Πρόσω ολοταχώς για υπηρεσιακή κυβέρνηση

Με διαδικασίες fast track ολοκληρώνεται ο κύκλος των διερευνητικών εντολών μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής και τη χαοτική διαφορά 20 και πλέον μονάδων ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 6:30 το απόγευμα ο Νίκος Ανδρουλάκης ως ο αρχηγός του τρίτου κόμματος θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνομιλία που θα έχουν θα επιστρέψει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή, καθώς στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι είναι κενή περιεχομένου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές αποβούν άκαρπες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή που θα έχει ορκιστεί, καθώς είναι ανεξάρτητη από το σχηματισμό κυβέρνησης.

Υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Επικρατέστερος για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς ως ο αρχαιότερος. Ο κ. Σαρμάς εισήχθη στο σώμα το 1987 και επιλέχθηκε στη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2019. Σε κάθε περίπτωση, υποψήφιοι είναι επίσης η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου η οποία εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε το 2021 και η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα που εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε το 2022.

Η αποδοχή της εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Επιλέγεται ανώτατος δικαστικός λειτουργός ώστε να αναλάβει μέσα σε κλίμα πόλωσης ως συνέπεια των ατελέσφορων διερευνητικών εντολών να οργανώσει ην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Ορκωμοσία

Θα ακολουθήσει ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης , πιθανότατα την Παρασκευή και την Κυριακή 28 Μαΐου στις 6 το απόγευμα θα ορκιστεί η νέα Βουλή, οι βουλευτές δηλαδή που εξελέγησαν την περασμένη Κυριακή. Την επομένη ημέρα, τη Δευτέρα θα εκλεγεί προεδρείο και την Τρίτη 30 Μαΐου αναμένεται η διάλυσή της, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ανακήρυξη συνδυασμών

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου τα κόμματα θα πρέπει εκ νέου να υποβάλλουν τους συνδυασμούς τους στον Άρειο Πάγο.

Ενισχυμένη αναλογική

Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει αναλογικό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, γεγονός που καθιστά εύκολο το σχηματισμό κυβέρνησης. Ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρήστος Σταϊκούρας: Δέκα πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα «παίκτη» θετικής μνημόνευσης

Τις δέκα δέσμες πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών...

Οι 5G ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα στο 5G Conference Southeastern Europe 2023

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συζητήσεις για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν τα δίκτυα...

«Φωτογραφικές Συναντήσεις» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έτοιμα τα νέα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σε Καναπίτσα, Κάνηθο και Ν. Αρτάκη

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Oικονομική προσφορά για αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», η οποία υποβλήθηκε από την εταιρεία INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ...