Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε περισσότερο μικρομεσαίες επιχειρήσεις

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εκτιμήσεις ή προβλέψεις που να διαφοροποιούν ουσιωδώς το βασικό σενάριο της κυβέρνησης που είναι σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021” δήλωσε στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, “μέχρι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στη χώρα μας υπάρχει σύγκλιση για ένα ποσοστό ανάπτυξης που θα υπερβαίνει το 7%. Εμείς πιστεύουμε λίγο πιο κάτω, 5%. Τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από το 2020, αλλά δεν θα καλυφθούν όλες οι απώλειες του 2020. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Οι όποιες αποκλίσεις στους εμβολιασμούς δεν δείχνουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν ρίσκα και προς τα πάνω και προς τα κάτω”.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και πιο αυστηρών μέτρων στην Αττική αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “οποιαδήποτε απόφαση περιορίζει την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας δημιουργεί πρόβλημα στην πραγματική οικονομία. Όσο περισσότερο διαρκεί και όσο μεγαλύτεροι είναι οι περιορισμοί, τόσο περισσότερα είναι τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Και τόσο η κάθε κυβέρνηση όσο και η σημερινή δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των απωλειών. Η Πολιτεία θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος αυτού του προβλήματος. Όλο το πρόβλημα όμως, δεν μπορούμε να το καλύψουμε. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και να δώσουμε τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε. Με την έξοδο στις αγορές πήραμε 3,5 δισ. ευρώ και ένα σημαντικό κομμάτι θα το διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία. Άρα τις επιχειρήσεις με ένα πακέτο μέτρων το επόμενο διάστημα θα τις στηρίξουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε εκταμιεύσει και θα διοχετεύσουμε σήμερα σημαντικούς πόρους για την Επιστρεπτέα 5, χθες πληρώσαμε ιδιοκτήτες και σήμερα θα πληρωθεί και το επίδομα θέρμανσης. Σε μια εβδομάδα διοχετεύσαμε πάνω από 1 δισ ευρώ”.

Σχετικά με τα παράπονα για την Επιστρεπτέα 5 και τις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “ένας στους δύο δεν ήταν δικαιούχος γιατί πάνω από 250.000 αιτήσεις είχαν τζίρο το τελευταίο 4μηνο του 2020 υψηλότερο από εκείνο του 2019. Υπήρχαν 9.434 επιχειρήσεις στην εστίαση που πήγαν καλύτερα, επίσης 2 στα 5 φαρμακεία είναι εκτός γιατί είχαν καλύτερους τζίρους. Όσον αφορά στα ταξί, 16.264 πήραν κατά μέσο όρο 1.171 ευρώ. Κάποια δεν παίρνουν γιατί είτε είχαν καλύτερο τζίρο ή γιατί δεν μπορούσαν να αποδείξουν 150 ευρώ τζίρο αναφοράς τον μήνα. Ανοίγουμε την πλατφόρμα για να καλύψουμε κι άλλες 10.000 επιχειρήσεις, νέες επιχειρήσεις”.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “η Κομισιόν ανακοίνωσε την παράταση και επέκταση του προσωρινού πλαισίου στήριξης της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις που ενισχύονται από την ελληνική Πολιτεία και χτυπούσαν τις οροφές των κρατικών ενισχύσεων, πλέον αυτό αυξάνει το ποσό. Άρα μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν φτάσει στην οροφή τους. Και παράλληλα, εκτός από την αύξηση των ορίων ορισμένων μέτρων καθίσταται δυνατή η μετατροπή ορισμένων δανείων και άλλων επιστρεπτέων μέτρων σε άμεσες επιχορηγήσεις. Ανοίγει ο δρόμος για να βελτιώσουμε τα πλαίσια στήριξης, το ζητήσαμε κι εμείς από την Ευρώπη, στο μέλλον. Αυτό αφορά στις επιστρεπτέες. Επίσης θα στηρίξουμε επιχειρήσεις και μέσα από το νέο πλαίσιο που είναι η επιδότηση πάγιων δαπανών. Αρκεί η επιχείρηση να πλήττεται, δηλ. να έχει συγκεκριμένη απώλεια το διάστημα που απαιτείται και καλύπτουμε 70% επιλέξιμων δαπανών για κάθε επιχείρηση και μπορεί να φτάσει και το 90% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει μετά την πανδημία με την επανεκκίνηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “προφανώς θα υπάρχει στήριξη και θα υλοποιείται. Έχει συζητηθεί και συναποφασιστεί με τους Θεσμούς. Απλά το κάθε μέτρο θα ανακοινώνεται τη χρονική στιγμή που απαιτείται για την κάθε επιχείρηση. Έχουμε άλλωστε δύο άγνωστους παράγοντες αυτή τη στιγμή για να πούμε το ο,τιδήποτε: Ο ένας το πότε θα αρχίσει η κανονικότητα και δεύτερον το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών”.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως “δεν θα πάμε σε μνημονιακές πολιτικές” και πρόσθεσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε καλό επίπεδο, είναι πάνω από 34 δισ. ευρώ”. Όμως όπως διευκρίνισε “τα ταμειακά αυξάνονται και μειώνονται κάθε μήνα γιατί καλύπτουμε ανάγκες, “εμβολιάζουμε” την οικονομία. Σχεδόν έναν χρόνο καλύπτουμε απώλειες. Θα είμαστε κοντά στην ελληνική κοινωνία και τους επόμενους μήνες σε ό,τι χρειαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Κάνουμε νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου”.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι “το χρέος όλων των χωρών της Ευρώπης αυξάνεται. Το προφίλ του χρέους μας έχει βελτιωθεί. Και ταυτόχρονα δανειζόμαστε σχεδόν με μηδενικό επιτόκιο για να στηρίξουμε την κοινωνία. Γι’ αυτό και αναγράφεται στις εκθέσεις ότι το χρέος είναι βιώσιμο”.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι “είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τους και της ανοσίας του πληθυσμού για την ανοσία της οικονομίας. Όσο πιο σύντομα αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στην οικονομία. Το θέμα των εμβολιασμών είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την οικονομία”.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στα ενοίκια Ιανουαρίου λέγοντας ότι θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα η διάταξη στη Βουλή και θα ανακοινωθούν και οι ΚΑΔ.

Πηγή: real.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...

Δεκατρείς UCI Continental ομάδες στον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024

Twitter: – Facebook: Elkov Kasper Czech Cycling Team Instagram: elkovkasper Το 2024 Σε Γαλλία και Κροατία εντοπίζονται οι περισσότεροι αγώνες που συμμετείχε φέτος, κατακτώντας μία νίκη, με τον Lukáš Kubiš...

Χαλκίδα: «Μελωδικό Σαββατοκύριακο» από το Δημοτικό Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας»

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Γενέθλια για τον μικρό μαχητή Παναγιώτη-Ραφαήλ από την Εύβοια [βίντεο]

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, ο Παναγιώτης-Ραφαήλ έδωσε μάχη για τη ζωή του και ταξίδεψε στη Βοστώνη των ΗΠΑ για να υποβληθεί σε γονιδιακή θεραπεία για...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Heptapolis – Τριλογία, το Όραμα των Δελφών»

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», το Σωματείο ΟΛΥΜΠΟΣ – Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο παρουσίασε το πλαίσιο χρηματοδότησης...