Σίμος Κεδίκογλου: Επενδύσεις σε αλιεία, υδατοκαλλιέργειες και ναυτιλία

O Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, κ. Φάνης Σπανός, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης και ο Δήμαρχος Ελληνικού, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, συνομίλησαν στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας εργασιών του Οlympia Forum II, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εύβοια και τις προσπάθειες για την αποκατάστασή τους.

Ο κ. Κεδίκογλου ξεκίνησε λέγοντας ότι η «Εύβοια βίωσε μία ολική, οικολογική και οικονομική καταστροφή, χωρίς προηγούμενο» και αναφέρθηκε στους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών της περιοχής.  Ήδη έχει ξεκινήσει η στήριξη ανθρώπων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την καταστροφή (άμεσα ή έμμεσα) καθώς έχουν δοθεί σε προκαταβολές αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.  «Σύντομα θα ξεκινήσουν και οι αποζημιώσεις των αγροτών», συμπλήρωσε.

Για τους μεσοπρόθεσμους στόχους, ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει αντιδιαβρωτικά έργα και ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.  «Μπορέσαμε να παρακάμψουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου.  Με την αξιοποίηση δωρεών μπόρεσαν και έγιναν απευθείας αναθέσεις μελετών, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Οκτωβρίου».

Τέλος, μιλώντας για το μεσο-μακροπρόθεσμο άξονα, ανέφερε κάποιες από τις δράσεις που θα συμπεριληφθούν στο «Σχέδιο Μπένου» και περιλαμβάνουν την αναγέννηση των δασών, την στήριξη του αγρο-διατροφικού τομέα, την στήριξη της κτηνοτροφίας, τον τουρισμό και τις νέες καλλιέργειες. Συμπλήρωσε ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και ότι στην Β.Εύβοια θα «στηθεί» ένας μετεωρολογικός σταθμός.

Σε ερώτηση γιατί έχει καθυστερήσει η αποζημίωση των μελισσοκόμων, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι το 75% των μελισσοκόμων της περιοχής ήταν αδήλωτοι στον ΕΛΓΑ και ότι παρά το γεγονός ότι δεν θα λάβουν την αποζημίωση των 85 ευρώ ανά κυψέλη που δικαιούνται οι δηλωμένοι μελισσοκόμοι, θα λάβουν κάποια χρήματα ως στήριξη.

«Θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για τον τόπο μου.  Θα δημιουργήσουμε καλύτερες βάσεις στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Εύβοια μία προσπάθεια ενίσχυσης του ελληνικού αλιευτικού τουρισμού, πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί σύντομα σε Ημερίδα που διοργανώνεται στη πόλη της Χαλκίδας.

Ο κ. Σπανός τόνισε ότι «ζήσαμε μία κολοσσιαία καταστροφή», ενώ τόνισε ότι ο κίνδυνος για τις πλημμύρες δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μόλις 2 μήνες. Μιλώντας για τα έργα αποκατάστασης, ανέφερε ότι ήδη από την πρώτη στιγμή, αλλά και σήμερα, συνεχίζονται έργα πρώτης συγκράτησης.  «Δεν έχω το δικαίωμα να είμαι ικανοποιημένος με όσα έχουν γίνει ως τώρα, οι χρόνοι που επιτυγχάνονται είναι χρόνοι ρεκόρ, έχουμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά πρέπει να πιέζουμε τους εαυτούς μας για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, να είμαστε στις επάλξεις». Συμπλήρωσε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να μειωθεί ο χρόνος αποκατάστασης των ζημιών και να «κλείνουν» κενά όπως στην περίπτωση των μελισσοκόμων, ώστε να μην μένουν πολίτες χωρίς κρατική αρωγή.

Ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι όλα τα κονδύλια που διοχετεύονται στη περιοχή ελέγχονται, καθώς περνούν μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr που είναι συνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ. «Αυτό διασφαλίζει ότι οι πόροι πηγαίνουν σε αυτούς που τους δικαιούνται και τους έχουν ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα πρόσθεσε ότι το κονδύλι για τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις αγγίζει τα 39,7 εκατομμύρια ευρώ, ότι το 1/3  ήδη έχει διοχετευτεί στην περιοχή της Β. Εύβοιας και ότι αντίστοιχο ποσό θα δοθεί στους Δήμους για έργα αποκατάστασης. Τέλος σημείωσε ότι «η πρόληψη είναι διαχρονική και πολύ-παραγοντικό θέμα και ότι πρέπει να υπάρχει προσήλωση στην τήρηση των προδιαγραφών αστικού σχεδιασμού».

Ο κ. Χατζηγιαννάκης σημείωσε ότι ως χώρα βιώνουμε μία φυσική καταστροφή.  «Πρέπει να είμαστε τίμιοι απέναντι στον κόσμο για να είμαστε πιστευτοί.  Είναι μία κατάσταση που θα είναι παρούσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής» και συμπλήρωσε ότι «είναι δικό μας καθήκον να επαναφέρουμε την απώλεια της ελπίδας.  Τώρα πρέπει να θέσουμε ένα άμεσο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα. «Ας γίνουν τώρα τα έργα με ταχύτητα, δεν έχουμε δικαιολογίες.  Είναι ο χρόνος να εξετάσουμε ένα σχέδιο για έναν μηχανισμό άμεσης αποκατάστασης των ζημιών και των πληγέντων».

Ο κ. Κωνσταντάτος μίλησε για το επιτυχημένο πρόγραμμα δράσης που υλοποιείται στον Υμηττό με την συνεργασία όλων των τοπικών δήμων.  «Είχαμε φέτος 20 περιστατικά στον Υμηττό».  Χάρη στο κέντρο κρίσεων που έχει στηθεί στον Υμηττό  και τις κάμερες θερμικής ανίχνευσης αρκετά από αυτά αποτράπηκαν, πρόσθεσε.

Για να υπάρξει πρόληψη τόνισε ότι πρέπει να δοθούν χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και να υλοποιηθούν και σε άλλους δήμους προγράμματα όπως το ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού), ενώ πρόσθεσε ότι είναι επιτέλους ο καιρός ο Υμηττός να αποκτήσει το δικό του δασαρχείο και να πάψει να υπάγεται στο δασαρχείο Πεντέλης.  «Δώστε αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, αλλά δώστε και νομική κάλυψη στους Δημάρχους» είπε καταλήγοντας.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του Star Κεντρικής Ελλάδας, κα.  Λένα Παρασκευά.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938 και αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θέατρο...

ΔΕΗ: Μία επιχειρηματική ιστορία ανάκαμψης

Κέρδη 0,5 δισ. Ευρώ από ζημιές 1,7 δισ, τετραπλάσιες επενδύσεις, δεκαπλάσια ισχύ στις ανανεώσιμες πηγές, μείωση του χρέους και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του...

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα...

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το αδιαχώρητο στην Αράχωβα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...