Στέλιος Πέτσας: Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι πολύτιμο εργαλείο

Επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποιεί σήμερα, 15 Νοεμβρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Στόχος της επίσκεψής του κ. Πέτσα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι να παρουσιαστούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, με έμφαση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι πολύτιμο εργαλείο για την αυτοδιοίκηση και σκοπός είναι να δώσουμε φτερά στους σχεδιασμούς και τις φιλοδοξίες των δήμων και των περιφερειών», τόνισε από τα Ιωάννινα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Μετά την συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, είπε ότι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα αποδοθεί στους δήμους η έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Για τον Δήμο Ιωαννιτών αντιστοιχεί στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ, περίπου.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι στην συνεδρίαση της επιτροπής για τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που θα γίνει εντός της εβδομάδας, θα ενταχθούν δύο προτάσεις του Δήμου Ιωαννιτών.

Η πρώτη αφορά σε έργα αγροτικής οδοποιίας, όπως βελτίωση προσβασιμότητας αγροτικού οδικού δικτύου με συνολικό προϋπολογισμό 2,9 εκατ. ευρώ και η δεύτερη σε «Γωνιές ανακύκλωσης» στον Δήμο Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ.

Εντός του Δεκεμβρίου θα αξιολογηθεί η πρόταση του δήμου για το κτιριακό απόθεμα που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σχολικής στέγης.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει ενταχθεί ήδη το έργο του προσεισμικού ελέγχου, όπως και της αστικής ανάπλασης που περιλαμβάνει την κεντρική πλατεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά από την συνεργασία με την περιφέρεια και τον δήμο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άλλα έργα αστικής αναζωογόνησης, που δεν υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό, αλλά είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας και της οικονομικής κατάστασης της χώρας που βελτιώνεται.

Αναφερόμενος στην συνολική πορεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είπε ότι μέσα σε έξι μήνες έχουν ενταχθεί έργα άνω του 1 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει συμβεί με κανένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, και υπογράμμισε:

«Δεσμευτήκαμε ότι το πρόγραμμα θα διευρυνθεί κατά 1 δισ. ενώ εξετάζουμε την μεταφορά έργων στο ΕΣΠΑ, όπως είναι αυτά της ύδρευσης, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα “Τρίτσης” είναι πολύτιμο εργαλείο για την αυτοδιοίκηση και σκοπός είναι να δώσουμε φτερά στους σχεδιασμούς και τις φιλοδοξίες των δήμων και των περιφερειών».

Επίσης, δύο ακόμη έργα του Δήμου Ιωαννιτών εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν γενικότερα θέματα ενίσχυσης του δήμου τόσο με πόρους όσο και με ανθρώπινο δυναμικό, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για την συμβολή του δήμου στην διαχείριση της πανδημίας.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον υπουργό για την συνεργασία που είχαν και στις δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι η πορεία του προγράμματος «Τρίτσης» και η οικονομική ενίσχυση των δήμων, αποτελούν δύο πολύ σημαντικά θέματα στα οποία το Υπουργείο ανταποκρίνεται.

«Συζητήσαμε όλα τα μείζονα θέματα της αυτοδιοίκησης και κυρίως αυτά που αφορούν στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα. Συζητήσαμε για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους δήμους, καθώς και για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης των έργων. Ακόμη μιλήσαμε για την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε οι δήμοι να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, ειδικά αυτό το διάστημα που ακόμη βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία», ανέφερε ο δήμαρχος στις δηλώσεις του.

Αργότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ήταν κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με θέμα: «Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και ευκαιρίες για τους ΟΤΑ Α’ βαθμού», στο ξενοδοχείο Du Lac.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Αξιολόγηση: Τι συμφώνησαν κυβέρνηση – θεσμοί για πλειστηριασμούς και ΕΝΦΙΑ

Πλειστηριασμοί, οφειλές του δημοσίου, δημοσιονομικά και ΕΝΦΙΑ πρωταγωνίστησαν στις διήμερες διαβουλεύσεις. Σημειώθηκε η πρόοδος σε μία σειρά από δεσμεύσεις όπως επίσης και στο αγκάθι...

404 περιστατικά βίας σε χώρους θρησκευτικής σημασίας 

Βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις, αυτά είναι τα περιστατικά που καταγράφηκαν σε βάρος θρησκευτικών χώρων στην Ελλάδα το...

Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της MYTILINEOS

Η MYTILINEOS ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021: 26% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €162 εκατ. έναντι €129...

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί μια κίνηση εντυπωσιασμού προβλέψιμη

Την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Με δήλωσή του, τονίζει: «Ο κ....

Νέα κρατική επιδότηση μαμούθ για ηλεκτρικά

Ποιες επιδοτήσεις αυξάνονται, πόσα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις και τι επιπλέον κερδίζουν οι ΑμεΑ, οι πολύτεκνοι και οι νέοι έως 29...