Σε τροχιά πλειστηριασμών ακίνητα 10-12 δις

Η αξία των ακινήτων που κατέχουν οι servicers και αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό κινείται μεταξύ 10-12 δισ. ευρώ και δημιουργούν μια «παράλληλη» αγορά ακινήτων που ανταγωνίζεται κατά κάποιον τρόπο την κανονική αγορά.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως πρόκειται ουσιαστικά για «νέα προϊόντα», απότοκα και αυτά της κρίσης, όπως για παράδειγμα η αγορά την οποία δημιούργησαν τα κόκκινα δάνεια.

Συνολικά οι servicers διαχειρίζονται περί τα 700.000 ακίνητα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ, τα οποία και αποτελούν καλύμματα δανείων που είτε δεν εξυπηρετούνται, είτε εξυπηρετούνται κανονικά. Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι τα ακίνητα αυτά βρίσκονται υπό διαχείριση στις εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις είτε επειδή δάνεια τιτλοποιήθηκαν, είτε επειδή δάνεια πουλήθηκαν σε funds, είτε επειδή δάνεια ρυθμίστηκαν από τράπεζες, είτε επειδή είναι κόκκινα και κατέληξαν προς διαχείριση απευθείας σε αυτούς.

Την ίδια στιγμή, όλες οι παραπάνω πιστώσεις έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το γεγονός πως τα παραπάνω ακίνητα αποτελούν καλύμματα των δανείων και έτσι έχουν περιέλθει στους servicers.

Σε ό,τι αφορά το μίγμα του χαρτοφυλακίου των servicers, αυτό αποτελείται από εμπορικά ακίνητα, από εργοστάσια, από οικόπεδα, αλλά και από κατοικίες. Το τελευταίο τμήμα, δηλαδή οι κατοικίες, χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως αποτελεί τόσο το 30% του συνόλου των ακινήτων που είναι στα χαρτοφυλάκια των servicers όσο και περίπου το 30% των ακινήτων που θα οδεύσουν σε πλειστηριασμό.

Πρόκειται για πάνω από 45.000 ακίνητα, αξίας η οποία ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ και ενδέχεται να πλησιάζει τα 5 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα που απασχολεί καίρια την αγορά ακινήτων στην παρούσα φάση είναι αν αυτοί οι πλειστηριασμοί που θα λάβουν χώρα στο προσεχές χρονικό διάστημα μπορούν να πλήξουν την αγορά ακινήτων στο σύνολό της ή αν η αγορά τούς αντέχει.

Εκπρόσωποι των εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, μιλώντας στη «Ν», σημείωναν πως αν οι χρονιές που θα ακολουθήσουν είναι έτη ανάπτυξης, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σημείωσαν δε χαρακτηριστικά πως αν μιλάμε για χρονιές όπως είναι η τρέχουσα, τότε πραγματικά κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στην αγορά.

Αν, ωστόσο, ο πληθωρισμός αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, τότε οι εμπλεκόμενοι στην αγορά θα μελετήσουν άλλες μεθόδους ρευστοποίησης των πολλών ακινήτων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Πάντως επ’ ουδενί επιθυμούν να πλήξουν την αγορά, μιας και κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι Εύβοιας

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, μετέβη στο Ν. Προκόπι, όπου...

Αναβάλλεται ο αγώνας ΡΕΓΓΙΝΙ – ΑΣΤΗΡ ΣΤΑΥΡΟΥ

O επαναληπτικός αγώνας της 28/09/2022 για την Α’ Φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνικών Ομάδων Ε.Π.Σ. μεταξύ των σωματείων ΡΕΓΓΙΝΙ – ΑΣΤΗΡ ΣΤΑΥΡΟΥ αναβάλλεται, λόγω της...

Βραβείο για τον σπουδαστή του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας Αλέξανδρο Λεμονή σε Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας (video)

Τον Σεπτέμβριο 2022,πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στην Φλωρεντία ο  4ος Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας – 4ο  Florence International Guitar Competition(Italy). Στον διαγωνισμό έλαβε μέρος ο σπουδαστής του Δημοτικού...

Κυρ. Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι κόκκινη γραμμή και δεν γίνεται ανεκτή

«Η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνας κόκκινη...

Έρχεται στη Θήβα το πρώτο Φεστιβάλ Οινογνωσίας

Στη Βοιωτική Γη, μια περιοχή με παράδοση στην καλλιέργεια αμπέλου, και τη Θήβα, την πόλη του Κάδμου και της Σεμέλης, μητέρας του Διονύσου, θεού...