Σε απόγνωση οι παραγωγοί κερασιού λόγω των καιρικών συνθηκών

Μόνο για λίγους φτάνει η φετινή παραγωγή κερασιού, λένε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο παραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας, οι οποίοι λόγω των καιρικών συνθηκών, (τόσο του παγετού τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου, όσο και των βροχοπτώσεων τις τελευταίες ημέρες), βρίσκονται για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές, που υπερβαίνουν το 80%, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Είναι γεγονός, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, ότι η τοποθεσία του χωραφιού που κάποιος καλλιεργεί, διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ακραίες διαθέσεις του καιρού και όπως επισημαίνουν, ολοένα και εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο, ότι οι Έλληνες κερασοπαραγωγοί έχασαν το πλεονέκτημα των πρώϊμων ποικιλιών έναντι των συναδέλφων τους από άλλες χώρες, πλέον, οι ίδιοι «ποντάρουν» στις μεσοπρώϊμες και όψιμες ποικιλίες, κρατώντας ωστόσο μικρό καλάθι, αφού οι καιρικές προγνώσεις για το επόμενο διάστημα δεν προοιωνίζονται καλές.

Κερασια

Κερασια

Σε κάθε περίπτωση, κοινή συνισταμένη όλων των κερασοπαραγωγών, αποτελεί ότι ενώ η φετινή χρονιά θα αποτελούσε ίσως και την καλύτερη στα χρονικά από πλευράς εμπορικού ενδιαφέροντος συνεπεία της διεθνούς συγκυρίας και των ζημιών σε κερασοκαλλιέργειες στις άλλες χώρες, ωστόσο «ακόμη μια χρονιά ο καιρός πραγματικά μας τα μούσκεψε», λένε χαρακτηριστικά. Βέβαια, όπως σημειώνουν, όσοι αγρότες διαθέσουν ποσότητες κερασιού θα τις …μοσχοπουλήσουν, σε τιμή ίσως και άνω των 2,60 ευρώ/κιλό.

κερασια

κερασια© 

Ενδεικτικό της προαναφερόμενης κατάστασης είναι το γεγονός ότι «έμποροι ψάχνουν κεράσια για να συμπληρώσουν τα φορτία τους και δεν βρίσκουν», αναφέρουν οι παραγωγοί των προαναφερόμενων νομών. Χαρακτηριστικά δε, ο αγρότης Πέλλας, Θανάσης Αντωνίου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι γνωστή εταιρεία εμπορίου και διακίνησης που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες φρούτων στη χώρα ενώ παραδοσιακά παραλαμβάνει 10 εκατ. κιλά κεράσια κάθε χρόνο, «μετά τη βροχόπτωση του Σαββάτου 17/6, ζήτημα είναι αν τελικά θα βρει στην αγορά 4 εκατ. κιλά κεράσια».

Τεράστια η ζήτηση «ελέω» έλλειψης

Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, για το 2022, καλλιεργήθηκαν 205.507 στρέμματα κερασιών, με την συνολική παραγωγή να ανέρχεται σε 93.749 τόνους, επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «INCOFRUIT-HELLAS», Γιώργος Πολυχρονάκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του το 2022 σε Ημαθία καλλιεργήθηκαν 15.500 στρέμματα με κεράσια και η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 7.000 τόνους, και σε Πέλλα τα αντίστοιχα νούμερα υπολογίζονται σε 135.000 στρέμματα και 56.000 τόνους. «Από τα προαναφερόμενα νούμερα σε Πέλλα και Ημαθία, προκύπτει ότι ποσοστό άνω του 70% της συνολικής παραγωγής κερασιών στην Ελλάδα, προέρχεται από τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, σημειώνοντας ότι αυτά τα νούμερα δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από χρόνο σε χρόνο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «δύσκολη» τη φετινή χρονιά και για τους Έλληνες κερασοπαραγωγούς και παραδεχόμενος ότι όντως οι καιρικές συνθήκες έβλαψαν τους καλλιεργητές του φρούτου αυτού σε όλη την Ευρώπη, σημειώνει ότι δεδομένης της έλλειψης σε κεράσια, ήδη καταγράφεται τεράστια η ζήτηση σε όλη την ΕΕ. «Φέτος, το κεράσι, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελεί είδος πολυτελείας, εκτός και αν πάνε καλά οι όψιμες ποικιλίες», υπογραμμίζει.

κερασια

κερασια

Σημαντικά μειωμένη η φετινή παραγωγή κερασιών στην Πέλλα

Στο νομό Πέλλας στην Κεντρική Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα στα 14 ορεινά κερασοχώρια του νομού, καλλιεργούνται πάνω από 15.000 στρέμματα με κερασιές. Στην περιοχή αυτή και η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη ως και 90%, αν και ευτυχώς υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Μια τέτοια αποτελεί ο 33χρονος Άκης Σαμαράς, ο οποίος καλλιεργεί κεράσια στο Κάτω Γραμματικό που είναι χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Βερμίου, σε υψόμετρο 820 μέτρων και νοτιοανατολικά της λίμνης Βεγορίτιδας. Λέγοντας ότι στις πρώϊμες ποικιλίες κερασιού αντιμετώπισε ζημιά σε ποσοστό του 40%, λόγω των καιρικών συνθηκών, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι «από σήμερα μαζεύουμε ασταμάτητα τις μεσοπρώϊμες ποικιλίες που δεν χτυπήθηκαν από την βροχή, προκειμένου να προλάβουμε τυχόν αλλαγή του καιρού και με στόχο να εκπληρωθεί η συμφωνία πώλησής τους στην τιμή των 2,60 ευρώ/κιλό». Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι εφόσον συμμαχήσει μαζί του ο καιρός οι όψιμες ποικιλίες κερασιού «θα πάνε καλά» και έτσι ίσως τελικά και να καταφέρει να βγάλει και κέρδος από τη φετινή του παραγωγή, αφού όπως εξηγεί «μπορεί οι ποσότητες να είναι λιγότερες και το κόστος παραγωγής τριπλάσιο, αλλά η τιμή παραγωγού φέτος είναι…άκρως ικανοποιητική.

Απελπισία, θυμός και αγωνία είναι τα βασικά συναισθήματα των κερασοπαραγωγών στον Αρχάγγελο του δήμου Αλμωπίας (ΠΕ Πέλλας), με τον πρόεδρο της κοινότητας Διονύση Δρένο, παραγωγό, να επισημαίνει «κάθε φέτος μπαίνουμε όλο και πιο …μέσα οικονομικά και πλέον οι περισσότεροι αγρότες κερασιού τρέπονται σε… άτακτη φυγή από την καλλιέργεια κερασιού, λόγω του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής που έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στα 800 ευρώ/στρέμμα, αλλά και συνεπεία των επαναλαμβανόμενων ζημιών λόγω καιρικών φαινομένων». Επισημαίνοντας ότι η φετινή παραγωγή υπολογίζεται μειωμένη σε ποσοστό άνω του 85%, ο ίδιος είπε ότι «ενώ παραδοσιακά συγκομίζουμε 10 εκατ. κιλά με κεράσι, φέτος ζήτημα είναι εάν θα πιάσουμε τα 2 εκατ. κιλά».

Στα 14 ορεινά κερασοχώρια του νομού, καλλιεργούνται περισσότερα από 25.000 στρέμματα με κερασιές και συνολικά, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη ίσως και άνω του 50% έναντι της περσινής, ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού και κατά πόσο θα επηρεάσουν τις όψιμες ποικιλίες ή όχι.

Κερασια

Για το νομό Πέλλας συνολικά, ο αγρότης, Θανάσης Αντωνίου, συντονιστής μεγάλης μερίδας παραγωγών στην περιοχή, επισημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα η μείωση παραγωγής ξεπερνά το 80% και «εφόσον επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις για το επικείμενο Σαββατοκύριακο, τότε θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή μας».

Μειωμένη σε ποσοστό 50% καταγράφηκε η παραγωγή στα πρώϊμα κεράσια που καλλιεργούν σε 1.800 στρέμματα οι περισσότεροι των 130 παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς στον δήμο Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπως σημειώνει το μέλος του, Δημήτρης Αβραμίδης, αγρότης.

«Οπως και πέρυσι έτσι ακριβώς και φέτος την ίδια ημερομηνία, εκεί στις 10 Ιουνίου εκδηλώθηκαν βροχές και χαλάζι«, τονίζει ο ίδιος και προσθέτει «ένας εργάτης παραδοσιακά συγκομίζει 100 κιλά κεράσια στο ωράριό του και σήμερα αν πιάσει τα 40 κιλά μιλάμε για επιτυχία. Δεν υπάρχουν κεράσια», λέει.

Μειωμένη παραγωγή ως και 80% «βλέπει» η Ημαθία

Για μειωμένη παραγωγή κερασιού σε ποσοστό ίσως και άνω του 80%, μιλούν οι καλλιεργητές του φρούτου στο νομό Ημαθίας, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, παραγωγό να επισημαίνει ότι οι πρώιμες ποικιλίες δεν πήγαν καλά και η μείωση ξεπερνά το 80%, αλλά οι όψιμες «με τη βοήθεια του θεού», θα αποδώσουν.

«Η χρονιά φαινόταν ευνοϊκή , αλλά με τις βροχοπτώσεις χάσαμε τα πρώιμα κεράσια που δεν μαζεύτηκαν καθόλου και τα πράγματα δεν πάνε ήδη καλά στις όψιμες ποικιλίες, οι οποίες θα καταστραφούν εντελώς αν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις και έχουμε νέες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες». Στον νομό Ημαθίας, σύμφωνα με τον ίδιο, κεράσια καλλιεργούνται στις περιοχές -μεταξύ άλλων-, Βαρβάρες, Άμμος, Τρίλοφος, Βέροια, Τριπόταμος, Ραχιά και Νάουσα.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στη Σωληνουργεία Κορίνθου το υποθαλάσσιο έργο Utsira High της AkerBP στη Βόρεια Θάλασσα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Μαγγάνιο: Σε ποιες τροφές «κρύβονται» οι μεγαλύτερες ποσότητες

Το μαγγάνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, σε μικρές ποσότητες, το οποίο δεν παράγεται στο σώμα και επομένως πρέπει να ληφθεί μέσω της...

Οι ψηφιακές πληρωμές αναδύονται ως η προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής

Οι πληρωμές με κάρτα έχουν καταστεί ιδιαίτερα διαδεδομένες και περισσότερο συστηματικές στην καθημερινότητα των Ελλήνων καταναλωτών. Περισσότεροι από 8 στους 10, παίρνουν μαζί τους κάρτες ή / και...

Πώς να χάσετε 10 κιλά σε έναν μήνα με 8 βήματα

Θέλετε να χάσετε 10 κιλά σε έναν μήνα; Αν και η απώλεια βάρους είναι ένας αξιέπαινος στόχος για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας...

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Σημαντική μείωση κατά 5,2 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, όπως και οι χορηγήσεις δανείων, καθώς ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής...