ΣΒΘΣΕ: Εκδήλωση με θέμα: «Αποκατάσταση όρων λειτουργίας της Παραγωγικής Οικονομίας»

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος στο πλαίσιο της Διευρυμένης Συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, φιλοξένησε τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, σε μία διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Αποκατάσταση όρων λειτουργίας της Παραγωγικής Οικονομίας»

Με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και στελεχών των επιχειρήσεων-μελών, καθώς και συνεργατών του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της Οικονομίας, τις προβλέψεις για το μέλλον του τόπου μας και τους Στρατηγικούς Στόχους και τις Πολιτικές του Υπουργείου, για την αποκατάσταση των όρων λειτουργίας της Παραγωγικής Οικονομίας και ιδιαίτερα της Βιομηχανίας.

Αναλυτικότερα ο κ. Σταϊκούρας κατά την αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στους 5 μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου που είναι:

 1. Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%).
 2. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας.
 3. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια).
 4. Η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
 5. Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός ανέλυσε το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Επιγραμματικά οι 10 δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε:

1η Δράση. Η συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.

2η Δράση. Η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη μέσω μόνιμων μειώσεων όπως:

 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ–μεσοσταθμικά–κατά22%.
 • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (από το 22% στο 9%) – αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί.
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για όλες τις επιχειρήσεις (από το 28% στο 22%).
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα (απότο10%στο5%).
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (από το 100% στο 55%). κ.α.

Αλλά και μη μόνιμων μειώσεων όπως:

 • Αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022.
 • Επιπλέον μείωση – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες – των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 και το 2022.
 • Μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις (30.09.2021).
 • Μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (31.12.2021).

3η  Δράση. Η υλοποίηση του Νόμου για τη Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας

4η  Δράση. Η παράταση του Προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ»

5η Δράση. Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

6η Δράση. Η συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγώνκαιμεταρρυθμίσεων.

7η Δράση. Οι επιτυχείς και έγκαιρες ολοκληρώσεις των επόμενων αξιολογήσεων από τους θεσμούς.

8η Δράση. Η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

9η Δράση. Η εμπροσθοβαρής άντληση πόρων από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

10η Δράση. Η διασφάλιση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Κλείνοντας ο Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης από το 2021, καθώς οι δείκτες επανεκκίνησης της οικονομίας, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, εμφανίζονται ενθαρρυντικοί.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος μετέφερε στον Υπουργό τα αιτήματα και τις επισημάνσεις των επιχειρήσεων μελών του που ενδιαφέρουν και αφορούν στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και έλαβε από τον Υπουργό τη διαβεβαίωση ότι αυτά θα εξετασθούν προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ικανοποίησής τους στο πλαίσιο των περιθωρίων που δίνει ο δημοσιονομικός σχεδιασμός, καθώς όπως τόνισε η χώρα παραμένει σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα Ελένη Κολιοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας, ήταν εξόχως σημαντικές όσο και απαραίτητες και απέδειξαν την ετοιμότητα της Ελληνικής Πολιτείας να διαχειριστεί μια πολυδιάστατη πρόκληση.

Όπως είπε: Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την θεσμοθέτηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων Χρηματοδοτικών Εργαλείων, που θα υποστηρίξουν με σημαντικούς οικονομικούς πόρους την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, είναι ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, ωστόσο απαιτούνται από όλους μεγαλύτερες και συντονισμένες προσπάθειες για τη βελτίωση της θέσης μας τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η μεταποιητική βιομηχανία, δηλαδή οι παραγωγικές επιχειρήσεις, απέδειξαν τη δυνατότητά τους να στηρίξουν με επάρκεια το ΑΕΠ, την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα, σε δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς, ωστόσο σε αυτή την απαιτητική φάση του σταδιακού απογαλακτισμού από την επιδοματική πολιτική, θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ώστε τόσο οι παραγωγικές όσο και οι κοινωνικές δυνάμεις να είναι σε μια ανάλογη κατάσταση που θα επιτρέψει την εκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας με αυτονομία και δυναμισμό.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εργασιακού Αθλητισμού

Το 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εργασιακού Αθλητισμού, διοργανώθηκε από τις 6-10 Οκτωβρίου 2021, στην Αθήνα. Περισσότεροι από 3500 αθλητές, αθλήτριες και αθλούμενοι, μαζί με τους συνοδούς...

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο γνωστής εταιρείας

Η ανακοίνωση σημειώνει: «Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Έλεγχος για Salmonella spp., Listeria...

Την πρώτη του παραγωγή για φέτος, ετοιμάζει πυρετωδώς το ΔηΠεΘε Ρούμελης

Η πρώτη παραγωγή της χειμερινής σεζόν της Κεντρικής Σκηνής του ΔηΠεΘε Ρούμελης, ξεκίνησε ήδη τις πρόβες της στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην Αθήνα και...

ΛΑΡΚΟ – Γκάζι για προσφορές στο τέλος Νοεμβρίου

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων της υπόθεσης της παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ με τον Ειδικό Διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ να έχουν κλειδώσει...

28η Οκτωβρίου: Αλαλούμ με τις παρελάσεις

Απόλυτη σύγχυση επικράτησε γύρω από τη διεξαγωγή των καθιερωμένων παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, με το υπουργείο Εσωτερικών τελικώς να «αδειάζει» την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...