
Ευθυγραμμισμένο με τους περιβαλλοντικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας των εργαζομένων της οφείλει να είναι το καθεστώς λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ υπό τη νέα διοίκηση. Ήδη, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων της πώλησης έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται ο δεύτερος γύρος του διαγωνισμού, με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να θέτουν τα θέματα αυτά ως δεσμευτικούς όρους στο Δημόσιο για τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου για ενθάρρυνση των εταιρειών.
Είναι γνωστή η εκροή εκατομμυρίων τόνων σκουριάς στη θάλασσα από τη μεταλλευτική δραστηριότητα του εργοστασίου όπως και τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, που προκάλεσαν τη διατύπωση των όρων και την απαίτηση συμμόρφωσης σε αυτούς. Δελεαστική, ωστόσο, για τους επενδυτές, φαίνεται να είναι η χρήση νικελίου που θα αξιοποιηθεί στις μπαταρίες αποθήκευσης που προσανατολίζονται στην πράσινη ανάπτυξη σε αντικατάσταση της μεθόδου της πυρομεταλλουργίας που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα από την εταιρεία. Επίσης, ενδείκνυται και η μέθοδος της υδρομεταλλουργίας που επιτρέπει και τη δυνατότητα ανάκτησης του κοβαλτίου που εμφανίζεται στο μετάλλευμα της ΛΑΡΚΟ, με υπολογιζόμενο κόστος τα 600-700 εκ.
Συμμετοχές
Στις διαπραγματεύσεις της πώλησης της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχουν έξι συμβαλλόμενες εταιρείες εκ των οποίων δύο ελληνικές. Όμιλος Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οφείλουν τη συμμετοχή τους εν πολλοίς στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναμενόταν, τα σημαντικότερα ζητήματα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ που ζητούν επίλυση είναι περιβαλλοντικά και αδειοδοτικά καθώς επίσης, επιδιώκεται και μια καλή συμφωνία για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Απών από το διαγωνισμό ήταν ο Ισραηλινός Μπένι Στάινμετς που συνδέεται με υπόνοιες για έμμεση συμμετοχή του γιου του διοικητικού στελέχους της ΛΑΡΚΟ κ. Ανδρέα Δασκαλάκη στο διαγωνισμό πώλησης. Φημολογείται ότι ο κ. Στάινμετς βρίσκεται πίσω από την εταιρεία AD Holings AG που εκδήλωσε ενδιαφέρον μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας είναι ο κ. Δασκαλάκης. Σενάρια που διαψεύδονται από κύκλους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με δηλώσεις της στην “Κ”, “το έχουμε διερευνήσει το ζήτημα και δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπλοκή του Μπένι Στάινμετς με την AD Holdings AG. Η μόνη σύνδεσή της με τη μεταλλουργία της Β. Μακεδονίας είναι ότι παραδίδει προϊόν στις εγκαταστάσεις της μέσω μιας καθαρά εμπορικής συμφωνίας”.
Οι υπόλοιπες εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία αφορούν τον όμιλο Trafigura Group Pte, με την ισχυρότερη συμμετοχή, έχοντας 147 δισ. έσοδα το 2020, ο κυπριακός όμιλος ορυκτών πόρων Tharisa Plc, η Solway Investment Group, παραγωγός σιδηρονικελίου με έδρα την Ελβετία και η Commodity an Mining Insight Ireland Limited που είναι εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και μπήκε στο διαγωνισμό για λογαριασμό μεγάλου πελάτη της.
Πηγή “K”
Πηγή: stereanews.gr