Ποια είναι τα ωραιότερα χωριουδάκια της Στερεάς Ελλάδας;

Γεμάτη γραφικά χωριουδάκια η ξακουστή Ρούμελη· με πόνο ψυχής ψηφίζουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο.

Ποια είναι τα ωραιότερα χωριουδάκια της Στερεάς Ελλάδας;

Γεμάτη γραφικά χωριουδάκια η ξακουστή Ρούμελη· με πόνο ψυχής ψηφίζουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο.

Παυλιανή

Παύλιανη, το στολίδι του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Βρίσκεται στην είσοδο του δρυμού και πέρα από τον γραφικό οικισμό και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την πέτρα και το ξύλο, έχει να επιδείξει και ένα υπέροχο διαμορφωμένο από τους κατοίκους του χωριού φυσικό Πάρκο στις πηγές του Ασωπού ποταμού. Αιωνόβια δέντρα, γεφυράκια, καταρράκτες, τρεχούμενο νερό από φυσικές πηγές… και ο θρόνος από το Game of Thrones, προσθέτουν έξτρα πόντους γραφικότητας.

Αγόριανη

Κοντά στη χειμερινή βερσιόν της Μυκόνου, Αράχωβα, το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριουδάκι της Αγόριανης προσφέρει την απαραίτητη ισορροπία σε όσους θέλουν να επισκεφθούν τον Παρνασσό, αλλά να περάσουν ένα ήρεμο σαββατοκύριακο. Τα πετρόχτιστα σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές, η γραφική πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, τα παραδοσιακά καφενεία, και τα μονοπάτια που οδηγούν σε φυσικές ομορφιές τοποθετούν την Αγόριανη επάξια στη λίστα των υποψηφίων γραφικότερων χωριών της Στερεάς. Στα μπόνους του, το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία και οδηγεί με «συνοδό» ένα μικρό ποτάμι, σε έναν υπέροχο καταρράκτη.

Κρύα

Ακόμα ένα ονειρικό μυστικό κερδίζει επάξια μια θέση σε αυτήν την λίστα, το χωριό Κρύα της Βοιωτίας, μια εικόνα βγαλμένη από παραμύθι. Το χωριό Κρύα αποτελεί μια όαση πρασίνου στη Βοιωτία, ένα καλά κρυμμένο μυστικό για όσους είναι φυσιολάτρες και αγαπούν τις εξορμήσεις στη φύση. Με τα ψηλά πλατάνια της, τα πέτρινα βιομηχανικά κτίρια στις όχθες και τα (λειτουργικά) τοξωτά γεφύρια που κατασκευάστηκαν την εποχή της Τουρκοκρατίας η γραφικότητα χτυπάει κόκκινο. Τα instagrammable τοπία της δεν σταματούν εκεί. Ο νερόμυλος και η νεροτριβή, μαζί με τα δύο κλωστήρια, δίνουν έξτρα πόντους νοσταλγίας μιας άλλης εποχής.

Μεγάλο Χωριό

Εδώ συναντάμε πετρόκτιστα και καλοδιατηρημένα σπίτια μιας άλλης εποχής. Γραφικά σοκάκια και πλακόστρωτους δρόμους. Παραδοσιακό στυλ οικισμού και αμέτρητες πέτρινες βρύσες. Το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του ελατοκρατούμενου όρους Καλιακούδα και έχει σκαρφαλώσει στο υψόμετρο των 720 μέτρων. Όπως είναι φυσικό, το Μεγάλο Χωριό αποτελεί ιδανική επιλογή για φυσιολάτρες. Οι εκκλησίες του χωριού και το Λαογραφικό Μουσείο, είναι ο πρώτος προορισμός των επισκεπτών του, με θησαυρούς όπως τοπικές ενδυμασίες, χειροποίητα κεντήματα ή εργαλεία από τη γεωργική και κτηνοτροφική ζωή.

Φιδάκια

Χτισμένος στο υψόμετρο των 920 μέτρων ο πανέμορφος οικισμός «Φιδάκια» ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική των καλαίσθητων σπιτιών του. Ιδιαίτερα το πολεοδομικό του σχήμα, τον καθιστά πολύ πιο ξεχωριστό από τους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί έναν ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό. Λιθόστρωτα σοκάκια, πετρόχτιστα κτίρια, κόκκινες κεραμιδοσκεπές, ζεστοί ξενώνες, γραφικά καφενεία και παραδοσιακές ταβέρνες συνθέτουν το πανέμορφο ψηφιδωτό του χωριού. Η μοναδικότητά του δεν σταματά εκεί. Αρχαιολογικά ευρήματα έχουν δείξει ότι η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα και αν πάει κανείς στο ψηλότερο σημείο του χωριού, θα διαπιστώσει ότι τα Φιδάκια κρύβουν ιστορία χρόνων.

Βράχα

Στη Βράχα αντικρύζουμε ένα διαφορετικό σκηνικό. Βυζαντινά και υστεροβυζαντινά μοναστήρια τα οποία αποτελούν σημαντικά μνημεία, συνθέτουν ένα σκηνικό πιο «μυστικιστικό». Οι κρυμμένες γωνιές και τα ανήλιαγα κελιά κρύβουν την ιστορία του παρελθόντος και ταξιδεύουν τους επισκέπτες τους σε μεσαιωνικές εποχές. Γνωστότερο είναι το παλιό πέτρινο μοναστήρι της Βράχας το οποίο είναι καταχωνιασμένο στην καρδιά της ευρυτανικής φύσης, περιτριγυρισμένο από τρεχούμενα νερά και δέντρα εκατοντάδων ετών.

Δομνίστα

Ένας παραδοσιακός οικισμός με όμορφη αρχιτεκτονική και ιδιαίτερη ιστορία, ο οποίος το 1821 προσέφερε καταφύγιο στον Καραϊσκάκη και το 1942 αποτέλεσε το μέρος όπου κηρύχθηκε ο ένοπλος αγώνας κατά των Γερμανών από τον Άρη Βελουχιώτη. Στον ιστορικό αυτόν οικισμό της Ευρυτανίας το ταξίδι στον χρόνο είναι αναπόφευκτο -για όποιον δεν τον πιάνουν οι ντροπές και είναι διατεθειμένος να πιει ένα τσιπουράκι με τους κατοίκους του για να ακούσει τις διηγήσεις τους. Το ορεινό χωριό αυτό που στέκει στα 1000 μ. υψόμετρο διατρέχουν δεκάδες μονοπάτια και παρθένα φαράγγια. Έχει και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, τα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Φαντινό αλλά και το φαντασμαγορικό φαράγγι Πανταβρέχει κοντά του.

Κροκύλειο

Δεν το λες και πολυφημισμένο, αλλά το Κροκύλειο είναι ιστορικό χωριό μιας και μεταξύ άλλων αποτέλεσε γενέτειρα του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη. Σκαρφαλωμένο στα 850 μέτρα έχει να περηφανεύεται για το περίφημο καμπαναριό του Άη Γιώργη και το γαλλικής κατασκευής ρολόι του 1859 που το κοσμεί. Στο χωριό, εκτός από το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, αξιοθαύμαστες είναι και οι παραδοσιακές πέτρινες κρήνες της Μεγάλης Βρύσης, τα πλακόστρωτα μονοπάτια, τα τρεχούμενα νερά, τα γραφικά ξωκκλήσια· μέχρι και νερόμυλους έχει το Κροκύλειο. Ένα αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό, ένας χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, αν και outsider, μπορεί να σου κερδίσει την καρδιά.

Καλεσμένο

Το χωριό αυτό έχει τη δική του ιστορία. Χτίστηκε από τους κατοίκους του, οι οποίοι μετέπειτα άρχισαν να μεταναστεύουν στην Πόλη και γι’ αυτόν τον λόγο το αποκαλούσαν Πολιτοχώρι. Άλλοι μετανάστευσαν στην Αμερική. Αποτέλεσμα της ξενιτιάς, τα αρχοντικά καλοδιατηρημένα σπίτια, που με μεράκι έχουν φροντίσει τα μεταναστευμένα παιδιά της, που δεν ξεχνούν την γενέτειρά τους. Μεταξύ του χωριού Άνω Καλεσμένο και των Τριφυλλιών, υπάρχει ένας λόφος με το όνομα «Παλιόκαστρο». Εκεί υπάρχουν ερείπια αρχαίας οχύρωσης και νότια στα ριζά του το Παζαράκι, που πιστεύεται ότι στη θέση του βρισκόταν αρχαίο χωριό.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Γ. Φλωρίδης για τα Τέμπη: “Ο φάκελος της ανάκρισης θα έχει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα

“Αποκάλυψα τα ψέματα όσων από τους πολιτικούς προσπάθησαν όλη αυτήν την περίοδο να εκμεταλλευτούν μια ανθρώπινη τραγωδία, για κομματικό όφελος” απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης,...

Δωρεάν e-book με τεχνικές για να φάει το παιδί σου!

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Η Noval Property για τον μετασχηματισμό των πόλεων στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Η Noval Property, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό παρών στο Delphi Economic Forum IX με κεντρικό θεματικό άξονα “Η Μεγάλη Μετάβαση” το οποίο...

Οι 4 καλύτερες παραλίες της Εύβοιας που δεν γνωρίζατε [βίντεο]

Το καλοκαίρι φέτος έχει ξεκινήσει από νωρίς, πράγμα που σημαίνει πως κάθε Σαββατοκύριακο θα έχουμε μια ηλιόλουστη ευκαιρία για εξόρμηση στις αγαπημένες μας, κοντινές παραλίες,...

Λιβαδειά: Προβολή της ταινίας «Η Οδύσσεια του Διαστήματος» στον cineplex Φίλιππος

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr