Πρόστιμα 400.000 ευρώ σε 4 γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Την επιβολή προστίμων σε 4 αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια και διαφορετικές τιμές στο ράφι επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για το «καλάθι της σαρακοστής».

Μετά από εισήγηση της ΔΙΜΕΑ, αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε πρόστιμα που αφορούν:

  1. ΑΒ Βασιλόπουλος: πρόστιμο 319.900 ευρώ. Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει σε σούπερ μάρκετ. Το προηγούμενο ήταν σε άλλη αλυσίδα, ωστόσο είχε επιβληθεί την περίοδο που ο νόμος δεν προέβλεπε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της εταιρείας.
  2. Lidl Hellas: Το δεύτερο πρόστιμο είναι κάτω από τις 50.000 και αφορά τη Lidl και είναι 26.800 ευρώ.
  3. Γαλαξίας: Το τρίτο πρόστιμο στην επίσης υπότροπο Γαλαξίας ανέρχεται στις 21.387 ευρώ
  4. Κρητικός: Το τέταρτο είναι πρόστιμο 9.380 ευρώ.

    Επιπλέον έγινε σύσταση και επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε άλλη μία εταιρεία, που δεν είναι υπότροπος, καθώς και σύσταση σε άλλη μια εταιρεία.

Βάσει του νόμου για πρόστιμο άνω των 50.000 ευρώ ανακοινώνεται η επωνυμία της επιχείρησης όπως επίσης και αν είναι υπότροπος.

Σύμφωνα με τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ, σε μια αλυσίδα οι έλεγχοι απέδειξαν ότι υπήρξε παραβίαση του περιθωρίου κέρδους σε ένα κομμάτι προϊόντων που ήταν εντός του καλαθιού του νοικοκυριού, καθώς και σε προϊόντα εκτός αυτού.

Όπως είπε ο υπουργός διαπιστώθηκε παράβαση του νόμου για αισχροκέρδεια και παραβάσεις νομοθεσίας για διαφορετική τιμή στο ράφι και διαφορετική τιμή στο ταμείο. «Οι αλυσίδες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ανθρώπινα λάθη αλλά δεν δικαιολογούνται εκτεταμένα τέτοια λάθη» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαριστούμε σε καμία αλυσίδα. Η εφαρμογή των μέτρων έχει βοηθήσει την Ελλάδα να είμαστε πολύ κάτω του μέσου όρου της ΕΕ στον πληθωρισμό.

Τα πρόστιμα θα λειτουργήσουν «παιδαγωγικά». Η παρούσα ηγεσία θα πράξει το καθήκον της πρόσθεσε.

Ο έλεγχος από τη ΔΙΜΕΑ ήταν ενδελεχής είπε ο υπουργός και εστιάστηκε τόσο στα αποθέματα στις αποθήκες όσο και στις τιμές στο ράφι, στα φυλλάδια κλπ.

«Τα πρόστιμα δεν είναι η εικόνα γενικευμένης αισχροκέρδειας. Είναι ένα μικρό κλάσμα στον συνολικό τζίρο των σούπερ μάρκετ αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα στραβά μάτια» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Επιπλέον σήμερα υπογράφεται υπουργική απόφαση και θα έχουν έναν μήνα περιθώρια για να αλλάξουν τα ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ ώστε να είναι ευκρινή τα στοιχεία που αφορούν στην τιμή κιλού.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι διευρύνεται το καλάθι στα 60 προϊόντα από 51 που είναι σήμερα ενώ από τις 22 Φεβρουαρίου θα ισχύσει το καλάθι της Σαρακοστής που περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και 2 είδη σε κάθε αλυσίδα κατεψυγμένα θαλασσινά.

Τα νέα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο γενικό καλάθι είναι το μοσχαρίσιο κρέας, οι φακές τα φασόλια και τα ρεβίθια, γάλα υψηλής παστερίωσης, λευκό τυρί σοκολάτα και νωπό μοσχάρι.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Αντίκυρα Βοιωτίας: Το χωριό που σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι σε νησί

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Οικονόμου: Το 2019 παραλάβαμε το 18% του έργου των σιδηροδρόμων και το φτάσαμε στο 75%

«Οι συνθήκες, τα αίτια που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών είναι πολλά, δεν γεννήθηκαν χθες, είναι στο παρελθόν. Συναντήθηκαν ανθρώπινα λάθη και διαχρονικές παθογένειες»,...

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη Μαρία Κάλλας

Καθώς το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσει την...

ΕΤΕ: Ξεχώρισε το ελληνικό επιχειρείν στην Ευρώπη το 2022

Εντυπωσιακή καταγράφεται η πορεία του ελληνικού επιχειρείν τη χρονιά που μας πέρασε, ξεχωρίζοντας με τις επιδόσεις του με πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο νέο...

ΥΠΤΠ: Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση ασφάλειας σε όλη τη χώρα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr