Σταϊκούρας στο CNBC: Εξαγωγές και επενδύσεις, καταλύτες ανάπτυξης για το 2023

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης αλλά και για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την πορεία των εξαγωγών και των επενδύσεων, τα μέτρα στήριξης, αλλά και για τις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην Joumanna Bercetche του CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

«Περιμένουμε ότι θα έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία μας από τις προβλέψεις. Το 2022, σύμφωνα με την Κομισιόν θα έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα έχουμε ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών και το 2023 θα έχουμε τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι η  ανεργία έχει μειωθεί και τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες έχουν περιοριστεί από το 44% του συνόλου των δανείων σε λιγότερο από 8%, «και το πιο σημαντικό είναι ότι το δημόσιο χρέος έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια,  έχουμε σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και προβλέπουμε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023».

Οι «καταλύτες»  για το 2023

Ερωτηθείς για το τι θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας το τρέχον έτους, πέρα από τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι  έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αναφορικά με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις και το 2023 θα καταγράψουμε ιστορικά υψηλά στοιχεία και στα δύο.

Ειδικότερα για τις εξαγωγές προέβλεψε ότι θα επιτευχθεί ένα ποσοστό 41% του ΑΕΠ από 20% που ήταν πριν από 5 χρόνια, ενώ για τις επενδύσεις τόνισε ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είτε από την Ευρώπη είτε από τις ΗΠΑ. «Και όπως έχει επισημάνει η Κομισιόν ο δείκτης ανάπτυξης των επενδύσεων την περίοδο 2022-2023 θα είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ» υπογράμμισε.

Το δημόσιο χρέος

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το υψηλό χρέος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όπως είναι και τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας ότι θα έχουμε σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους. Επεσήμανε επίσης, ότι η χώρα βγήκε με επιτυχία στις αγορές, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην «επιτυχημένη» χθεσινή έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, τονίζοντας ότι επιτεύθηκε ο στόχος για τις μισές δανειακές ανάγκες του συνόλου του έτους.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να αναθεωρηθούν και αυτό θα γίνει.

«Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα το 2022, και πιθανότατα θα επικεντρωθούμε σε αυτό το 2023 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε, και παραδέχθηκε ότι δεν θα είναι μία εύκολη συζήτηση.

Αναφερόμενος στο θέμα του πληθωρισμού ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι χρειάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξει συνεργασία της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική ώστε να υιοθετηθούν στοχευμένα μέτρα που θα καλύψουν μέρος των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο υψηλός πληθωρισμός.

Τραπεζική ένωση

Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και να εμβαθύνουμε την ένωση των κεφαλαιαγορών, και παράλληλα να προχωρήσουμε με όσα έχουν ήδη συζητηθεί στο Εurogroup αναφορικά με το ψηφιακό ευρώ.

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το μεγάλο ποσό που είναι διαθέσιμο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να ενισχύσουμε όσα έχουμε επιτύχει για την ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.

Συνεργασία στην Ευρώπη

Κληθείς να σχολιάσει το επίπεδο συνεργασίας στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «δεν έχουμε τη συνεργασία που είχαμε στην προηγούμενη κρίση»:

«Στη υγειονομική κρίση γνωρίζετε πολύ καλά ότι συμφωνήσαμε σε επίπεδο Εurogroup και Εcofin να μην έχουμε δημοσιονομικούς κανόνες για μερικά χρόνια ώστε να έχουμε τα χρήματα και το δημοσιονομικό περιθώριο να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ ασφαλείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την ίδια ώρα φτιάξαμε τον μηχανισμό του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι στην ενεργειακή κρίση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υπουργούς Ενέργειας και την πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής.

Τα μέτρα για το 2023

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει ένα δίκτυ ασφαλείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω ειδικών πρωτοβουλιών και πολιτικών, χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα και χωρίς να ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Burger με τραγανό κοτόπουλο και curry mayo του Άκη

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την πάπρικα, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε 1...

Τι προσέχουμε στη διατροφή των Πανελληνίων

Μια από τις δυσκολότερες φάσεις στη ζωή ενός μαθητή είναι η περίοδος των πανελληνίων εξετάσεων, όπου το διάβασμα και το άγχος παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο...

Αυτά είναι τα πρόσωπα-φαβορί για τα υπουργεία μετά τις εκλογές

Έρχονται μεγάλες αλλαγές – Ποιο υπουργείο θα «σπάσει» στα δυο – Ποιοι υπουργοί θα μετακινηθούν και ποιοι θα μείνουν έξω Ο πρωθυπουργός θα διαχωρίσει το...

Στο… απόσπασμα τα παλιά ΙΧ

Έρχονται ζώνες χαμηλών ρύπων με διόδια για τα συμβατικά αυτοκίνητα στα κέντρα των μεγαλουπόλεων, σύμφωνα με το Εθνική Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση, που έχει τεθεί σε...

Το έργο «Μάης» του Γιάννη Τσαρούχη πωλήθηκε έναντι 475.000 ευρώ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr