Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα σύκο

Αν η μαρμελάδα βερίκοκο είναι η συνταγή για να «ανοίξει» η καλοκαιρινή περίοδος, τότε το σύκο είναι εκείνο που θα την ολοκληρώσει γλυκά.

Η μαρμελάδα σύκο αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά και ιδιαίτερα γλυκίσματα της χώρας μας. Ιδανική για το ξεκίνημα της ημέρας, σε ένα θρεπτικό πρωινό, αλλά και ως βασικό συστατικό σε μια αχνιστή πάστα φλώρα.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Συνήθως η αναλογία φρούτου ζάχαρης είναι ένα προς ένα, ωστόσο η γλυκύτητα του σύκου επιβάλει να μειώσουμε ελαφρώς τη ζάχαρη.

Επιλέγουμε καστανή ζάχαρη, για να αναδείξουμε το άρωμα της μαρμελάδας, ωστόσο μπορείτε να φτιάξετε τη μαρμελάδα και με απλή, κρυσταλλική.

Η αρμπαρόριζα είναι το πιο κλασικό μυρωδικό για γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Ωστόσο, ακόμη και αν την παραλείψετε, το αποτέλεσμα παραμένει ιδιαίτερα γευστικό.

Επιλέγουμε την προσθήκη μήλου, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την πηκτίνη του φρούτου και να δώσουμε έτσι στη μαρμελάδα πιο ωραία υφή.

Υλικά

600 γρ. φρέσκα σύκα

400 γρ. καστανή ζάχαρη

Το χυμό από ½ λεμόνι

2 ξινόμηλα (προαιρετικά)

1 κλωνάρι αρμπαρόριζα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σύκα από τη φλούδα και τα στρώνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα με «χοντρό» πάτο. Αν βάζουμε μήλο, το ξεφλουδίζουμε και το προσθέτουμε επίσης σε κομμάτια.

Πασπαλίζουμε από πάνω με τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Τα σύκα θα βγάλουν τους χυμούς τους. Με ένα πιρούνι ή ένα εργαλείο πολτοποίησης χειρός λιώνουμε τα σύκα μέσα στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.

Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε τυχόν αφρούς και φροντίζουμε, χωρίς να ανακατεύουμε πολύ, με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει η μαρμελάδα.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, απορρίπτουμε την αρμπαρόριζα και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει μια βράση ακόμη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρά, 10 λεπτά. Γεμίζουμε γυάλινα βαζάκια ως το χείλος, βιδώνουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πετσέτα.

ΠΗΓΗ : IEFIMERIDA

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Tεράστια έκρηξη στους Στύλους του Ολυμπίου Διός: Ταρακουνήθηκε το κέντρο της Αθήνας – Τουλάχιστον ένας τραυματίας [εικόνες]

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το κέντρο της Αθήνας, κοντά τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, καθώς λίγο πριν τις 7:00 το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκε πολύ...

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Νεκρά από το κρύο περίπου 370.000 ψάρια στη λιμνοθάλασσα Δρεπάνου (βίντεο)

Η κακοκαιρία Ελπίδα έφερε χιόνια και πολλά προβλήματα, ενώ στη διάρκειά της υπολογίζεται πως περίπου 370.000 ψάρια 12 ειδών πέθαναν από το ψύχος σε...

«ΡΑΟΥΣ» στην Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου Σπερχειάδας – Μακρακώμης

Η Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου Σπερχειάδας – Μακρακώμης ανεβάζει την κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου «ΡΑΟΥΣ» σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα.Λίγα λόγια για το...

Αιτήσεις για αναστολή συμβάσεων, ένταξη στο «Συν-Εργασία»

Ανοικτό παραμένει το σύστημα «Εργάνη» για την υποβολή αιτήσεων από εργοδότες για αναστολή συμβάσεων και ένταξη εργαζομένων στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», καθώς οι ημερομηνίες «τρέχουν».Για...

Tα μυστικά των Δελφών: Ο καθηγητής Μάικλ Σκοτ εξηγεί την αρχή, την ακμή και το τέλος του «Κέντρου του Αρχαίου Κόσμου»

«Ομφαλός της Γης» και κέντρο του αρχαίου κόσμου για πάνω από 1.000 χρόνια: Λίγοι είναι οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν το «ειδικό βάρος» των...