Σταϊκούρας: Η ανακατεύθυνση της χώρας προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές γίνεται πραγματικότητα

«Η ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο «2022 Global Innovation Summit».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης υψηλής αβεβαιότητας και αστάθειας, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας αποτελεί μείζονα πρόκληση. Οι κυβερνήσεις καλούνται να συνεργαστούν και να αναπτύξουν αποτελεσματικές και διορατικές πολιτικές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, την τελευταία τριετία η κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές που αντανακλούν τις παραπάνω αρχές και οδηγούν σε σημαντικά επιτεύγματα».

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα παρουσιάσει ανάπτυξη διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου για εφέτος

Αναλύοντας αυτές τις εξελίξεις, υπογράμμισε, καταρχάς, τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιάσει ανάπτυξη 6% εφέτος -διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου-, ενώ το 2023, χρονιά σημαντικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, και ακόμη και ύφεσης σε κάποιες χώρες, η Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στη συνέχεια, ο υπουργός επισήμανε τη θετική μεταβολή της σύνθεσης του ΑΕΠ. «Η ανάπτυξη συνδυάζεται με τη βελτίωση της ποιότητας του ΑΕΠ, η οποία προσδίδει βιωσιμότητα στην οικονομική μεγέθυνση και συνιστά πολύτιμο εφαλτήριο για την ολόπλευρη, περαιτέρω, ισχυροποίηση της χώρας μας. Η εξέλιξη αυτή πηγάζει από την εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Φέτος εκτιμάται ότι, μετά την περυσινή χρονιά-ρεκόρ, θα έχουμε νέα ιστορικά υψηλή επίδοση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών», είπε.

Σταϊκούρας: Εξαιρετικές οι επιδόσεις μας στις εξαγωγές

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, οι εξαγωγές στο 8μηνο του 2022 ανήλθαν ήδη στο 90% της περυσινής ετήσιας επίδοσης, ενώ η εξαγωγική βάση διαφοροποιείται σημαντικά, καταγράφοντας σημαντική αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που πλησιάζουν πλέον τα ποσοστά βιομηχανοποιημένων χωρών, όπως η Γερμανία. Παράλληλα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν ήδη στο 8μηνο του 2022 στο 84% του συνόλου του 2021 -χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας- και η θετική πορεία τους πιστοποιήθηκε πρόσφατα από μελέτη του ΟΟΣΑ.

«Η ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, η οποία αποτελούσε χρόνιο ζητούμενο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, να μειώσουμε το επενδυτικό κενό και να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας, γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας επικεντρώθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας, στη δραστική μείωση των ”κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, στη συνεχιζόμενη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών -και, ιδίως, στον περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος εφέτος και στη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, η οποία έφθασε τις 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, ήταν η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στην ιστορία της ευρωζώνης και προβλέπεται να συνεχιστεί εφέτος- και τις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης την τελευταία τριετία, εκ των οποίων οι 4 έγιναν φέτος, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές ότι, παρά τις δυσκολίες και τη διεθνή αστάθεια, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», υπογράμμισε ο υπουργός, κλείνοντας την ομιλία του. Και προσέθεσε: «Ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που περιλαμβάνει στοχευμένα, προσωρινά μέτρα στήριξης για το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας, καθώς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μια διορατική εκδοτική στρατηγική, παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων και βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η χώρα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την τελευταία τριετία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να καταστήσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη πιο ισχυρές».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Θεσσαλονίκη: Υπογράφηκε η σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης

Η σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε το μεσημέρι στο σταθμό «Αγίας Σοφίας», παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, των Υπουργών...

Αντιπροσωπία της ΠΟΓΕΔΥ στα εγκαίνια της έκθεσης Agri Innovation Expo 2023

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Mειωμένος κατά 11% ο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Agrino: Κάθε λανσάρισμα και ένα Βραβείο Σχεδιασμού Συσκευασίας

Και οι 5 προϊοντικές σειρές που λάνσαρε η Agrino από το 2019 μέχρι σήμερα κέρδισαν βραβείο στο διαγωνισμό Packaging Awards. Στη φετινή διοργάνωση των Packaging Awards η εταιρία κατέκτησε το Gold...

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων σήμερα, αλλά η Ελλάδα θρηνεί άταφα ζώα

Θα έπρεπε να σκεφτόμαστε τι έχουμε καταφέρει για τα ζώα στον πλανήτη, πώς έχουμε αγκαλιάσει αυτά που ζουν δίπλα μας και τι πρέπει να...