«Sanco Swift»: Αυτό είναι το πλοίο που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες σε Κρήτη & Πελοπόννησο – Τα χαρακτηριστικά του

To «Sanco Swift» υπό σημαία Γιβραλτάρ είναι το πλοίο που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είδους πλοίο είναι αυτό; Το «Sanco Swift» κατασκευάστηκε πριν από εννέα χρόνια και ναυλώθηκε το 2016. Πρόκειται για ένα αποδοτικό και ευέλικτο πλοίο που προσφέρει μια σύγχρονη πλατφόρμα για ένα ευρύ φάσμα σεισμικών εργασιών.

Είναι πλήρως εξοπλισμένο για τρισδιάστατη ευρυζωνική σεισμική έρευνα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GeoStreamer. Πρόκειται για τεχνολογία που παρέχει εικόνες του υπεδάφους με μεγαλύτερη σαφήνεια, ακρίβεια και αξιοπιστία.

Η μεταφορική ικανότητα του «Sanco Swift» είναι 2900 t DWT. Το DWT (Deadweight tonnage) ή αλλιώς «νεκρό φορτίο» είναι μια μονάδα μέτρησης που ορίζει το βάρος του φορτίου που επιτρέπεται να κουβαλήσει ένα πλοίο.

Το τρέχον βύθισμα του «Sanco Swift» αναφέρεται ότι είναι 6,9 μέτρα. Το ολικό μήκος του είναι 96,15 μέτρα και το πλάτος του φτάνει τα 21,5 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητά του αγγίζει τους 16,5 κόμβους.

Τα «οικόπεδα» που θα κάνει σεισμικές έρευνες το «Sanco Swift»

Θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στα οποία ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.

Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για τη λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».

Πηγή: iefimerida.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Αττική: Ξεκίνησαν διαδικασίες για τις πρότυπες λαϊκές αγορές

Στην λαϊκή αγορά του Αγ. Αντωνίου στο Περιστέρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Εσωτερικής...

NBA: Ο Λούκα Ντόντσιτς κατηγόρησε ως «πληρωμένους» τους διαιτητές

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Αλθέα: Μια παραλία όνειρο με κρυστάλλινα νερά

Πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, βότσαλο, μαγευτική θέα και ηρεμία…. Που βρίσκονται όλα αυτά; Στην Αττική, περίπου 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Αν...

Ηλιούπολη: Το δωματιάκι «κολαστήριο» και τα «πιτζάμα-πάρτι»

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα για τον προπονητή Τάε Κβον Ντο στην Ηλιούπολη, ο οποίος φέρεται να ασελγούσε σε τουλάχιστον πέντε μαθήτριές του, όταν εκείνες ήταν ανήλικες. Ο προπονητής Τάε...

H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σπάει το φράγμα των 5 δισεκατομμυρίων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr