Σιτηρά: Αύξηση τιμών 23% τον Φεβρουάριο – Φόβοι για ακραία σενάρια

Εντείνεται το πρόβλημα της έλλειψης σιτηρών και της αύξησης των τιμών τους λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι προμήθειες από την περιοχή αυτή, γνωστής και ως σιτοβολώνας της Ευρώπης, έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων εκτινάχθηκαν 23% τον Φεβρουάριο, ενώ για το καλαμπόκι και τη σόγια αυξήθηκαν περίπου 10%. Η ανοδική πορεία τους συνεχίσθηκε και σήμερα, με τα σιτηρά να καταγράφουν αύξηση σχεδόν 5% και το καλαμπόκι πάνω από 3%.

Με τα λιμάνια της Ουκρανίας να είναι κλειστά και τις εξαγωγές από τη Ρωσία να συνεχίζονται εν μέρει μόνο, οι traders και οι εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κλείσουν νέα συμβόλαια λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη σύγκρουση, τις πιθανές νέες κυρώσεις και την αύξηση των ναύλων και των ασφαλίστρων.

Οι αγοραστές δημητριακών αναγκάζονται να ψάχνουν σε άλλες αγορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Προμήθεια με σιτάρι αν παραταθεί ο πόλεμος

Η Aίγυπτος, που είναι μεγάλη εισαγωγική χώρα, ακύρωσε χθες διαγωνισμό για προμήθεια σιτηρών καθώς έλαβε προσφορές με πολύ υψηλές τιμές από Γάλλους και Αμερικανούς προμηθευτές.

«Αν η σύγκρουση παραταθεί – για τρεις έως τέσσερις μήνες από τώρα – θεωρώ ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι πραγματικά σοβαρές. Το σιτάρι θα πρέπει να δίνεται με δελτίο», δήλωσε ο πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Strategie Grains, Andree Defois.

Οι σοδειές και οι εξαγωγές της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχαν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με μικρότερο κόστος σε σχέση με τους πιο παραδοσιακούς προμηθευτές από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, κάτι που συνέβαλε ώστε να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές. Το γεγονός αυτό έκανε την περιοχή την «ψωμιέρα του κόσμου» που προσφέρει δημητριακά σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές, ανέφερε αναλυτής της Rabobank.

Οι διαταραχές στην προσφορά σημειώνονται σε μία περίοδο που οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί λόγω της κακοκαιρίας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύοντας τον πληθωρισμό. Αν η Ρωσία και η Ουκρανία έφευγαν από την παγκόσμια αγορά σιτηρών για μία μεγάλη περίοδο, θα υπήρχαν δραματικές συνέπειες στην προσφορά τροφίμων και τις τιμές.

Οι έμποροι φοβούνται το εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα

«Ακόμη και με τα ρωσικά λιμάνια ανοικτά, αρκετοί διαχειριστές φοβούνται να έχουν συναλλαγές στη Μαύρη Θάλασσα. Οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς θα είναι πολύ προσεκτικοί με τη Ρωσία», σημείωσε ο Defois.

Βέβαια, άλλοι προμηθευτές θα μπορούν να απορροφήσουν μέρος του προβλήματος, με τους αγοραστές να αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις, Η Ινδία, που δεν είναι παραδοσιακά μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών, αναμένεται να πουλήσει ρεκόρ ποσοτήτων στο εξωτερικό. Χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, δήλωσε σύμβουλος της Romanian Agri Column.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ, με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ανοικτό το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι «Σωκράτης» στο μεγάλο βουνό Αυλίδας

Ιστορική στιγμή. Ξεχασμένο και χαμένο σε πυκνότατη βλάστηση από τα χρόνια, το μονοπάτι είναι επιτέλους ανοιχτό, καθαρισμένο και παραδομένο στο κοινό μετά από πολλούς...

Ανοδικά κινείται η κατανάλωση καυσίμων παρά την αύξηση των τιμών

Παρά την αύξηση των τιμών η κατανάλωση καυσίμων παραμένει αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του έτους....

Συγκλονισμένος ο ποδοσφαιρικός κόσμος και ο ΠΑΟ Ρουφ από τον αδόκητο χαμό του μικρού Γιάννη σε ποδοσφαιρικό αγώνα Κύριο

Μάστιγα τείνουν να γίνουν οι αιφνίδιοι θάνατοι νεαρών αθλητών μέσα στα γήπεδα, με το τελευταίο σοκαριστικό γεγονός να αφορά τον 14χρονο Γιάννη Ασημακόπουλο που...

Πάνος Παπάζογλου, ΕΥ Ελλάδος: Εγρήγορση, προσαρμοστικότητα και ισχυρή ηγεσία

Ολοένα και πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός γίνεται η Ελλάδα, γεγονός που φανερώνουν τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις που βρίσκονται σε αυξητική τροχιά...

Σημαντικές η συνύπαρξη και η κοινωνική ένταξη διαφορετικών πολιτισμών για τους εφήβους και τους νέους στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Τη σημασία της συνύπαρξης στην κοινωνία διαφορετικών πολιτισμών, αλλά και της κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών υπογραμμίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων και νέων,...