Πωλητήριο σε καμένο δάσος στην Αργολίδα

Μπίζνες σε πρόσφατα καμένο δάσος, αλλά και ευρύτερη δασική έκταση συνολικής επιφανείας 3.782 στρεμμάτων επιχειρούν να προωθήσουν διάφορα εμπλεκόμενα συμφέροντα στην Αργολίδα, σε μια από τις τελευταίες παρθένες εκτάσεις και συγκεκριμένα στην Κορακιά Κρανιδίου.

Η συγκεκριμένη έκταση προωθείται προς πώληση από μεσιτικά γραφεία σε δυνητικούς αγοραστές ως ιδιωτική περιουσία, έναντι ποσού της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Ποσό που ξεκάθαρα υπονοεί πως ενυπάρχουν υπεραξίες στην ανάπτυξή του ως επενδυτικό ακίνητο.

Ωστόσο, η περιοχή αποτελεί δάσος (περιλαμβάνεται τόσο στους δασικούς χάρτες όσο και σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ενώ το αναγνωρίζει και ο πωλητής) και μάλιστα δημόσιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μεγάλο μέρος του οποίου προ εξαετίας παραδόθηκε στις φλόγες και επομένως είναι αναδασωτέο.

Δόθηκαν το 1970

Στην πραγματικότητα, η έκταση δεν μπορεί καν να πουληθεί, αφού για να μεταβιβαστεί μια έκταση με αυτά τα χαρακτηριστικά χρειάζεται πιστοποιητικό ακαΐας, που ευνόητα δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί μετά τις πυρκαγιές του 2016.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν εγείρει ανησυχίες στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, αλλά και των απέναντι νησιών, όπως οι Σπέτσες, ότι κάποια συμφέροντα επιχειρούν, παρά το ότι η περιοχή είναι αδιαμφισβήτητα δάσος και σε μεγάλο μέρος της αναδασωτέα, να πουλήσουν την έκταση υποσχόμενα ενδεχομένως πολεοδομική της ωρίμανση διά επενδυτικού σχεδίου που θα ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από το Κρανίδι.

Η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας έχει περιέλθει στο επίκεντρο αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά καθώς οι προσφερόμενες εντός σχεδίου εκτάσεις και οικόπεδα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα. Η δυσκολία ανάπτυξης οιουδήποτε έργου στις δασικές εκτάσεις της περιοχής είναι εμφανής άλλωστε και στις προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιήσει περιοχή 624 στρεμμάτων του στη θέση Βερβέροντα.

Σχέδια για βίλες

Ο σχετικός διαγωνισμός έχει παγώσει δύο φορές κατά τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς ελάχιστα στρέμματα από αυτά μπορούν να χτιστούν. Αλλη περίπτωση στην περιοχή που έχει προκαλέσει σειρά ερωτημάτων είναι αυτή του Κτήματος Αλεξίου, 300 περίπου στρεμμάτων, τα οποία πέρασαν στον έλεγχο αλλοδαπού επιχειρηματία στις αρχές του 2022 έναντι ποσού 50 εκατομμυρίων. Ωστόσο, αν και με βάση τον νόμο στη συγκεκριμένη έκταση –κυρίως δασική– δεν μπορεί να χτίσει παρά 200 έως –υπό προϋποθέσεις– 300 τετραγωνικά, ο εν λόγω επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογεί σχέδια για την ανάπτυξη πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών που θα φέρουν αναγνωρίσιμο διεθνές εμπορικό σήμα.

Πώς προστατεύεται η περιοχή

Το δάσος που βγαίνει τώρα προς πώληση παραμένει δάσος εδώ και 70 χρόνια ακριβώς γιατί είναι δάσος και άρα αδύνατον να χτιστεί. Ο πρώτος και καλύτερος που το γνωρίζει αυτό είναι ο συνεταιρισμός στον οποίο είχε παραχωρηθεί επί δικτατορίας και ο οποίος τώρα εμφανίζεται ως πωλητής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (ΟΣΜΑΝ): Το πρώτο πρόγραμμα ήταν αυτό της περιοχής Κορακιά Κρανιδίου, το οποίο προέκυψε από παραχώρηση του Δημοσίου προς τον ΟΣΜΑΝ το 1970. Η συνολικώς παραχωρηθείσα έκταση αφορούσε 4.346 στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων επίπεδων εκτάσεων, μικρών εκτάσεων, που με το ισχύον τότε νομικό καθεστώς θα μπορούσαν να οικοδομηθούν σε ποσοστό 20% της όλης εκτάσεως, πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975 (άρθρο. 24), πλην όμως δεν δύναται πλέον να εξυπηρετήσει τον σκοπό του σύμφωνα με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975 και σύμφωνα με τον Ν. 998/1979 “Περί προστασίας των δασών”. Επομένως, ο ίδιος ο συνεταιρισμός αναφέρει ξεκάθαρα πως στη συγκεκριμένη έκταση δεν μπορεί να χτιστεί κάτι. Προς επιβεβαίωση αυτού, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο είχαν σταδιακά εγγραφεί 1.054 μέλη έχει μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης μητρώου μελών καθόσον το πρόγραμμα δεν είναι πλέον ενεργό.

Μάλιστα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού (Δ.Σ. 25//2-2-2021) αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι πλέον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόγραμμα καθόσον είναι ανενεργό από το 1979. Αυτή είναι η έκταση που προωθείται τώρα σε επιλεγμένους δυνητικούς αγοραστές από κτηματομεσιτικά γραφεία ως ιδιωτικό δάσος προς πώληση.

Ομως δεν πρόκειται ούτε για ιδιωτικό δάσος αφού, όπως προαναφέρθηκε, παραχωρήθηκε το 1970 και η σχετική νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό ενός δάσους ως ιδιωτικό είναι σαφής και προβλέπει την αναγνώρισή του ως τέτοιο τουλάχιστον 30 χρόνια πριν από τη σχετική διάταξη του Αστικού Κώδικα του 1910. Θα έπρεπε δηλαδή να αποδείξει κάποιος ότι το δάσος είναι ιδιωτικό ήδη τουλάχιστον από το 1880…

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Long weekend μεταξύ Αττικής, Φωκίδας και Βοιωτίας

Αξίζει, όμως, πέρα από τη θάλασσα και μια επίσκεψη στην αρχαία, τειχισμένη πόλη της Αιγόσθενας, που περιστοιχίζει την πόλη και είναι κτισμένη σε κομβικό σημείο....

Ξεκίνησαν οι τεχνικές δοκιμές του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε σήμερα το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών Α.Ε. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου βρίσκεται πλέον το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο, από το σύνολο...

Tη Δευτέρα 26/2 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Λαμία

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Kακοκαιρίες: Αρχίζει η αποκατάσταση των σχολικών μονάδων σε Στερεά και Θεσσαλία

Αρχίζει η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, καθώς από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι «Κτιριακές...

Εικονική απαγωγή: Τι είναι και πώς να μην πέσετε θύμα αυτής της τρομακτικής απάτης

Δέχεστε εισερχόμενη κλήση από έναν άγνωστο αριθμό και στην άλλη άκρη της γραμμής ακούτε τη φωνή του παιδιού σας να φωνάζει βοήθεια. Στη συνέχεια, ο...