“Πράσινο φως” για τις παρελάσεις: Θα γίνουν κανονικά και στη Θεσσαλονίκη παρά τις ενστάσεις των ειδικών

Το “πράσινο φως” για τις μεγάλες γιορτές του Οκτωβρίου, όπως είναι οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, δίνει η κυβέρνηση.

Η κατεύθυνση είναι να γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα και για τον εμβολιασμό, σύμφωνα και με όσα δήλωσε στην ενημέρωση της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Τα επιδημιολογικά δεδομένα τα παρακολουθούμε. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές και θρησκευτικές λειτουργίες, οι οποίες έγιναν με ένα πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων”, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως φέτος, “δεν είναι το ίδιο με πέρυσι εξαιτίας του εμβολιασμού”.

“Το 2021 δεν είναι 2020”

Η φράση αυτή ακριβώς, ότι δηλαδή το 2021 δεν είναι 2020, τονίζεται μετ’ επιτάσεως από κυβερνητικούς κύκλους, σύμφωνα και με δημοσίευμα της Καθημερινής που κάνει λόγο για “θετικό σήμα για διεξαγωγή παρελάσεων από το Μαξίμου”. Οπως σημειώνει η εφημερίδα το 2021 δεν είναι το 2020 καθώς έχει εμβολιαστεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και η ακύρωση των παρελάσεων θα έστελνε το εσφαλμένο μήνυμα ότ δεν έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα.

Με αυτή τη λογική αποκλείουν άλλωστε και ένα lockdown τύπου 2020, σημειώνοντας τη διαφορά των περιορισμών που εφαρμόζονται σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Σε αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε εμφαντικά κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Εντουαρτ Χέγκερ: “Οδεύοντας προς το τέλος της πανδημίας, οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας στην Ευρώπη αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.

Εξαδάκτυλος: Όχι σε ματαίωση παρελάσεων – Θα διχαστεί η κοινωνία της Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τάχθηκε σε συνέντευξή του κατά της ματαίωσης των παρελάσεων.

Έστω και με αυστηρά μέτρα, οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν, αλλιώς θα διχαστεί η κοινωνία και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει αν είχαμε εμβολιαστεί. Δεν έχει τεθεί πάντως θέμα στην Επιτροπή αναβολής της εκδηλώσεων. Δεν ξέρουμε αν ισχύει κάτι για την Επιτροπή απ’ όσα γράφονται”.

Βασιλακόπουλος: Κίνδυνος να ξαναζήσουμε ό,τι και πέρυσι στη Θεσσαλονίκη

Για τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτέλεσε την εστία αναζωπύρωσης της πανδημίας, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με αφορμή το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται “στο κόκκινο”.

“Αν οι Βορειοελλαδίτες φίλοι μας εμβολιαστούν γρήγορα και τηρήσουν τα μέτρα, προφανώς και δεν θα υπάρξει πρόβλημα εκεί, θα υπάρξει αποκλιμάκωση, εάν δεν εμβολιαστούν γρήγορα, θα υπάρξει“, σημείωσε.

“Τις τελευταίες εβδομάδες κατ’ ουσίαν η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα μεσοσταθμικά, άλλα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όντως υπάρχει πρόβλημα χωρίς σοβαρή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλά όσο στο 40%, με 45% δεν υπάρχει τείχος ανοσίας”, ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Επιφυλάξεις για τις παρελάσεις

Αντίθετες απόψεις εξέφρασαν η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε “πως υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης”.

Αναφορικά για το αν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις είπε “πως καλύτερα να παρθούν αποφάσεις μία εβδομάδα πριν από τις παρελάσεις, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμών”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως “με τις παρελάσεις μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα”.

Σημειώνεται ότι σε καθεστώς mini lockdown έχουν τεθεί από τις 6.00 σήμερα (Παρασκευή) το πρωί η Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς, λόγω μεγάλης εξάπλωσης του κορονοϊού στη Μακεδονία.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Νέος κόλαφος για την Hellenic Train και τον ΟΣΕ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρόγραμμα 540 έργων με προϋπολογισμό 4,2 δισ. για τη Στερεά Ελλάδα

Ιδιαίτερες αναφορές στα μεγάλα έργα, τα οποία προγραμματίζονται στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, περιείχε το περιφερειακό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου...

Αθλητικές μεταδόσεις: Όλες οι αναμετρήσεις της Δευτέρας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Χρισσό: Ένα μυστικό χωριό μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα

Για τη διαμονή σας, επιλέξτε τον ομώνυμο ξενώνα που διαθέτει κουκλίστικα δωμάτια και προσφέρει ζεστή φιλοξενία. Οικογενειακά ταβερνάκια, παραδοσιακά καφενεία και μαγαζάκια για τα...

Δημοσιονομική πολιτική: Επανέρχονται στην Ελλάδα αυστηροί κανόνες από το 2024

Σε φρένο στις αλόγιστες παροχές αλλά και επαναφορά των αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής από το 2024 προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ζήτημα, όπως αναφέρουν...