Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, που φέρνουν για ακόμα μια φορά την Ελλάδα σε πολύ υψηλή θέση, όσον αφορά όχι μόνο την καθαριότητα παραλιών και θαλασσών, αλλά και την οργάνωση των ακτών.
Πιο συγκεκριμένα, με το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» βραβεύει φέτος 581 ακτές (έναντι 545 πέρυσι), 15 μαρίνες (έναντι 16 πέρυσι) και 6 τουριστικά σκάφη (μια κατηγορία που προστέθηκε το 2017).
Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Στη Στερεά Ελλάδα οι παραλίες που βραβεύονται με «Γαλάζια Σημαία» είναι ανά νομό οι εξής:
Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ [5]
Δήμος Στυλίδας
- Γλύφα
Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου
- Καμένα Βούρλα/Mitsis Galini Wellness Resort
Δήμος Λοκρών
- Λιβανάτες 1/Κυανή
- Λιβανάτες 2/Σχοινιάς
- Σκάλα Αταλάντης
Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ [13]
Δήμος Δωρίδος
- Αγ. Νικόλαος
- Βάθη
- Γλυφάδα
- Ερατεινή
- Μαραθιάς
- Μοναστηράκι
- Σεργούλα
- Σκάλωμα
- Χιλιαδού
Δήμος Δελφών
- Άγιοι Πάντες
- Καλαφάτης
- Μαϊάμι
- Τροκαντερό-Αγκάλη
Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ [2]
Δήμος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας
- Αγ. Ισίδωρος
Δήμος Τανάγρας
- Πλάκα Δηλεσίου
Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ [4]
Δήμος Χαλκιδέων
- Αλυκές Δροσιάς
- Αστέρια Χαλκίδας
- Καλάμια
- Λευκαντί
Πηγή: stereanews.gr