Συνταγή της ημέρας: Παπίσκα – Τσιγγάνικο λαχανόρυζο

Το λαχανόρυζο που μας ετοίμασε η κα Διονυσία Δημητρίου έχει κόκκινη πιπεριά, μαϊντανό, καρότο και γίνεται όσο πικάντικο αντέχει ο καθένας. Μία ακόμη παρακαταθήκη της πολίτικης κουζίνας που οι Έλληνες Ρομά της Πόλης ενσωμάτωσαν στην κουζίνα τους, εμπλουτίζοντάς τη με τα αγαπημένα τους καυτερά μπαχαρικά.

Με μια ματιά η συνταγή Παπίσκα

  • Μερίδες: 4-6
  • Προετοιμασία: 20′ + Αναμονή: 20΄
  • Χρόνος: 1 ώρα
  • Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο, κομμένο σε σχετικά λεπτά κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο καρότο, κομμένο κατά μήκος στη μέση και μετά σε λεπτά μισοφέγγαρα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλιά γλυκού φρέσκο-τριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όσο θέλουμε)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο θέλουμε)
  • 1½ κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • και αλάτι

Διαδικασία παρασκευής του λαχανόρυζου

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα (το άχνισμα θα λέγαμε πιο σωστά, αφού το λάχανο θα βγάλει τα υγρά του) για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, και προσθέτουμε το καρότο.
  3. Συνεχίζουμε το άχνισμα για άλλα 2 λεπτά και ρίχνουμε την πιπεριά και τον μαϊντανό.
  4. Αχνίζουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το πιπέρι, την πάπρικα και το μπούκοβο, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι μυρωδιές.
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ και 1 νεροπότηρο ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
  6. Προσθέτουμε άλλο 1 νεροπότηρο νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε να ξαναπάρει βράση.
  7. Ρίχνουμε το ρύζι και το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλλά τη σκεπάζουμε με το καπάκι της.
  8. Αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί μόνο του, ήπια, στο καυτό υγρό της κατσαρόλας για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει.

Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό, αλλά χωρίς περιττά υγρά. Το σερβίρουμε ζεστό και συνοδεύουμε με γιαούρτι, τζατζίκι ή τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Πηγή: newsfeast.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Κακοκαιρία «Ελπίς»: «Έπιασε» θάλασσα το χιόνι στη Σκιάθο

Tα μηχανήματα έργου και οι υδροφόρες του Δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν για να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυοΜέχρι τη θάλασσα έφτασε το χιόνι...

Κακοκαιρία: Αναβάλλονται οι εργασίες της Βουλης

Την αναβολή των εργασιών της αποφάσισε η Βουλή λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που πλήττει την Αττική.Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του κοινοβουλίου ενημέρωσε τις...

Ο χιονισμένος δρόμος της χώρας μας που εντυπωσίασε ολόκληρο τον πλανήτη (Video)

Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων από  δρόμο της Φλώρινας, ο οποίος έχει καλυφθεί από πυκνές στρώσεις...

​«Κάνετε το Κτηματολόγιο… κτήμα σας» με τις εκπαιδευτικές βίντεο-παρουσιάσεις των ψηφιακών εφαρμογών του

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, παρουσιάζει μία σειρά εκπαιδευτικών βίντεο – παρουσιάσεων με γενικό τίτλο «Κάνετε το Κτηματολόγιο… κτήμα σας», οι οποίες απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες...

Η νεότερη πρόγνωση του Meteo

Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές προβλέπονται και την Τρίτη, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, σε...