Πώς στηρίζει η ΔΕΗ τους πελάτες της απέναντι στην ενεργειακή κρίση – Οι 5 λύσεις και τα σταθερά προγράμματα

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πλανήτης βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, με τις τιμές της ενέργειας σε όλο τον κόσμο να έχουν εκτοξευθεί.

Ενδεικτικό της αλματώδους αύξησης του ενεργειακού κόστους είναι ότι η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ πενταπλασιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με την αρχή του έτους, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, σημειώνοντας μέχρι και 25% αύξηση σε σχέση με τα υψηλά του 2021.

Τι προκάλεσε την ενεργειακή κρίση

Η κρίση έπληξε, ανεξαιρέτως, όλες τις χώρες και, όπως αναμενόταν, έχει επηρεάσει και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 175% σε σχέση με το πρώτο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σημείωσε αύξηση 320%,σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πώς φτάσαμε, όμως, ως εδώ; Το 2021, ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα αποθηκευμένου φυσικού αερίου. Οι κυριότεροι από αυτούς τους παράγοντες θεωρούνται η αύξηση της ζήτησης αγαθών με την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά τα lockdowns, ο βαρύς χειμώνας αλλά και το ζεστό καλοκαίρι που προηγήθηκε και οδήγησαν σε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η γεωπολιτική αναταραχή με εστία την Ουκρανία και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που έχουν εντείνει ακόμα περισσότερο την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν αυξήσεις όχι μόνο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα, ειδικά, πάνω από το 40%.

Τα κυβερνητικά μέτρα

Για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις μεγάλες αυξήσεις, το ελληνικό κράτος έχει προχωρήσει σε επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ιδιωτών και επαγγελματιών. Μέχρι στιγμής έχει διαθέσει τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ για αυτό το σκοπό. Η επιδότηση είναι κλιμακωτή. Μεγαλύτερη έως τις 150 KWh, μικρότερη από τις 150 KWh και πάνω, ως κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορεί να επιτύχει ακόμα και πάνω από 30% εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Τι κάνει η ΔΕΗ για να στηρίξει τους πελάτες της -Οι 5 λύσεις

Η ΔΕΗ παρακολουθεί αδιάλειπτα τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και ετοίμασε ένα πλάνο για να σταθεί δίπλα στα 4.500.000 νοικοκυριά που την έχουν επιλέξει με εκπτώσεις συνολικού ύψους 800 εκ. ευρώ και άλλες πραγματικές και πρακτικές λύσεις για την ενέργεια. Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Έκπτωση 30% στους πελάτες με κυμαινόμενα τιμολόγια
  • Έκπτωση 50% στα αγροτικά τιμολόγια
  • Προγράμματα με σταθερές χρεώσεις ενέργειας, που έχουν ήδη επιλέξει πάνω από 500.000 νοικοκυριά
  • Υπηρεσίες που βοηθούν στην εξοικονόμηση της ενέργειας, όπως το ΔΕΗ myEnergy Coach
  • Πλάνα διακανονισμών με 12 & 24 δόσεις

Βάσει έγκυρων εκτιμήσεων, με τα μέτρα που έχει λάβει η ΔΕΗ και την κρατική ενίσχυση, έχει απορροφηθεί το 75% των αυξήσεων στα κυμαινόμενα τιμολόγια για 3 στους 4 πελάτες.

ΔΕΗ γράφημα για την απορρόφηση των αυξήσεων κατά 75%

Οι πελάτες ΔΕΗ με σταθερά τιμολόγια ρεύματος (ΔΕΗ myHome Enter, ΔΕΗ myHome Enter+ και ΔΕΗ myHome Online) και φυσικού αερίου (ΔΕΗ myHome GasControl για το σπίτι και ΔΕΗ myBuilding GasControl για την πολυκατοικία) δεν έχουν υποστεί καμία επιβάρυνση από τις διεθνείς αυξήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι τα σταθερά τιμολόγια ΔΕΗ έχουν τιμή που παραμένει σταθερή μέχρι τη λήξη της σύμβασης, η οποία έχει διάρκεια 12 μήνες.

Αν θέλετε να ξέρετε ακριβώς τι θα πληρώνετε τους επόμενους 12 μήνες, έχετε μεγάλη κατανάλωση ή ψάχνετε ένα προϊόν που δεν προορίζεται για την πρώτη κατοικία σας, τα σταθερά τιμολόγια ΔΕΗ είναι η ιδανική λύση για εσάς. Ωστόσο, αν ανήκετε σε αυτούς που καταναλώνουν έως 300 kwH/ μήνα και αναζητάτε ένα προϊόν για την πρώτη κατοικία σας, επιλέξτε καλύτερα τα Γ1 οικιακά προϊόντα. Έτσι θα επωφεληθείτε και από τις επιδοτήσεις του κράτους και από τις εκπτώσεις της ΔΕΗ (30% έκπτωση στις χρεώσεις προμήθειας και 5% έκπτωση συνέπειας). Για να μάθετε ποιο προϊόν ρεύματος ή φυσικού αερίου ταιριάζει στις ανάγκες σας, μπείτε στο www.dei.gr και ρωτήστε την ψηφιακή βοηθό της ΔΕΗ. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το εργαλείο σύγκρισης προϊόντων της ΔΕΗ εδώ: Σύγκριση προϊόντων | ΔΕΗ (dei.gr).

Πέρα από την ευρεία γκάμα προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου που διαθέτει, η ΔΕΗ δίνει πολύ μεγάλη έμφαση και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εξοικονόμησης. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει δημιουργήσει το ΔΕΗ myEnergyCoach, ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο που σας προσφέρει ρεαλιστικές και εξατομικευμένες συμβουλές εξοικονόμησης με βάση την ανάλυση του ενεργειακού προφίλ του σπιτιού σας.

Επιπλέον τρόπους μείωσης του λογαριασμού σας, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, θα βρείτε στο επίσημο κανάλι της ΔΕΗ στο YouTube, στη λίστα με τις #LyseisGiaTinEnergeia.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο δημιούργησαν 450 εθελοντές

Η ζωή του Αθανασίου Διάκου από την ημέρα της βάπτισής του στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το …βάπτισμα του μαρτυρίου στις 24 Απριλίου 1821...

Πρόταση Μητσοτάκη για λεωφόρους μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών. Στο πλαίσιο...

Γραμμένη Οξυά: Off roading στο νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη

Απαραίτητη η σύντομη στάση για ξεκούραση, την ώρα που ο Χρήστος ετοιμάζει τα φωτογραφικά σύνεργά του ενώ εγώ με τη βοήθεια του Google Maps...

ΙΣΑ: άμεση διευθέτηση ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης δαπανών των ιατρών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πασχαλινές αποδράσεις: Ποιες βαλίτσες θα σε βολέψουν

Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και αν έχετε ήδη κάνει σχέδια να δραπετεύσετε το Πάσχα και όχι απαραίτητα...