Power Pass: Πότε πληρώνονται οι τελευταίοι δικαιούχοι

Εντός των επόμενων 8 ως 10 ημερών και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του μήνα, θα εξοφληθούν και οι τελευταίοι δικαιούχοι του Power Pass. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα «κλείνει» λίγο πριν αλλάξει το μοντέλο των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος. Από τον Οκτώβριο θα υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο θα αντικαταστήσει την οριζόντια επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης όπως αυτή εφαρμόστηκε τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση μελετά ένα νέο σχήμα, το οποίο θα βασίζεται στις κλιμακωτές επιδοτήσεις, που θα συνδυάζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το νέο σχήμα, το οποίο χαρακτηρίζεται υβριδικό μοντέλο, αποσκοπεί στον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Το νέο μοντέλο επιδότησης ρεύματος

Έτσι, θα ορίζονται κατηγορίες καταναλωτών που θα εμπίπτουν στην επιδότηση, αλλά με κριτήρια κατανάλωσης. Διαφορετικά θα είναι τα όρια για τους εργένηδες, για παράδειγμα, διαφορετικά για οικογένειες. Στην τελευταία κατηγορία θα προβλέπεται, επίσης, διαφοροποίηση κατανάλωσης, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Οι επιδοτήσεις θα είναι ανάλογες της κλίμακας κατανάλωσης ρεύματος. Όσο λιγότερες κιλοβατώρες καίει ένα νοικοκυριό τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα λαμβάνει.

Θα προβλέπεται, επίσης, η παροχή έξτρα μπόνους στην επιδότηση, στην περίπτωση που επιτευχθεί εξοικονόμηση ρεύματος σε ποσοστό 15%, σε σχέση με την περσινή κατανάλωση. Με άλλα λόγια, τη μεγαλύτερη ενίσχυση θα παίρνει το νοικοκυριό όχι μόνο με τη χαμηλότερη κατανάλωση, αλλά και εάν έχει καταφέρει να τη μειώσει κατά 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» του νέου συστήματος

Με βάση το μοντέλο αυτό, τη μέγιστη επιδότηση θα λάβει ένα νοικοκυριό που βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα της κατανάλωσης και ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωσή του σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα με τη διαμόρφωση των κλιμάκων, υπό επεξεργασία βρίσκεται και η φόρμουλα για το πώς θα υπολογιστεί η εξοικονόμηση ενέργειας -με βάση την κατανάλωση του περασμένου έτους- καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη τεχνική άσκηση, με πάρα πολλές παραμέτρους.

Και τούτο διότι η κατανάλωση πολλών νοικοκυριών δεν είναι συγκρίσιμη σε σχέση με πέρυσι, για διάφορους λόγους, όπως αλλαγή κατοικίας, αλλαγή ΑΦΜ, αλλαγή στη σύνθεση της οικογένειας, κ.ά. Με το νέο σύστημα πάντως όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν και «χαμένοι», καθώς τους τελευταίους μήνες οριζόντια για όλους καλύπτεται έως και το 90% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Πότε θα πληρωθούν και οι τελευταίοι του Power Pass

Πριν περάσει όμως σε αυτό το νέο μοντέλο επιδοτήσεων η Κυβέρνηση θα κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν από το Power Pass.

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν:

  • επιδοτήσεις για λογαριασμούς Ιουνίου, οι εκκαθαρίσεις των οποίων έχουν καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους
  • καταναλωτές που άλλαξαν προγράμματα ή πάροχο έως τον Ιούνιο, ώστε να καλυφθούν για την περίοδο που είχαν κυμαινόμενο, αν και αποκλείστηκαν επειδή το σύστημα «έβλεπε» ότι είχαν σταθερό.

Όσοι έλαβαν εκκαθαριστικό από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο αναμένεται να λάβουν το Power Pass το πολύ σε 10 ημέρες. Οι δικαιούχοι της εν λόγω επιδότησης δεν χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο vouchers.gov.gr για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί καθώς ελήφθησαν στοιχεία απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Σημειώνεται ότι τα τελικά ποσά του Power Pass που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά που είχαν πιστωθεί το εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 έως τον Μάιο του 2022 καθώς η πληρωμή αυτή θα αφορά για ένα μήνα και για την συγκεκριμένη πληρωμή δεν απαιτείται αίτηση, αλλά τα στοιχεία ελήφθησαν απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

ΠΗΓΗ : ΕΝΙΚΟΣ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ένα ταξίδι στον χρόνο πριν… 2,5 χιλιάδες χρόνια είναι πλέον εφικτό!

Κι αν τώρα σας έλεγα ότι το πιο μακρινό ταξίδι που μπορείτε να κάνετε είναι… στην Αθήνα του 415 προ Χριστού(!) και η αφετηρία...

Ήλια: Ένας μικρός και γαλήνιος, παραθαλάσσιος προορισμός στην Βόρεια Εύβοια

Τα Ήλια είναι ένας μικρός, παραθαλάσσιος προορισμός στη Βόρεια Εύβοια. Το μικρό αυτό χωριό χαρακτηρίζεται για τη γαλήνια θάλασσα που το περιβάλλει, την αστείρευτη ομορφιά του και την απόλυτη ηρεμία του τόπου. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι που απέχει από την Αιδηψό μόλις 8 χιλιόμετρα. Είναι ευτύχημα ότι οι φωτιές που ξέσπασαν...

Άρτα: Παραιτούνται οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής

Στην ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας, μεταξύ άλλων αναφέρεται: Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το...

Νέος κόλαφος για την Hellenic Train και τον ΟΣΕ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr