Στα ΕΛΠΕ το 40% που είχε η Total στην Κρήτη

«Πλάτη» για να κρατηθούν ζωντανά τα δύο projects έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη, μετά την αποχώρηση της Total, βάζουν τα ΕΛΠΕ.

Το ποσοστό της Total (40%) στην κοινοπραξία στην οποία παραχωρήθηκαν οι δύο περιοχές, και στην οποία συμμετέχουν ήδη τα ΕΛΠΕ με 20%, μεταβιβάστηκε με υπουργική απόφαση σε δύο θυγατρικές των ΕΛΠΕ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που είχε σε μεγάλο βαθμό προσυμφωνηθεί με την κυβέρνηση στο πλαίσιο επανεκκίνησης του προγράμματος αξιοποίησης υδρογονανθράκων που ανακοίνωσε στις 12 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ενός Plan B στην περίπτωση αποχώρησης της Total, αφού η γαλλική εταιρεία είχε κάνει από νωρίς γνωστές τις προθέσεις της.

Στη βάση αυτού του Plan B που άρχισε να δρομολογείται από την επομένη της επίσημης γνωστοποίησης εξόδου της Total από την Ελλάδα, το ποσοστό της Total μεταβιβάστηκε στα ΕΛΠΕ, τα οποία αναλαμβάνουν και ρόλο operator στην κοινοπραξία για ένα μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο θα αναζητηθούν νέοι εταίροι, ενώ παράλληλα θα «τρέξουν» οι σεισμικές έρευνες που έχουν ανακοινωθεί.

Η μεταβίβαση γίνεται στο πλαίσιο επανεκκίνησης του προγράμματος αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

Αγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με το ποσοστό της ΕxxonMobil σε περίπτωση αποχώρησης, στάση που η αμερικανική πολυεθνική φέρεται να εξετάζει.

Το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΔΕΥ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις δύο περιοχές της Κρήτης προβλέπει σεισμικές έρευνες το διάστημα 2022-2024 και ερευνητική γεώτρηση τη διετία 2025-2026.

Τα ΕΛΠΕ, με χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η εισηγμένη εταιρεία έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρουν ότι τα ποσοστά της Total σε καθεμία από τις δύο συμβάσεις παραχώρησης στην Κρήτη μεταβιβάστηκαν στις θυγατρικές ΕΛΠΕ Δυτικά Κρήτης Α.Ε. και ΕΛΠΕ Νοτιοδυτικά Κρήτης Α.Ε., αντιστοίχως, με σχετικές αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο θυγατρικές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Total για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση. Οι διαπραγματεύσεις, όπως σημειώνουν τα ΕΛΠΕ, «δεν έχουν ακόμη καταλήξει, θα ακολουθήσει δε προσήκουσα ενημέρωση του επενδυτικού κοινού με την ολοκλήρωσή τους. Σημειωτέον επίσης ότι η οποιαδήποτε σχετική συναλλαγή, στον βαθμό που θα λάβει χώρα, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ολοκληρώθηκε το έργο του «Ταύρου Ωρεών»

Ολοκληρώθηκε η εκτέλεση του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΩΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού 150.000€ (με ΦΠΑ), το οποίο χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε από...

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες που ξεκίνησε το 2021 με τη συνεργασία των δυνάμεων του υπουργείου Προστασίας...

Χρ. Σταϊκούρας: «Τα μέτρα στα καύσιμα έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα»

«Τα μέτρα στα καύσιμα ορθώς δεν είναι οριζόντια, έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Καλύπτουν δε, τους 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες...

Στερεά: Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε απομακρυσμένες περιοχές

Την εβδομάδα από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2022, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.), της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, ανά...

Ανοικτό το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι «Σωκράτης» στο μεγάλο βουνό Αυλίδας

Ιστορική στιγμή. Ξεχασμένο και χαμένο σε πυκνότατη βλάστηση από τα χρόνια, το μονοπάτι είναι επιτέλους ανοιχτό, καθαρισμένο και παραδομένο στο κοινό μετά από πολλούς...