
Το λαχανόρυζο που μας ετοίμασε η κα Διονυσία Δημητρίου έχει κόκκινη πιπεριά, μαϊντανό, καρότο και γίνεται όσο πικάντικο αντέχει ο καθένας. Μία ακόμη παρακαταθήκη της πολίτικης κουζίνας που οι Έλληνες Ρομά της Πόλης ενσωμάτωσαν στην κουζίνα τους, εμπλουτίζοντάς τη με τα αγαπημένα τους καυτερά μπαχαρικά.
Με μια ματιά η συνταγή Παπίσκα
- Μερίδες: 4-6
- Προετοιμασία: 20′ + Αναμονή: 20΄
- Χρόνος: 1 ώρα
- Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
- 1 μέτριο λάχανο, κομμένο σε σχετικά λεπτά κομμάτια
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο καρότο, κομμένο κατά μήκος στη μέση και μετά σε λεπτά μισοφέγγαρα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλιά γλυκού φρέσκο-τριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουταλιά γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όσο θέλουμε)
- 1/2 κουταλιά γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο θέλουμε)
- 1½ κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
- και αλάτι
Διαδικασία παρασκευής του λαχανόρυζου
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα (το άχνισμα θα λέγαμε πιο σωστά, αφού το λάχανο θα βγάλει τα υγρά του) για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, και προσθέτουμε το καρότο.
- Συνεχίζουμε το άχνισμα για άλλα 2 λεπτά και ρίχνουμε την πιπεριά και τον μαϊντανό.
- Αχνίζουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το πιπέρι, την πάπρικα και το μπούκοβο, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι μυρωδιές.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και 1 νεροπότηρο ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
- Προσθέτουμε άλλο 1 νεροπότηρο νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε να ξαναπάρει βράση.
- Ρίχνουμε το ρύζι και το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλλά τη σκεπάζουμε με το καπάκι της.
- Αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί μόνο του, ήπια, στο καυτό υγρό της κατσαρόλας για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει.
Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό, αλλά χωρίς περιττά υγρά. Το σερβίρουμε ζεστό και συνοδεύουμε με γιαούρτι, τζατζίκι ή τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Πηγή: newsfeast.gr
Πηγή: stereanews.gr