Πώς η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ξανάβαλε τη μπίρα στα ποτήρια

Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες σηματοδότησε την αύξηση των πωλήσεων για τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της μπίρας στην ελληνική αγορά, οι οποίες ήταν ενισχυμένες κατά 30% σε σύγκριση με το έντονα αρνητικό 2020 λόγω των συνθηκών που επέφερε η νόσος Covid-19.

Στο +30% οι πωλήσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

Επιπλέον, οι εξαγωγές αντικατοπτρίζουν το 9,5% της συνολικής παραγωγής της επιχείρησης, ενώ σε όγκο και σε αξία η εταιρεία κατέγραψε άνοδο στις πωλήσεις με +30% σε σύγκριση με το 2020.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία διαθέτει στο εξωτερικό τις ετικέτες Mythos και Fix, οι οποίες διοχετεύονται και στις 5 ηπείρους και σε περισσότερες από 35 χώρες. Ως στοιχείο για την σύγκριση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, αναφέρουμε ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών της είχε καταγράψει μείωση κατά 31% από τα 158,5 εκατ. ευρώ του 2019, στα 109,3 εκατ. ευρώ του 2020 και επί της ουσίας η επιχείρηση με τις φετινές της επιδόσεις έρχεται να ανακτήσει ένα μέρος από το χαμένο έδαφος του 2020, χωρίς ωστόσο να καλύπτει πλήρως τις απώλειες σε σύγκριση με το 2019.

Αύξηση κατά 1% των όγκων μπύρας για τον όμιλο σε σύγκριση με το 2019

Tην ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του ομίλου Carlsberg, στον οποίο ανήκει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Ως προς την πορεία των πωλήσεων για το 2021 αναφέρει ότι οι πωλούμενοι όγκοι μπύρας κατέγραψαν ανάπτυξη κατά 5% σε σύγκριση με το 2020 και κατά 1% σε σύγκριση με το 2019. Η ανάπτυξη των πωλήσεων της μπύρας ήταν ιδιαίτερα έντονη σε αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και οι νοτιοανατολικές αγορές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Σερβίας και της Κροατίας. Η ανάπτυξη προήλθε από τις τοπικά διακινούμενες μάρκες και την καλή ανάπτυξη για τις διεθνείς μάρκες Tuborg και Carlsberg, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 17% και 5% αντίστοιχα σε επίπεδο ομίλου.

Οι ισχυρές επιδόσεις στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ελλάδα

Ερχόμενοι στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ο όμιλος Carslberg μέσα από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 αναφέρει ότι κινήθηκαν ανοδικά με διψήφιο ποσοστό, κυρίως λόγω του ότι άρθηκαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που ίσχυαν προηγουμένως ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας. Έτσι, αγορές όπως η Ελλάδα και η Ιταλία κινήθηκαν με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, υποστηριζόμενες από την ανάκαμψη της τουριστικής τους βιομηχανίας. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της Carlsberg στις προαναφερόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα, παρουσιάζονται βελτιωμένα λόγω του θετικού μείγματος των καναλιών πώλησης με ώθηση κυρίως από το on-trade κανάλι και το θετικό μείγμα των μαρκών. Στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη τα έσοδα αυξήθηκαν σε οργανική βάση κατά 10,1%.

Η αύξηση τιμών σε επιμέρους αγορές ευνόησε τα έσοδα ανά εκατόλιτρο(hl)

Θυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ο όμιλος Carlsberg άλλαξε την περιφερειακή του δομή για να διασφαλίσει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών. Οι χώρες της Βαλτικής και των Βαλκανίων, η Ελλάδα, η Ιταλία μεταφέρθηκαν από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολική Ευρώπη. Κατά συνέπεια, η Ανατολική Ευρώπη μετονομάστηκε σε Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη.

Η αύξηση του όγκου πωλήσεων της μπύρας στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν 4,9% και η αύξηση του όγκου των λοιπών ποτών ήταν ισχυρή στο 20,3%, κυρίως λόγω της αύξησης των ενεργειακών ποτών στο ανατολικό τμήμα των αγορών της ΝΑ Ευρώπης. Οι συνολικοί όγκοι αυξήθηκαν κατά 6,1%, υποστηριζόμενοι από τη θετική συμβολή των περισσότερων αγορών.

Τα έσοδα αυξήθηκαν οργανικά κατά 10,1%. Ως προς τα έσοδα/εκατόλιτρο(hl) βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, υποστηριζόμενα από τις αυξήσεις τιμών σε ορισμένες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, το θετικό μείγμα προϊόντων και το βελτιωμένο μείγμα καναλιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω των μειωμένων περιορισμών στο εμπόριο.

Οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Carlsberg το 2021

Συνολικά τα έσοδα του ομίλου Carlsberg από τα 58,54 δισ. κορώνες Δανίας (7,86 δισ. ευρώ) του 2020 και τα 65,9 δισ. κορώνες του 2019 (8,84 δισ. ευρώ), το 2021 έφτασαν τα 66,63 δισ. κορώνες (8,94 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά στα κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2021 στις 10,22 δισ. κορώνες Δανίας (1,37 δισ. ευρώ), από 9,04 δισ. κορώνες (1,21 δισ. ευρώ) το 2020, ενώ κινήθηκαν ακριβώς στα ίδια επίπεδα με το 2019 όταν και πάλι τα κέρδη προ φόρων ήταν 10,22 δισ. κορώνες (1,37 δισ. ευρώ).

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρ. Σταϊκούρας: Την επιχειρηματικότητα αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την κοιτάει στα μάτια

Συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, της επιχειρηματικότητας της Κρήτης και οικονομικών φορέων του νησιού, είχε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,...

Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από 940.000 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει, μέχρι στιγμής, αίτηση στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mythermansi), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Παράλληλα όπως σημειώνει...

Ένας χρόνος HealthCare Accelerator από την Bayer Ελλάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Bayer Ελλάς για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου της μεγάλης πρωτοβουλίας της...

Η ΝΔ κάνει… Podcast: “Το είπατε. Το κάνατε;” – Καλεσμένος ο Γιάννης Οικονόμου

Το πρώτο podcast της Νέας Δημοκρατίας – Καλεσμένος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. “Το είπατε. Το κάνατε;” Αυτή είναι η ερώτηση στην οποία θα απαντήσουν οι...

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 3,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη άνω των 3,6 εκατ. ευρώ μοίρασε το ΣΚΡΑΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2022 τα συνολικά...