Συνταγή της ημέρας: Παπίσκα – Τσιγγάνικο λαχανόρυζο

Το λαχανόρυζο που μας ετοίμασε η κα Διονυσία Δημητρίου έχει κόκκινη πιπεριά, μαϊντανό, καρότο και γίνεται όσο πικάντικο αντέχει ο καθένας. Μία ακόμη παρακαταθήκη της πολίτικης κουζίνας που οι Έλληνες Ρομά της Πόλης ενσωμάτωσαν στην κουζίνα τους, εμπλουτίζοντάς τη με τα αγαπημένα τους καυτερά μπαχαρικά.

Με μια ματιά η συνταγή Παπίσκα

  • Μερίδες: 4-6
  • Προετοιμασία: 20′ + Αναμονή: 20΄
  • Χρόνος: 1 ώρα
  • Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο, κομμένο σε σχετικά λεπτά κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο καρότο, κομμένο κατά μήκος στη μέση και μετά σε λεπτά μισοφέγγαρα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλιά γλυκού φρέσκο-τριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όσο θέλουμε)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο θέλουμε)
  • 1½ κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • και αλάτι

Διαδικασία παρασκευής του λαχανόρυζου

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα (το άχνισμα θα λέγαμε πιο σωστά, αφού το λάχανο θα βγάλει τα υγρά του) για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, και προσθέτουμε το καρότο.
  3. Συνεχίζουμε το άχνισμα για άλλα 2 λεπτά και ρίχνουμε την πιπεριά και τον μαϊντανό.
  4. Αχνίζουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το πιπέρι, την πάπρικα και το μπούκοβο, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι μυρωδιές.
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ και 1 νεροπότηρο ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
  6. Προσθέτουμε άλλο 1 νεροπότηρο νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε να ξαναπάρει βράση.
  7. Ρίχνουμε το ρύζι και το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλλά τη σκεπάζουμε με το καπάκι της.
  8. Αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί μόνο του, ήπια, στο καυτό υγρό της κατσαρόλας για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει.

Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό, αλλά χωρίς περιττά υγρά. Το σερβίρουμε ζεστό και συνοδεύουμε με γιαούρτι, τζατζίκι ή τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Πηγή: newsfeast.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Σταϊκούρας: Το 2022 θα είναι χρονιά ρεκόρ για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και για εξαγωγές

«Το 2022 θα είναι χρονιά ιστορικού ρεκόρ τόσο για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα όσο και για τις εξαγωγές», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος...

Σχέδιο ανάπλασης 14 εκατ. ευρώ για το Τατόι συζήτησαν Κάρολος-Μητσοτάκης

Στη συνάντηση του βασιλιά Καρόλου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στα όσα συζήτησαν στο τσάι στο κάστρο Γουίνδσορ αναφέρεται δημοσίευμα της Daily...

Ένα αρτακινό τραπέζι με πρωταγωνιστή τον γαύρο

Από το μπαλκόνι της Σμαρώς Ψαθέρη-Μιμίκου στη Νέα Αρτάκη, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χαλκίδα, βλέπεις να απλώνεται ο Ευβοϊκός Κόλπος, γαλήνιος και καταγάλανος. Χαίρεσαι...

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων-Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία ARIEL

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ ενόψει του νέου  κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία «ARIEL» που θα σαρώσει τη χώρα. Το νέο κύμα κακοκαιρίας,...

Aνοδική τροχιά στην ΕΑΒ – Τα στοιχεία για το 2021

Θετικό αποτέλεσμα μετά από φόρους παρουσιάζει στα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2021 η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. H Γενική Συνέλευση της Εταιρείας ενέκρινε...