
Όχι μόνο μία αλλά μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις εκπνέουν σήμερα, με τους υπόχρεους να πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν. Σήμερα λοιπόν λήγει η προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας, του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ. Εκτός τούτων, σήμερα εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, οι οποίες έληγαν εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020, τροποποιητικές δηλώσεις αγροτών κ.λ.π.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον προηγούμενο μήνα ο προϋπολογισμός είχε άσχημο ξεκίνημα καταγράφοντας μεγάλη απώλεια εσόδων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στον Φεβρουάριο, εξού ο λόγος που είναι καίριας σημασίας η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειωτέων πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 108 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα όσες φορολογικές υποχρεώσεις εκπνέουν σήμερα Παρασκευή 26/2:
1.Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.
2.Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.
3.Τα τέλη κυκλοφορίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Για όσους δεν πληρώσουν σήμερα το πρόστιμο ανέρχεται στι διπλάσιο της αξίας των τελών κυκλοφορίας. Σήμερα είναι και η τελευταία μέρα για όσους επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myCAR , ώστε να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να πληρώσουν, με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking),με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF και με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)
4.Καταβολή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
5.Θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, οι οποίες έληγαν εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή. Με την υποβολή δηλώσεων δωρεών ή γονικών παροχών οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν τεκμήρια και να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης. Η νομοθεσία προβλέπει, πως τα χρηματικά ποσά που δίδονται από διάφορους συγγενείς (γονείς, παππούδες, αδέρφια κ.α) ή τρίτους σε φορολογούμενο, τότε ο δωρεοδόχος, αυτός δηλαδή που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους. Επειδή όμως, παρατάθηκε η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, όσες έχουν γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου, υπολογίζονται κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.
6.Τροποποιητικές δηλώσεις, για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.
7.Δηλώσεις φορολογικού έτους 2019 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.
8.Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.
9.Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.
Πηγή: stereanews.gr