Σπιτικό και αφράτο χωριάτικο ψωμί

Υλικά συνταγής

Δυόμιση φλ.τσ. νερό, χλιαρό

Τριάμιση κ.γλ. μαγιά σκόνη

4 φλ.τσ. αλεύρι μαλακό

2 φλ.τσ. αλεύρι σικάλεως

1 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, βάζουμε σε μία λεκάνη 1/4 φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε τα 2μισή κουταλάκια από την μαγιά και αφήνουμε το μείγμα να “ξεκουραστεί” γύρω στα 15 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια.

Προσθέτουμε το αλάτι.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ένα φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 6 με 8 ώρες περίπου.

Έπειτα, βάζουμε σε μία λεκάνη μισό φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε την υπόλοιπη μαγιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά.

Προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε.

Κατόπιν, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι και ζυμώνουμε.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και το μείγμα της καινούριας μαγιάς.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.

Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζουμε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη.

Αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου 1 μισή ώρα.

Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και τη ζυμώνουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει.

Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια ψωμιού.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.

Μετά, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και το διπλώνουμε ως εξής: φέρνουμε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρνουμε το κάτω κάτω, να συναντήσει το πρώτο.

Το κλείνουμε με τσιμπήματα.

Βάζουμε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω.

Έπειτα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Σκεπάζουμε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.

Τέλος, ξεσκεπάζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο, αμέσως και από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Το χωριάτικο ψωμάκι μας είναι έτοιμο.

Συμβουλές

Για καλύτερο αποτέλεσμα φροντίζουμε όταν θα βάλουμε τη ζύμη στο φούρνο, να μην ανοιγοκλείνουμε την πόρτα. Έτσι, εξασφαλίζουμε ένα ζεστό περιβάλλον στη ζύμη μας.

Πηγή: supersyntages.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Νέες διευκολύνσεις πληρωμών από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ πάντα δίπλα στους πελάτες της, δημιουργεί νέες υπηρεσίες και βελτιώνει την εξυπηρέτησή της, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ακόμα περισσότερες διευκολύνσεις πληρωμών σε όσους πελάτες...

Νέος Γενικός Διευθυντής του ΣΒΘΣΕ ο Βασίλειος Κλειτσογιάννης

Αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου κ. Ευφροσύνη Δαγλαρίδη, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο 36 χρόνων επιτυχημένης επαγγελματικής διαδρομής στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας &...

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Υποχρεωτικές μεν…αλλά

Ενόψει της έναρξης της περιόδου για την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών μέσων στα οχήματα κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο...

Κατατέθηκε σήμερα το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023

Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023. Ο...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μotocross στη Σπερχειάδα (βίντεο)

Ένα ακόμα διήμερο γεμάτο γκάζι, θέαμα και αδρεναλίνη υπόσχεται η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Σπερχειάδας, για όσους θα επισκεφθούν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9...