεθίσματα από τη διατροφή» επισημαίνει. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αφήνετε τις ανθυγιεινές επιλογές φαγητού και, αντίθετα, διαμορφώνετε νέες και πιο υγιεινές. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνονται οι διατροφικές σας συνήθειες ακούγοντας καλύτερα το σώμα σας σχετικά με το πότε πεινάει πραγματικά. Εξίσου βελτιώνεται και η θετική αντιμετώπιση προς το φαγητό.

Βελτιώνει την πέψη 

Η περιοχή του στόματος περιέχει μια πληθώρα ενζύμων, που συμβάλλουν στο να ξεκινήσει η πέψη ενώ μασάτε. Όταν έχετε επίγνωση του τι μασάτε, τρώτε πιο αργά και μασάτε καλύτερη την τροφή. Ως αποτέλεσμα, χωνεύετε τα τρόφιμα γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα: «Πολλές πρακτικές συνειδητής διατροφής περιλαμβάνουν το καλό μάσημα των τροφών, το οποίο επίσης βοηθάει στις διαδικασίες της πέψης» εξηγεί η Δρ Smith.

Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους 

Από τη στιγμή που αντιλαμβάνεστε καλύτερα πότε το σώμα σας ζητά πραγματικά τροφή, θα σταματήσετε να να μετράτε την πείνα σας με εξωτερικά μέτρα, όπως η ποσότητα του φαγητού στο πιάτο σας ή οι θερμίδες που καταναλώνετε. Αν συνειδητά καταναλώνουμε το φαγητό, θα συνειδητοποιήσουμε ποιες είναι οι ποσότητες που πραγματικά μας χορταίνουν.

Πώς θα το πετύχετε;

  • Ξεκινήστε να εξασκείτε την προσήλωσή σας στη διαδικασία της πρόσληψης τροφής.
  • Προσπαθήστε να αποκτήσετε θετική στάση προς την τροφή.
  • Οργανώστε τα γεύματά σας, έτσι ώστε να καλύπτουν υγιεινές επιλογές αλλά και μικρές παρασπονδίες.
  • Επιμεληθείτε και το μέγεθος των γευμάτων, στοχεύοντας σε μικρότερες ποσότητες, τα οποία θα καταναλώνετε περίπου κάθε τρεις ώρες.

Πηγή: ygeiamou

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...

Συνάντηση εργασίας Φάνη Σπανού Carsten Rasmussen στις Βρυξέλλες

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, προσκλήθηκαν και...

Μ. Βλασταράκης: τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Eurobank για το δημογραφικό

Τις πρωτοβουλίες της Eurobank για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ανέπτυξε, επιγραμματικά, ο Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης, συμμετέχοντας σε...

Η Διοίκηση του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ αποχαιρετά τον Θύμιο Τσούκαλο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...