Σκληρό pressing στους ανεμβολίαστους: Θα πληρώνουν δύο rapid τεστ την εβδομάδα για εργασία, εστίαση, τράπεζες και Δημόσιο

Η ανησυχία και ο προβληματισμός για την νέα έξαρση της πανδημίας κυριάρχησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, των στενών του συνεργατών και των λοιμωξιολόγων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, πως δεν πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των ελευθεριών που έχουν οι εμβολιασμένοι, καθώς θα σταλεί λάθος μήνυμα στην κοινωνία.

Επίσης, υποστήριξε πως τα μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στον περαιτέρω περιορισμό των ανεμβολίαστων, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, αλλά και να μεταδώσουν τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί από την πλευρά τους υποστήριξαν πως το επόμενο δίμηνο θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, τονίζοντας πως ακόμα το νέο κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του. Παράλληλα, παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας προέρχεται κυρίως από τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει μόνο μία δόση ή έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη στιγμή πραγματοποίησαν τον πλήρη εμβολιασμό.

Ωστόσο εκείνο που εξακολουθεί να απασχολεί τόσο τους λοιμωξιολόγους όσο και την κυβέρνηση είναι με ποιον τρόπο θα πείσουν τους περίπου 2 εκατ. πολίτες να κλείσουν ραντεβού με τα εμβολιαστικά κέντρα. Στο τραπέζι έπεσαν αρκετές ιδέες όπως η αποστολή των sms και η καμπάνια ενημέρωσης, όμως καμία δεν φαίνεται ικανή πως μπορεί να τους αλλάξει γνώμη.

80 ευρώ τον μήνα για τεστ θα δίνουν οι ανεμβολίαστοι

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν έτσι μια σειρά από μέτρα- τα οποία ενέκρινε η κυβέρνηση- που στόχο έχουν να σφίξουν περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους. Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία γραμμή άμυνας, καθώς θα δυσκολέψουν αρκετά την καθημερινότητά τους, αλλά θα επιβαρύνουν σημαντικά και την τσέπη τους, από την στιγμή που θα πρέπει να δίνουν συνολικά 80 ευρώ τον μήνα.

Ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος θα πρέπει πλέον να κάνει δύο διαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα για να πάει στην δουλειά του. Το μέτρο είναι οριζόντιο και ισχύει για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες αλλά και σε όσους δεν εργάζονται. Έτσι από το Σάββατο θα πρέπει όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, να επιδεικνύουν το αρνητικό τεστ στα κομμωτήρια, στα εμπορικά καταστήματα, στις συναλλαγές τους με το δημόσιο, στις τράπεζες αλλά και στους εξωτερικούς χώρους.

Εξαιρούνται οι εκκλησίες

Αν και οι εκκλησίες αποτελούν εστίες μετάδοσης της νόσου, καθώς ιερείς παρακινούν τους πιστούς να μην εμβολιαστούν, κάτι που έχουν παραδεχθεί δημόσια ορισμένοι Μητροπολίτες, εντούτοις η κυβέρνηση αποφάσισε για μια φορά ακόμα να τους εξαιρέσει από τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι κληρικοί και το προσωπικό θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο rapid τεστ, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για όσους θέλουν να ασκήσουν το θρησκευτικό τους δικαίωμα.

Στις εκκλησίες συγκεντρώνεται ένα σημαντικό ποσοστό των αρνητών, κάτι που επιβεβαιώνεται στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται κατά του εμβολιασμού. Παρά τις δημόσιες παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου αλλά και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, αρκετοί κληρικοί που ασκούν επιρροή στο ποίμνιό τους εξακολουθούν να είναι αρνητικοί στον εμβολιασμό. Ωστόσο η εκκλησία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εναντίον τους.

Είναι ενδεικτικό πως στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ το 8% των ανεμβολίαστων δηλώνει, πως θα πήγαινε να εμβολιαστεί αν τους το έλεγε ο πνευματικός τους ή ένα πρόσωπο της θρησκείας τους, το οποίο εμπιστεύονται.

Στην σέντρα τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα

Από το Σάββατο που θα αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα αναμένεται να ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων σε όλα τα καταστήματα. Το μεγαλύτερο βάρος αναμένεται να πέσει στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, εκεί δηλαδή που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα για πρώτη φορά όσα καταστήματα δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εκτός από τα πρόστιμα θα δημοσιοποιούνται και τα στοιχεία τους, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν σε ποια μαγαζιά έχουν εντοπιστεί παραβάσεις και δεν τηρούν τα μέτρα.

Οι ποινές διπλασιάζονται, με το πρόστιμο να ξεκινά από τις 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ πρόστιμα θα υπάρξουν και για τις ομάδες όλων των αθλημάτων, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι στα γήπεδα που επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι είναι υποχρεωτική και η χρήση μάσκας, αλλά το μέτρο αυτό δεν τηρείται.

6 στους 10 ανεμβολίαστοι δεν πείθονται

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ το 56% των ανεμβολίαστων πολιτών υποστηρίζει πάντως πως κανείς δεν πρόκειται να τους πείσει για να το κάνουν. Επίσης το 8% απαντά πως μπορεί να εμβολιαστεί αν γίνει υποχρεωτικό στην εργασία του, το ίδιο ποσοστό δηλώνει πως θα κλείσει ραντεβού με το εμβολιαστικό κέντρο αν το πει κάποιο πρόσωπο της θρησκείας το οποίο εμπιστεύονται και το 5% ζητά περισσότερη ενημέρωση για να εμβολιαστεί.

Στα θετικά στοιχεία της μέτρησης είναι πως το 73% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, το 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ, το 7% τονίζει πως δεν θα το κάνει, ενώ το 5% υποστηρίζει πως αργά ή γρήγορα θα το κάνει.

ΠΗΓΗ: THE TOC

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ο Φάνης Σπανός στο 5ο συνέδριο «Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προσκλήθηκε και τοποθετήθηκε στο 5o συνέδριο «Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση!», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023,...

Γ. Καραμουσάλης: Νέα εφαρμογή της winbank με 1.800 λειτουργικότητες καθημερινής τραπεζικής

Ο μετασχηματισμός ενός οργανισμού είναι βιώσιμος όταν αφήνει ένα διαχρονικό αποτύπωμα στο γενετικό του κώδικα ώστε ο οργανισμός να «μεταβολίζει» πιο έξυπνα και γρήγορα...

Μυστήριο με γυναίκα που εντοπίστηκε αναίσθητη και ημίγυμνη σε ταξί

Μια περίεργη υπόθεση ερευνούν τις τελευταίες ώρες της οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ μετά τον εντοπισμό στο Κερατσίνι μιας νεαρής γυναίκας η οποία εντοπίστηκε αναίσθητη και...

Πλούσιο το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Πελασγία

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr