“Σανίδα σωτηρίας” του ελληνικού δημοσίου στον ΟΣΕ

“Σανίδα σωτηρίας” του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΣΕ. Λόγω της αδυναμίας του Οργανισμού να εισπράξει τη μηνιαία κρατική χρηματοδότηση, καθόσον δεν είναι φορολογικά ενήμερος, παρατείνεται, έως τα τέλη του 2022, η αναστολή πληρωμών – συμψηφισμού και η είσπραξη χρεών του ΟΣΕ έναντι του ελληνικού δημοσίου που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, “η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί ένα έκτακτο και προσωρινό μεν, αναγκαίο δε, μέτρο, με το οποίο επιχειρείται η αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας του ΟΣΕ, λόγω της αδυναμίας του να εισπράξει τη μηνιαία κρατική χρηματοδότηση, καθόσον δεν είναι φορολογικά ενήμερος”.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι “διακινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία του ΟΣΕ, καθώς και οικονομική βιωσιμότητά του, εφόσον ο Οργανισμός δεν θα μπορεί να εκτελεί τις οικονομικές του συναλλαγές υπό συνθήκες κανονικότητας, ενώ, παράλληλα, υφίσταται κίνδυνος διακοπής της συντήρησης της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, και άρα κίνδυνος μη παροχής των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών”.

Δυο οι κύριες πηγές εσόδων του ΟΣΕ

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου του 2021, οι τρέχουσες υποχρεώσεις του ΟΣΕ υπερέβαιναν το κυκλοφορούν ενεργητικό, ενώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είχε καταστεί αρνητικό.

Σύμφωνα με σιδηροδρομικούς, βασικό στοιχείο για την οικονομική εξυγίανση του ΟΣΕ αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαγραφής των υποχρεώσεων του προς το ελληνικό δημόσιο (πρόκειται για δάνεια που είχαν συναφθεί για την κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής), ώστε να καλυφθεί η υπέρβαση των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του ΟΣΕ προέρχονται, κυρίως, από δυο πηγές: την κρατική επιχορήγηση και τα τέλη χρήσης των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η ετήσια κρατική επιδότηση ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ (εργαζόμενοι του ΟΣΕ αναφέρουν ότι θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη), ενώ το 2019 τα τέλη πρόσβασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο ανήλθαν στα 16 εκατ. ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν σιδηροδρομικοί, είναι προφανές ότι το “κλειδί” για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού σιδηροδρόμου είναι το δίκτυο.

Η αύξηση της χωρητικότητας και των ταχυτήτων (ελαχιστοποίηση βραδυποριών) αποτελεί το μεγαλύτερο “στοίχημα” για τον διαχειριστή της υποδομής, τον ΟΣΕ.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ξεκίνησε η λειτουργία μηχανισμού καταγγελιών από μετανάστες

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων,...

Τραγωδία στην Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό

Τραγωδία σημειώθηκε στην Άρτα, όταν μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της. Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Μικροσπηλιά του Δήμου Κεντρικών...

13 πανέμορφα χωριά στον κόσμο που ίσως δεν έχετε ξανακούσει

Η επίσκεψη σε ένα μικρό όμορφο χωριό είναι σαν να κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο. Αλλά είναι δύσκολο να αισθανθείς ότι μεταφέρεσαι κάπου...

Ισχυρές βροχοπτώσεις και κεραυνοί-Συναγερμός σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Αχαΐα

Διαδοχικά μηνύματα του 112 εστάλησαν χθες και σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία, βόρεια Εύβοια προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας...

Πήρε έγκριση το υδατοδρόμιο Βόλου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr