Πως προχωρούν τα σιδηροδρομικά έργα στη βασική αρτηρία Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Στο τέλος του 2023 θα χρειαστεί να φτάσουμε για να δούμε τις δύο εργολαβίες της ΕΡΓΟΣΕ, που αφορούν στην σηματοδότηση και το ETCS να ολοκληρώνονται στη βασική σιδηροδρομική αρτηρία της χώρας από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από εκεί μέχρι την Ειδομένη και τον Προμαχώνα στα σύνορα με Βουλγαρία και Σκόπια.

Σύμφωνα με σιδηροδρομικές πηγές, το έργο της σηματοδότησης, η εργολαβία 717, έχει προχωρήσει περισσότερο. Από το Πλατύ μέχρι τον Προμαχώνα το τμήμα έχει παραδοθεί με Διοικητική Παραλαβή, όντας το πρώτο από όλα.

Υπό παράδοση είναι το τμήμα από το Πλατύ μέχρι τον Δομοκό, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποια τμήματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Στο τμήμα Δομοκός-Τιθορέα τα έργα σηματοδότησης έχουν ολοκληρωθεί από άλλη εργολαβία, ενώ σε εξέλιξη είναι τα έργα από την Τιθορέα μέχρι την Αθήνα. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, τα έργα στο σύνολο τους θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ανάδοχο είναι το σχήμα TOMH-ALSTOM.

Παράλληλα συνεχίζεται και η εργολαβία 635 που αφορά το ETCS και η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ισχύει θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Οι δύο εργολαβίες ουσιαστικά έρχονται να ολοκληρώσουν τα έργα υποδομής για τη νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Από πέρυσι το Πάσχα η ΕΡΓΟΣΕ ξεκίνησε και μια τρίτη εργολαβία που αφορά τη σηματοδότηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Το έργο αυτό έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-ALSTOM και έχει ως χρόνο ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Γιατί είναι σημαντικά τα έργα αυτά

Οι τρεις παραπάνω εργολαβίες αφορούν σε ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και όχι κατασκευή γραμμής, υποδομής ή κάτι άλλο πιο “χειροπιαστό”. Η σημασία όμως αυτών των έργων έγκειται στο αποτέλεσμα που θα επιφέρουν.

Το έργο της σηματοδότησης στην πλήρη του λειτουργία θα βελτιώσει την σιδηροδρομική ασφάλεια σε όλο το μήκος της γραμμής και θα αυξήσει την χωρητικότητα του δικτύου.

Η σηματοδότηση είναι για τον σιδηρόδρομο, ότι και τα φανάρια στους δρόμους. Ουσιαστικά “συνομιλούν” με τον μηχανοδηγό για την κατάσταση της γραμμής μπροστά του, αυξάνοντας τη σιδηροδρομική ασφάλεια.

Με το σύστημα ETCS, οι πληροφορίες μεταδίδονται από το σύστημα εδάφους προς το τρένο, όπου ένας υπολογιστής ταξιδιού τις χρησιμοποιεί για να υπολογίσει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα, ενώ στη συνέχεια επιβραδύνει αυτόματα το τρένο, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Καλύτερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες

Με τη λειτουργία των δύο συστημάτων τόσο τα επιβατικά όσο και τα εμπορευματικά τρένα θα μπορούν να ταξιδεύουν γρηγορότερα και με ασφάλεια. Στόχος είναι το βασικό επιβατικό δρομολόγιο της χώρας μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης να πέσει σε 3 ώρες και 30 λεπτά.

Επίσης η ολοκλήρωση της σηματοδότησης και του ETCS μέχρι τα σύνορα θα σημάνει την βελτίωση της διασυνδεσιμότητας της χώρας μας για διεθνή σιδηροδρομικά δρομολόγια (που αυτή τη στιγμή περιορίζονται σε εμπορευματικά).

Αυτό μπορεί να σημάνει και την δρομολόγηση διεθνών επιβατικών δρομολογίων που να ενώσουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τις γειτονικές χώρες, κάτι που στην υπόλοιπη Ευρώπη συμβαίνει εδώ και δεκαετίες ενώ με την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών το τρένο έχει προτεραιοποιηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ : YPODOMES

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

4 Οκτωβρίου πέφτει στο νερό η πρώτη ελληνική Belharra

Στις 4 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να λάβει χώρα η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra κλάσης ΚΙΜΩΝ. Στο ναυπηγείο της Λοριάν στη βορειοδυτική Γαλλία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 23 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 1821.… Η Άλωση της Τριπολιτσάς. Έλληνικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα από τρίμηνη πολιορκία καταλαμβάνουν την Τρίπολη, όπου είχαν...

Τα «χαμένα μέταλλα» πλήττουν την πράσινη μετάβαση

Οι εγκληματίες στρέφουν το βλέμμα τους στην πράσινη μετάβαση. Αυτό είναι ένα μάθημα από τα προβλήματα στη γερμανική εταιρεία παραγωγής χαλκού Aurubis, της...

Ακίνητα: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις

Πέρα από την καθιέρωση της υποχρεωτικής αγοραπωλησίας ακινήτων μέσω τραπεζών που θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με στόχο να κλείσει μια «μαύρη τρύπα»...

Θεσσαλία: Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές στους πληγέντες

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής...