Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Μιχάλης Κατρίνης, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη. «Η εικόνα μιας ασπόνδυλης χώρας αναδείχθηκε από τα όσα συνέβησαν» ανέφερε, αναφερόμενος στα αιτήματα του Ερντογάν για την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, το οποίο χαρακτήρισε ως προϊόν παράνομης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής, παρομοιάζοντας την κατάσταση με την αντίστοιχη της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι ο κυβερνητικός κατευνασμός προς την Τουρκία είναι σοβαρά προβληματικός. Παρέθεσε συγκεκριμένα σημεία που αποδεικνύουν την ζοφερή κατάσταση: η Τουρκία συνεχώς προσθέτει νέα θέματα στις διεκδικήσεις της, όπως η απαίτηση για αναγνώριση της τουρκικής μειονότητας σε Θράκη και Κύπρο. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για συμφωνία γύρω από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ δεν ευσταθούν, καθώς ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο υποψήφιος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία έχει εντείνει τις παραβιάσεις στα θαλάσσια σύνορα, όπως αποδείχθηκε με την πρόσφατη κρίση στην Κάσο, και δεν δείχνει καμιά πρόθεση να εγκαταλείψει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με τη Ρόδο να έχει καταστεί νέο στόχος για τους διακινητές μεταναστών.
Ο Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αν υπήρχε μια ανεξάρτητη και πατριωτική εξωτερική πολιτική, θα είχε ματαιώσει τη συνάντηση με τον Ερντογάν και θα είχε χρησιμοποιήσει το βέτο σε ευρωπαϊκές διαδικασίες όπως η τελωνειακή ένωση και η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. «Σε λίγο θα είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη η διαφορά ανάμεσα στον κατευνασμό και στον ενδοτισμό», κατέληξε.
Πηγή: tovima.gr