Σιτηρά: Αύξηση τιμών 23% τον Φεβρουάριο – Φόβοι για ακραία σενάρια

Εντείνεται το πρόβλημα της έλλειψης σιτηρών και της αύξησης των τιμών τους λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι προμήθειες από την περιοχή αυτή, γνωστής και ως σιτοβολώνας της Ευρώπης, έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων εκτινάχθηκαν 23% τον Φεβρουάριο, ενώ για το καλαμπόκι και τη σόγια αυξήθηκαν περίπου 10%. Η ανοδική πορεία τους συνεχίσθηκε και σήμερα, με τα σιτηρά να καταγράφουν αύξηση σχεδόν 5% και το καλαμπόκι πάνω από 3%.

Με τα λιμάνια της Ουκρανίας να είναι κλειστά και τις εξαγωγές από τη Ρωσία να συνεχίζονται εν μέρει μόνο, οι traders και οι εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κλείσουν νέα συμβόλαια λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη σύγκρουση, τις πιθανές νέες κυρώσεις και την αύξηση των ναύλων και των ασφαλίστρων.

Οι αγοραστές δημητριακών αναγκάζονται να ψάχνουν σε άλλες αγορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Προμήθεια με σιτάρι αν παραταθεί ο πόλεμος

Η Aίγυπτος, που είναι μεγάλη εισαγωγική χώρα, ακύρωσε χθες διαγωνισμό για προμήθεια σιτηρών καθώς έλαβε προσφορές με πολύ υψηλές τιμές από Γάλλους και Αμερικανούς προμηθευτές.

«Αν η σύγκρουση παραταθεί – για τρεις έως τέσσερις μήνες από τώρα – θεωρώ ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι πραγματικά σοβαρές. Το σιτάρι θα πρέπει να δίνεται με δελτίο», δήλωσε ο πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Strategie Grains, Andree Defois.

Οι σοδειές και οι εξαγωγές της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχαν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με μικρότερο κόστος σε σχέση με τους πιο παραδοσιακούς προμηθευτές από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, κάτι που συνέβαλε ώστε να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές. Το γεγονός αυτό έκανε την περιοχή την «ψωμιέρα του κόσμου» που προσφέρει δημητριακά σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές, ανέφερε αναλυτής της Rabobank.

Οι διαταραχές στην προσφορά σημειώνονται σε μία περίοδο που οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί λόγω της κακοκαιρίας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύοντας τον πληθωρισμό. Αν η Ρωσία και η Ουκρανία έφευγαν από την παγκόσμια αγορά σιτηρών για μία μεγάλη περίοδο, θα υπήρχαν δραματικές συνέπειες στην προσφορά τροφίμων και τις τιμές.

Οι έμποροι φοβούνται το εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα

«Ακόμη και με τα ρωσικά λιμάνια ανοικτά, αρκετοί διαχειριστές φοβούνται να έχουν συναλλαγές στη Μαύρη Θάλασσα. Οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς θα είναι πολύ προσεκτικοί με τη Ρωσία», σημείωσε ο Defois.

Βέβαια, άλλοι προμηθευτές θα μπορούν να απορροφήσουν μέρος του προβλήματος, με τους αγοραστές να αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις, Η Ινδία, που δεν είναι παραδοσιακά μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών, αναμένεται να πουλήσει ρεκόρ ποσοτήτων στο εξωτερικό. Χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, δήλωσε σύμβουλος της Romanian Agri Column.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ, με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Οι τράπεζες να στηρίξουν τους πολίτες ζήτησε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Να συμβάλει ενεργά το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους...

Νέες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Ορεινών – Μειονεκτικών Περιοχών βόρειας Εύβοιας και Σπερχειού

Νέες σημαντικές παρεμβάσεις για συγκεκριμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε δια...

Ο Σταϊκούρας «τρελάθηκε» – Μοιράζει 1,2 εκατ. ευρώ η χριστουγεννιάτικη φορολοταρία

Νέα κλήρωση της φορολοταρίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα αναδείξει 12 υπερ-τυχερούς φορολογούμενους που θα κερδίσουν από 100.000 ευρώ ο καθένας. Συνολικά, θα μοιραστεί το...

HELLENiQ ENERGY: Δωρεάν διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ΕΚΟ – Ποιους αφορά

Μία νέα σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής ευθύνης, με σκοπό να έχουν όλοι ένα ζεστό σπίτι τις φετινές γιορτές, ανακοίνωσε η HELLENiQ ENERGY σε ειδική εκδήλωση...

Η ιστορία της κόκκινης κορδέλας που έγινε σύμβολο κατά του Aids

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα και η διπλωμένη κόκκινη κορδέλα, σύμβολό της, εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης, στα πέτα και στους δρόμους. Μία από...