Σ.Ε.Α.Μ.Ε.: Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι υψίστης σημασίας

Παράνομη και επικίνδυνη η υλοποίηση εργασιών απεντόμωσης & μυοκτονίας, από ιδιώτες ή επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση, δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και δεν πληρούν τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδας (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.) στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας και των οικονομικών συμφερόντων πολιτών και επιχειρήσεων, επιστεί την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στα παρακάτω σημαντικά σημεία σχετικά με την υλοποίηση εργασιών Απεντόμωσης & Μυοκτονίας:

 1. Οι εργασίες θα πρέπει να υλοποιούνται από επιχείρηση η οποία έχει πραγματοποιήσει αναγγελία έναρξης εργασιών καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών στις αρμόδιες αρχές και είναι καταχωρημένη στο μητρώο που διατηρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων [Αναγγελίες/Γνωστοποιήσεις έναρξης άσκησης επαγγέλματος Καταπολέμησης Εντόμων και Τρωκτικών (βάσει του Ν.3919/2011)].
 2. Πριν την εργασία απεντόμωσης – μυοκτονίας, θα πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα όλοι οι ένοικοι για την ημέρα και τον χρόνο της εφαρμογής.
 3. Με το πέρας των εργασιών χορηγείται πιστοποιητικό εφαρμογής στο οποίο πρέπει να αναγράφονται η επωνυμία της επιχείρησης που υλοποίησε την εφαρμογή, ο αριθμός αναγγελίας έναρξης εργασιών, οι εμπορικές ονομασίες των βιοκτόνων σκευασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν, οι δραστικές ουσίες, τα αντίδοτα τους και το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων.
 4. Κάθε πιστοποιητικό εφαρμογής πρέπει να φέρει το όνομα, την ειδικότητα και την υπογραφή του υπεύθυνου επιστήμονα. (κάτοχος πτυχίου Γεωπόνου ή Χημικού ή Χημικού Μηχανικού ή Κτηνιάτρου, ή Ιατρού, ή Φαρμακοποιού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή κατοχος πτυχίου του τμήματος Φυτικής παραγωγής ή του τμήματος Θερμοκηπιακών καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας των ή του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΤΕΙ κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα αντίστοιχων ειδικοτήτων εκτός ΕΕ. )
 5. Με το πέρας των εργασιών εκδίδεται παραστατικό παρεχόμενης υπηρεσίας, από την επιχείρηση η οποία υλοποίησε την εργασία απεντόμωσης & μυοκτονίας.
 6. Τα βιοκτόνα σκευάσματα είναι αναγκαία για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών. Ωστόσο, αυτά ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον, λόγω των εγγενών ιδιοτήτων τους και του τρόπου χρήσης τους. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να λαμβάνονται όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα έγγραφα εγκρίσεων και των τεχνικών δελτίων ασφαλείας τους.
 7. Κατά την διάρκεια της εφαρμογής οι ένοικοι δεν πρέπει να είναι κοντά στον εφαρμοστή κατά τη διάρκεια χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων (εντομοκτόνων, μυοκτόνων).
 8. Τα τρωκτικοκτόνα σκευάσματα πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε δολωματικούς σταθμούς ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποφυγή επαφής του βιοκτόνου σκευάσματος με παιδιά ή κατοικίδια ζώα ή και πουλιά.
 9. Ο όρος «οικολογικά» ή «ακίνδυνα» εντομοκτόνα είναι παραπλανητικός. Οι εργασίες «Απεντόμωση», «Μυοκτονία» και «Απολύμανση» έχουν διαφορετικό επιβλαβή οργανισμό ως στόχο. Η χρήση του όρου «Απολύμανση» για το σύνολο των εργασιών είναι παραπλανητική.
 10. Με ψεκασμό δεν εξολοθρεύονται τρωκτικά. Τα έως σήμερα εγκεκριμένα τρωκτικοκτόνα σκευάσματα είναι σε στέρεα μορφή και η εφαρμογή είναι δολωματική
 11. Πριν τον προγραμματισμό εφαρμογής σε υπαίθριους χώρους, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το δελτίο καιρού. Ισχυροί άνεμοι ή βροχοπτώσεις, είναι πιθανόν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση των εργασιών.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι υψίστης σημασίας. Ως εκ τούτου κάθε εργασία Απεντόμωσης & Μυοκτονίας, πρέπει να υλοποιείται από επιχείρηση η οποία πληροί τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας, με επαγγελματισμό και επιστημονικά αποδεκτή μεθοδολογία, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και τους περιορισμούς στη χρήση των βιοκτόνων (εντομοκτόνα, μυοκτόνα), όπως αναγράφονται στις εγκρίσεις και τα τεχνικά δελτία ασφαλείας που τα συνοδεύουν.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρ. Σταϊκούρας: Την επιχειρηματικότητα αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την κοιτάει στα μάτια

Συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, της επιχειρηματικότητας της Κρήτης και οικονομικών φορέων του νησιού, είχε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,...

Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από 940.000 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει, μέχρι στιγμής, αίτηση στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mythermansi), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Παράλληλα όπως σημειώνει...

Ένας χρόνος HealthCare Accelerator από την Bayer Ελλάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Bayer Ελλάς για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου της μεγάλης πρωτοβουλίας της...

Η ΝΔ κάνει… Podcast: “Το είπατε. Το κάνατε;” – Καλεσμένος ο Γιάννης Οικονόμου

Το πρώτο podcast της Νέας Δημοκρατίας – Καλεσμένος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. “Το είπατε. Το κάνατε;” Αυτή είναι η ερώτηση στην οποία θα απαντήσουν οι...

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 3,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη άνω των 3,6 εκατ. ευρώ μοίρασε το ΣΚΡΑΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2022 τα συνολικά...