Σε ποιές περιοχές «τρέχει» η μετάλλαξη Δέλτα

Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία σε Αττική και Κρήτη – Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι από 25 έως 55 ετών – Μοναδική «ασπίδα» ο εμβολιασμός τονίζουν οι ειδικοί – Μεγαλώνει ταχύτατα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων

Την «επιστροφή» της επιδημίας στις επάλξεις υπογραμμίζουν οι καθημερινές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τον κορωνοϊό να εντοπίζεται σε 60 περιφερειακές ενότητες της χώρα. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, οι νέες μολύνσεις φτάνουν τις 11.674 για τον μήνα μετά τις 1.997 σημερινές, όταν τα κρούσματα ολόκληρου του Ιουνίου ανήλθαν σε 19.748.

Ο εφησυχασμός, η παρερμηνεία της χαλάρωσης των μέτρων και η καλοκαιρινή διάθεση πυροδοτούν τη νέα επιδημική έξαρση, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν χθες κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης, τάσεις που εντοπίζονται κυρίως στη νεολαία που πρωτοστατεί στον επιδημιολογικό χορό. «Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 23 έτη… σχεδόν κατά μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βάνα Παπευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του νέου κύματος

Οι ειδικοί, ωστόσο, εκτιμούν πως το τέταρτο κύμα που αρχίζει να «φουσκώνει» θα διαφέρει, χωρίς «έκρηξη» στις νοσηλείες χάρη στην ελαφριά νόσηση από την «ασπίδα προστασίας» που έχουν οι εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Πράγματι, ενώ η επιδημία βρίσκεται σε επάνοδο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποσυμπιέζεται, όπως αποτυπώνεται από τον συνεχώς μειούμενο αριθμό διασωληνωμένων (141 από 153), τις λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία (59 από 68), καθώς και τον καθοδικό αριθμό σε νέους θανάτους, 12 για σήμερα.

Οι νοσηλείες αφορούν όλο και περισσότερο τις μικρότερες ηλικίες. Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου «κανείς δεν είναι άτρωτος». Πλέον, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ηλικίας 25 έως 55 ετών, ενώ ένας στους δέκα (9% από 5%) μικρότερους των 24 ετών.

Το σημαντικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στον μεγαλύτερο ηλικιακά πληθυσμό έχει στρέψει την πανδημία στους νεότερους, οι οποίοι βρέθηκαν τελευταίοι στην προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Δεδομένου ότι πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη κινητικότητα τους θερινούς μήνες, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα, πριν τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, και να μην παραλείπουν τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), χάρη στους οποίους εντοπίστηκαν το 51% των θετικών κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τα σημαντικά όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας, έως χθες, 8 Ιουλίου, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 27.476.588 δηλώσεις αποτελέσματος self test και 564.355 άτομα έχουν προσέλθει για επανέλεγχο, ενώ οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 ξεπέρασαν τα 9 εκατ. (9.050.766), με έναν στους δύο εμβολιασμένους με μία δόση (5.162.930) και τέσσερις στους δέκα πλήρως εμβολιασμένους (4.151.907).

Μεγάλη διασπορά σε περιοχές με τη μετάλλαξη Δέλτα

Μικρή αύξηση των εισαγωγών σε Κρήτη και Αττική ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, όπως και ότι το 13% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη «Δέλτα» (ινδική) χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Η συνάφεια μεταξύ των στοιχείων είναι εμφανής, δεδομένου ότι Ηράκλειο Κρήτης και λεκανοπέδιο μονοπωλούν σχεδόν τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος, 58 το πρώτο και 39 το δεύτερο σε σύνολο 121, ενώ 3 ακόμα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Ρέθυμνο.

Παράλληλα, πολλά είναι και τα νέα κρούσματα που ανιχνεύονται στις παραπάνω περιοχές: 1.022 στην Αττική (289 στο Κέντρο και 174 στα Νότια Προάστια), 106 στην περιφερειακή ενότητα (Π.Ε.) Ηρακλείου και 73 στου Ρεθύμνου, με τη μεγαλόνησο να δίνει 31 επιπλέον κρούσματα από Χανιά και 16 από Λασίθι.

Ωστόσο, εντείνει την ανησυχία ότι η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνει έντονο επιδημιολογικό φορτίο και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει εντοπιστεί το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος (ο αριθμός κρουσμάτων με τη μετάλλαξη στις παρενθέσεις): 93 στη Θεσσαλονίκη (5 ), 51 στη Λάρισα (1), 22 στην Εύβοια (1), 33 στην Αχαΐα (1), 24 στην Κορινθία (1), 3 στη Χαλκιδική (1) ενώ νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν 14 κρούσματα σε παιδιά 13-17 ετών σε κατασκήνωση, 9 στην Αργολίδα (1), 9 στη Λέσβο (4) και 2 στην Πάρο (2).

Προχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα ποσοστά θετικότητας των τεστ ανά Π.Ε. για την εβδομάδα 28 Ιουνίου – 04 Ιουλίου, με τα υψηλότερα ποσοστά στο Ρέθυμνο (1,85%), τα Γρεβενά (0,93%), τον Νότιο Τομέα Αθηνών (0,84%), την Ηλεία (0,71%) και τη Μύκονο (0,65%). Μεγάλο είναι το ποσοστό και στη Νάξο, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Πέντε ημέρες μετά, η αγωνία για τις παραπάνω Π.Ε. εξακολουθεί να κορυφώνεται: πέρα από τα προαναφερθέντα Νότια Προάστια Αθηνών και Ρέθυμνο, σημειώνεται ότι η Μύκονος με 33 νέες λοιμώξεις φτάνει τα 325,64 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, η Ηλεία καταγράφει 20 νέα κρούσματα και 13 τα Γρεβενά (αναλογία στα 40,94).

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

«Μάγεψε» το κοινό το σπουδαίο ντουέτο κιθάρας Duo Melis

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες έρχεται η “ILINA”

Η Ε.Μ.Υ. εξέδωσε το υπ. αριθμ. 06/02-04-2023 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Ε.Δ.Ε.Κ.), με γενικά χαρακτηριστικά: Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ILINA”προβλέπεται να επηρεάσει τη...

Εξαιρετικό θέαμα στο 27ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου!

Εξαιρετικό θέαμα παρακολουθούν οι θεατές που γεμίζουν το Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Κωνσταντίνου, όπου διεξάγεται από τον Παρασκευή (31/3) το 27ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου, που...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 20 ερωτήσεις- απαντήσεις

Προθεσμία τριών μηνών έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που εισέπραξαν μέσα στην προηγούμενη χρονιά,...

Ψητός σολομός με ροζ ρύζι και πουρέ παντζαριού

Φιλέτο σολομού 1/2 φλ. του τσαγιού ρύζι basmati (αρωματικό ρύζι από την Ινδία) 1 μεγάλη πιπεριά κόκκινη ή Φλωρίνης 1 μεγάλο παντζάρι (χωρίς τα φύλλα) 2 κ.σ. μουστάρδα...