Στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο

Στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές και υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε ο κ. Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε το 5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργανώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι εκ των υποστηρικτών του Διεθνούς Φόρουμ στο οποίο λαμβάνουν μέρος σημαντικά στελέχη της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, στο πλαίσιο της διαχρονικής σχέσης που διατηρεί η Τράπεζα με τον τουριστικό κλάδο, έχοντας σήμερα χορηγήσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε ο κύριος Βλαχόπουλος, η Τράπεζα Πειραιώς είναι βασικός συνεργάτης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των στόχων καθώς και τροποποίησης του επιχειρηματικού τους μοντέλου, υιοθετώντας και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα πρακτικές, οι οποίες θα προσδώσουν ανθεκτικότητα, ευελιξία και ανταγωνιστικότητα στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Οι κλυδωνισμοί από την πανδημία στην παγκόσμια οικονομία, και κατ’ επέκταση στον κλάδο, ήταν πρωτόγνωροι, αλλά οι προοπτικές ανάπτυξης στο μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα διαγράφονται ισχυρές, σημείωσε ο κύριος Βλαχόπουλος και αναφέρθηκε στην στήριξη της Τράπεζας στις πληγείσες από την κρίση της πανδημίας επιχειρήσεις, με το ποσοστό αυτών που έλαβαν αναστολές πληρωμών (moratoria) και διευκολύνσεις στη διετία 2020-2021 να φθάνει το 80%.

Η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει για τις επιχειρήσεις του τουρισμού νέες επενδύσεις στους τομείς της αποτελεσματικής και υπεύθυνης διαχείρισης των φυσικών πόρων, της ενέργειας και των αποβλήτων, της υιοθέτησης πρακτικών που προάγουν την αειφορία, της ψηφιακής μετάβασης καθώς και της υγιούς μεγέθυνσης, μέσω της απόκτησης και ανάπτυξης νέων ξενοδοχειακών μονάδων ή της αναβάθμισης και επέκτασης των υφιστάμενων, τόνισε ο Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στον τομέα των υποδομών,  στις οποίες περιλαμβάνονται η αναβάθμιση και επέκταση των αεροδρομίων, των λιμένων και του οδικού δικτύου καθώς και μια σειρά έργων κοινής ωφέλειας, όπως η διαχείριση αποβλήτων, αναμένεται να βελτιώσουν την συνδεσιμότητα με τα ελληνικά νησιά και να ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού.

«Η Τράπεζα Πειραιώς, ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα διαθέτει την τεχνογνωσία, το εξειδικευμένο προσωπικό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξει τα επενδυτικά σχέδια αξιόχρεων εταιρειών και Ομίλων, ιδιαίτερα αυτά τα οποία εναρμονιζόμενα με τις ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς οδηγίες προάγουν την πράσινη και  βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία», είπε ο κύριος Βλαχόπουλος.

Η Τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με το 50% αυτών να έχει διοχετευθεί σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, των logistics, του τουρισμού, του εμπορίου και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και έχει ως στόχο την εκταμίευση νέων δανείων ύψους 5,7 δισ. ευρώ για το 2021, ενώ έχει δεσμευτεί να διοχετεύσει στην οικονομία πόρους της τάξης των 6δισ. ευρώ το 2022 κυρίως σε τομείς και επενδύσεις που υπηρετούν τη βιωσιμότητα.

Όπως ανέφερε ο κύριος Βλαχόπουλος, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχώρησε σε χρηματοδοτήσεις με κριτήρια βιωσιμότητας (sustainability linked loans) και από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα έχει συνάψει 14 συμβάσεις, με συνολικό ποσό χρηματοδότησης που φθάνει περίπου τα 210 εκ. ευρώ ενώ  έως το τέλος του έτους αναμένεται να υπογράψει πέντε επιπλέον δανειακές συμβάσεις αυτής της κατηγορίας.

Πέραν τούτων, η Τράπεζα παρέχει χρηματοδοτικά προγράμματα, σε συνεργασία με Αναπτυξιακούς Φορείς (ΤΕΠΙΧ, Ταμείο Εγγυοδοσίας  ΕΕGGF & Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Επιχειρήσεων PF4EE) και εντός του 2021, σχεδίασε και παρέχει ένα νέο προϊόν, το  Tourism Sunrise, για να καλύψει τις ανάγκες του κλάδου κατά την επανεκκίνησή του μετά την πανδημία.

Ειδική αναφορά έκανε ο κύριος Βλαχόπουλος στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί ένα πρόσθετο, σημαντικό εργαλείο, μέσω του οποίου ο τουριστικός κλάδος θα μπορούσε να βρει λύση για τις απαιτούμενες επενδύσεις που θα χρειαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις στην μετά Covid εποχή, όπως για παράδειγμα,

* Απόκτηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης

* Μείωση ενεργειακού κόστους

* Διαχείριση υδάτινων πόρων – ορθολογική διαχείριση νερού

*  Διαχείριση αποβλήτων

*  απόκτηση ή ανάπτυξη διαχειριστικών εργαλείων και τέλος ευκαιρίες αύξησης του μεγέθους μέσω επεκτάσεων και εξαγορών.

Το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου μπορεί, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να αναβαθμίσει το προσφερόμενο προϊόν, να μεγιστοποιήσει την ωφέλεια τόσο για τους μετόχους, όσο και για την κοινωνία, πραγματοποιώντας πλήθος επενδύσεων, οι οποίες εντάσσονται στους πυλώνες του Ταμείου και απολαμβάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά μειωμένο μέσο κόστος χρηματοδότησης, υπογράμμισε ο κύριος Βλαχόπουλος.

Κλείνοντας, ο κύριος Βλαχόπουλος εξέφρασε τη σταθερή πίστη της Τράπεζας Πειραιώς στις δυνατότητες της χώρας και ειδικότερα του τουριστικού κλάδου ενώ τόνισε τη δέσμευση της Τράπεζας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας,  αλλά και τη στρατηγική τοποθέτησή της στην υποστήριξη επιχειρήσεων που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της νέας εποχής, με έμφαση στην εξωστρέφεια.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πώς ο καφές σου κάνει καλό;

Η διεγερτική του δράση είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στομυαλό όταν σκεφτόμαστε τον καφέ. Όμως, ο καφές προσφέρει και πολλά...

«Μάστιγα» τα τροχαία με παράσυρση πεζών – Γιατί έχουν αυξηθεί

Απανωτά είναι τα τροχαία με παρασύρση πεζών τις τελευταίες ημέρες. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αττική μέσα σε τρεις ημέρες, γεγονός που δείχνει ότι...

Burger με τραγανό κοτόπουλο και curry mayo του Άκη

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την πάπρικα, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε 1...

Τι προσέχουμε στη διατροφή των Πανελληνίων

Μια από τις δυσκολότερες φάσεις στη ζωή ενός μαθητή είναι η περίοδος των πανελληνίων εξετάσεων, όπου το διάβασμα και το άγχος παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο...

Αυτά είναι τα πρόσωπα-φαβορί για τα υπουργεία μετά τις εκλογές

Έρχονται μεγάλες αλλαγές – Ποιο υπουργείο θα «σπάσει» στα δυο – Ποιοι υπουργοί θα μετακινηθούν και ποιοι θα μείνουν έξω Ο πρωθυπουργός θα διαχωρίσει το...