Συνταγή της ημέρας: Παπίσκα – Τσιγγάνικο λαχανόρυζο

Το λαχανόρυζο που μας ετοίμασε η κα Διονυσία Δημητρίου έχει κόκκινη πιπεριά, μαϊντανό, καρότο και γίνεται όσο πικάντικο αντέχει ο καθένας. Μία ακόμη παρακαταθήκη της πολίτικης κουζίνας που οι Έλληνες Ρομά της Πόλης ενσωμάτωσαν στην κουζίνα τους, εμπλουτίζοντάς τη με τα αγαπημένα τους καυτερά μπαχαρικά.

Με μια ματιά η συνταγή Παπίσκα

  • Μερίδες: 4-6
  • Προετοιμασία: 20′ + Αναμονή: 20΄
  • Χρόνος: 1 ώρα
  • Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο, κομμένο σε σχετικά λεπτά κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο καρότο, κομμένο κατά μήκος στη μέση και μετά σε λεπτά μισοφέγγαρα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλιά γλυκού φρέσκο-τριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όσο θέλουμε)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο θέλουμε)
  • 1½ κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • και αλάτι

Διαδικασία παρασκευής του λαχανόρυζου

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα (το άχνισμα θα λέγαμε πιο σωστά, αφού το λάχανο θα βγάλει τα υγρά του) για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, και προσθέτουμε το καρότο.
  3. Συνεχίζουμε το άχνισμα για άλλα 2 λεπτά και ρίχνουμε την πιπεριά και τον μαϊντανό.
  4. Αχνίζουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το πιπέρι, την πάπρικα και το μπούκοβο, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι μυρωδιές.
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ και 1 νεροπότηρο ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
  6. Προσθέτουμε άλλο 1 νεροπότηρο νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε να ξαναπάρει βράση.
  7. Ρίχνουμε το ρύζι και το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλλά τη σκεπάζουμε με το καπάκι της.
  8. Αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί μόνο του, ήπια, στο καυτό υγρό της κατσαρόλας για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει.

Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό, αλλά χωρίς περιττά υγρά. Το σερβίρουμε ζεστό και συνοδεύουμε με γιαούρτι, τζατζίκι ή τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Πηγή: newsfeast.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Εαρινή Χορωδιακή Συνάντηση στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Αυτά είναι τα σπάνια κοιτάσματα στη Στερεά Ελλάδα

Μα πόσο σημαντικές είναι αυτές οι σπάνιες γαίες και τα κρίσιμα υλικά και πού χρησιμοποιούνται; Από τα μικροτσίπ στα κινητά τηλέφωνα, τις μπαταρίες των κινητών...

Ενισχύονται με φαρμακευτικό υλικό τα γήπεδα του Δήμου Χαλκιδέων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Το βοιωτικό ιερό στην Κοιλάδα των Μουσών από την Αρχαϊκή Περίοδο έως την Ύστερη Αρχαιότητα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις πριν την έναρξη υποβολής τους

Μπορεί η πλατφόρμα των νέων φορολογικών δηλώσεων να είναι ακόμη κλειστή αλλά η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή τους είναι γεγονός. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και...