Πώς θα κάνεις sustainable τα ταξίδια σου το 2022

Ο τουρισμός είναι υπεύθυνος περίπου για το 5% των εκπομπών άνθρακα! Γίνε, λοιπόν, sustainable ταξιδιώτης και βοήθησε το περιβάλλον- αλλά και εσένα- να νιώσει καλύτερα.

Το περιβάλλον μας πλήττεται καθημερινά από τη δική μας δραστηριότητα. Η αλόγιστη χρήση πλαστικού, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο, τα απορρίμματα που καταλήγουν στον δρόμο είναι μόνο μερικά από όσα κάνουν τον πλανήτη να φωνάζει «βοήθεια».

Τώρα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ είναι ευκαιρία όλες μας να δείξουμε την οικολογική μας συνείδηση σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Και όταν λέω σε κάθε μία, το εννοώ. Ακόμα και στα ταξίδια μας!

Σκέψου απλά πόσο κακό  κάνεις στο περιβάλλον όταν ταξιδεύεις. Το μέσο μεταφοράς σου, το κατάλυμα, οι αποσκευές και τα πράγματα που παίρνεις μαζί σου μπορούν να αποδειχθούν… καταστροφικά για το οικοσύστημα.

Ποια είναι η «λύση»; Να αρχίσεις να βλέπεις τα ταξίδια σου το 2022 με μια πιο οικολογική ματιά.

Ο sustainable τουρισμός είναι το μέλλον

Να αρχίσεις, δηλαδή, να λες «ναι» στον βιώσιμο τουρισμό που στόχο έχει να αφήσει θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα, την οικονομία και το περιβάλλον μακροπρόθεσμα.

Στην ουσία, ο sustainable τουρισμός αφορά επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο (ψυχαγωγία, ξενοδοχεία), αλλά περιλαμβάνει και τη διασφάλιση ότι οι ατομικές μας ενέργειες ως ταξιδιώτες συμβαδίζουν με τις «επιταγές» του μέρους που επισκεπτόμαστε.

Αν, λοιπόν, λάβεις υπόψη σου ότι ο τουρισμός ευθύνεται για το 5% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, για τη ρύπανση και για την εκμετάλλευση ανθρώπων και άγριας ζωής, θα καταλάβεις γιατί είναι must το 2022 να ξεκινήσεις να είσαι sustainable traveller.

Πώς θα γίνεις βιώσιμη ταξιδιώτης

#1 Να είσαι… slow traveller

Slow traveler σημαίνει να μη θέλεις να φτάσεις ASAP στον προορισμό σου. Ναι, καλό και βολικό το αεροπλάνο, αλλά κάνει μεγάλο κακό στο περιβάλλον. Επίλεξε, λοιπόν, ως μέσο μετακίνησης το τρένο– αν πρόκειται για πιο μακρινά ταξίδια- και απόλαυσε τη διαδρομή.

#2 Φρόντισε τα πράγματα που θα πάρεις μαζί σου να μην περιέχουν πλαστικό

Ώρα για ετοιμασία της βαλίτσας! Επίλεξε τα πράγματα που θα πάρεις μαζί σου από μια οικολογική ματιά. Πάρε οδοντόβουρτσα από μπαμπού αντί για μια πλαστική οδοντόβουρτσα, φρόντισε να έχεις μαζί σου μεταλλικό μπουκάλι για νερό ή καφέ και καθόλου πλαστικές σακούλες.

#3 Επισκέψου έναν οικολογικό προορισμό

Αυτό μπορεί να είναι ένας υγροβιότοπος, ένα μέρος στο οποίο μπορείς να κάνεις ορειβασία, πεζοπορία και να έρθεις γενικότερα κοντά στη φύση.

 #4 Μείνε σε ένα οικολογικό κατάλυμα

Άσε τα μεγάλα resorts και ξενοδοχεία και επίλεξε ένα οικολογικό κατάλυμα. Δηλαδή, ένα σπίτι ή ξενοδοχείο το οποίο έχει κατασκευαστεί με οικολογικά υλικά, αλλά και που δεν βλάπτει το περιβάλλον. Για αυτό ίσως χρειαστεί να ψάξεις λίγο παραπάνω!

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ολοκληρώθηκε το έργο του «Ταύρου Ωρεών»

Ολοκληρώθηκε η εκτέλεση του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΩΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού 150.000€ (με ΦΠΑ), το οποίο χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε από...

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες που ξεκίνησε το 2021 με τη συνεργασία των δυνάμεων του υπουργείου Προστασίας...

Χρ. Σταϊκούρας: «Τα μέτρα στα καύσιμα έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα»

«Τα μέτρα στα καύσιμα ορθώς δεν είναι οριζόντια, έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Καλύπτουν δε, τους 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες...

Στερεά: Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε απομακρυσμένες περιοχές

Την εβδομάδα από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2022, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.), της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, ανά...

Ανοικτό το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι «Σωκράτης» στο μεγάλο βουνό Αυλίδας

Ιστορική στιγμή. Ξεχασμένο και χαμένο σε πυκνότατη βλάστηση από τα χρόνια, το μονοπάτι είναι επιτέλους ανοιχτό, καθαρισμένο και παραδομένο στο κοινό μετά από πολλούς...