
Φιλέτο σολομού
1/2 φλ. του τσαγιού ρύζι basmati (αρωματικό ρύζι από την Ινδία)
1 μεγάλη πιπεριά κόκκινη ή Φλωρίνης
1 μεγάλο παντζάρι (χωρίς τα φύλλα)
2 κ.σ. μουστάρδα καυτερή
3 κ.σ. ελαιόλαδο
φινόκιο (ρίζα και φυλλαράκια)
5 καρύδια
μαρούλι – λόλα
5 τοματίνια
χυμό και ξύσμα λεμονιού
φρεσκοτριμμένο και κόκκους πολύχρωμων πιπεριών
Εκτέλεση
για τον πουρέ παντζαριού
Καθαρίζουμε το ωμό παντζάρι από τη φλοίδα.
Κόβουμε 3 λεπτές ροδέλες και τις κρατάμε στην άκρη.
Το υπόλοιπο το κόβουμε σε κομμάτια και το πολτοποιούμε στο μούλτι.
Στύβουμε το πολτοποιημένο παντζάρι και κρατάμε τον χυμό ξεχωριστά από τη σάρκα.
Ρίχνουμε τη σάρκα του παντζαριού πάλι στο μούλτι.
Πλένουμε την πιπεριά, κρατάμε ένα κομμάτι (περίπου όσο κρατήσαμε από το παντζάρι) και την υπόλοιπη την ρίχνουμε στο μούλτι μαζί με το παντζάρι.
Προσθέτουμε 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη, 2 κ.σ. μουστάρδα καυτερή (κατά προτίμηση), 1 κ.σ. ελαιόλαδο, μερικά κομματάκια από ρίζα φινόκιο και 3 καρύδια.
Πολτοποιούμε καλά, να γίνει όσο το δυνατόν πιο αφράτος και χωρίς κομμάτια ο πουρές.
Το παντζάρι και την πιπεριά που κρατήσαμε θα τα χρησιμοποιήσουμε για γαρνιτούρα στο ρύζι και στην σαλάτα. Κόβουμε την μισή ποσότητα σε λεπτές λωρίδες και τα υπόλοιπα σε κυβάκια.
για το ρύζι
Ξεπλένουμε το ρύζι καλά με τρεχούμενο νερό.
Βάζουμε το χυμό παντζαριού στο φλιτζάνι που μετρήσαμε το ρύζι.
Εφόσον ο χυμός που έβγαλε το παντζάρι δεν είναι αρκετός για να γεμίσει το φλιτζάνι συμπληρώνουμε με νερό.
Το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε και το ρύζι.
Ενδιάμεσα ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο του σκεύους.
Σβήνουμε την εστία και σκεπάζουμε με μισόκλειστο καπάκι ή με χοντρό χαρτί κουζίνας.
για την σαλάτα
Σε ένα μπολ, ψιλοκόβουμε το μαρούλι.
Προσθέτουμε τα τοματίνια κομμένα στη μέση, τις λωρίδες από το παντζάρι και την πιπεριά.
Ψιλοκόβουμε μερικά φιλαράκια από το φινόκιο.
Ρίχνουμε το καρύδι σπάζοντάς το με τα χέρια μας σε μικρότερα κομμάτια.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά και να δέσουν οι γεύσεις.
για τον σολομό
Προθερμαίνουμε αντικολλητικό τηγάνι.
Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο σολομού και από τις δύο πλευρές.
Το τοποθετούμε στο τηγάνι με το δέρμα να εφάπτεται στο σκεύος.
Πιέζουμε το σολομό από πάνω με σπάτουλα σε όλη του την επιφάνεια.
Ψήνουμε έτσι για μερικά λεπτά.
Όταν δούμε ότι ο σολομός έχει αλλάξει χρώμα, έχει ασπρίσει, μέχρι τη μέση του πάχους του φιλέτου, δοκιμάζουμε με την σπάτουλα να δούμε εάν ξεκολλάει από το σκεύος.
Στην ουσία πρέπει η πέτσα να έχει γίνει μια τραγανή κρούστα.
Τότε γυρνάμε με ευκολία το σολομό και ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρει ωραίο ροδαλό χρώμα.
για το στήσιμο
Βάζουμε στο πιάτο μια παχιά στρώση από τον πουρέ παντζαριού, περίπου όσο το μέγεθος του σολομού.
Τοποθετούμε το φιλέτο σολομού από πάνω.
Ρίχνουμε τα κυβάκια παντζαριού και πιπεριάς στο ρύζι.
Ανακατεύουμε να αναμειχθούν και να αφρατέψει το ρύζι. Το τοποθετούμε στο πιάτο δίπλα στο φιλέτο.
Τοποθετούμε στο πιάτο και τη σαλάτα.
Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα φιλαράκια φινόκιου, κύβους από παντζάρι και πιπεριά, φρεσκοτριμμένα αλλά και κόκκους πολύχρωμων πιπεριών και περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
Tip
Το παντζάρι είναι ωμό στην παρασκευή του πουρέ αλλά και όπου αλλού το χρησιμοποιήσαμε σε αυτό το πιάτο.
Εάν το φιλέτο σολομού είναι αρκετά χοντρό το ψήνουμε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία για να προλάβει να ψηθεί καλά μέχρι μέσα πριν πάρει χρώμα εξωτερικά.
Βέβαια στην αρχή το σκεύος μας πρέπει να είναι πολύ καυτό.
Για να ροδίσουμε και τα πλαϊνά του, αφού ψηθεί από τις δύο πλευρές, πιάνουμε τον σολομό με λαβίδα και ακουμπάμε, τα μέρη που δεν έχουν πάρει χρώμα στο καυτό σκεύος για μερικά δευτερόλεπτα.
Πηγή: stereanews.gr