Τα επτά μέτρα στήριξης για συνταξιούχους, αγρότες και συνεπείς οφειλέτες

«Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας» και ο προϋπολογισμός του 2023 επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προχωρήσεις σε μια σειρά από νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι, οι συνεπείς οφειλέτες και οι αγρότες είναι οι τρεις ομάδες «κερδισμένων» των νέων μέτρων που προανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και που εξειδίκευσε σήμερα Τετάρτη 15/2 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με το συνολικό κόστος του νέου πακέτου στήριξης που ανακοινώθηκε σήμερα ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 και ένα έκτακτο εφάπαξ κλιμακωτό επίδομα από 200 έως 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που «αδικήθηκαν».

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ένα πακέτο με συνολικά επτά μέτρα στήριξης:

  1. Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους
  2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
  3. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο
  4. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων
  5. Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
  6. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεών οφειλών
  7. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θοδωρή Σκυλακάκη, οι εξελίξεις που επιτρέπουν μια πιο θετική πορεία είναι, οι θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη, η σταθεροποιητική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και η θετική εικόνα για τα δημοσιονομικά έσοδα το 2022, μεταξύ άλλων.

Έκτακτο βοήθημα έως 300 ευρώ

Πιο αναλυτικά, το εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώ θα είναι κλιμακωτό σε πέντε κατηγορίες και θα το λάβουν 1.112.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είδαν ακέραια αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους, αλλά και για όσους πήραν μικρή αύξηση, θα είναι «ανάλογη με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» και την προσωπική τους διαφορά.

Το επίδομα θα μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του Μαρτίου και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους θα είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το δημοσιονομικό κόστος για αυτό το μέτρο ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ.

«Όταν υλοποιήσαμε το πρόγραμμα μας για αύξηση έως 7,75% στις αρχές τις 2023 γνωρίζαμε ότι δεν θα περιλάμβανε όσους είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά» δήλωσε και παραδέχθηκε πως «πράγματι υπάρχουν αδικίες». «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ», δήλωσε σχετικά από την Κοζάνη ο κ. Μητσοτάκης.

Ρύθμιση οφειλών

«Ανάσα» σε δανειολήπτες και άλλους οφειλέτες με νέα και παλαιά χρέη θα δώσει το νέο σχήμα ρυθμίσεων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ένα σχήμα από 36 έως 72 δόσεις που θα αφορά σε νέους συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, που δημιούργησαν δηλαδή νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Προϋπόθεση είναι να μην είχαν οφειλές έως την 1η Νοεμβρίου 2021 και τα 30 ευρώ θα είναι η ελάχιστη δόση.

«Δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις ρύθμισης. Υπάρχουν συμπολίτες μας που ήταν απόλυτα συνεπείς και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την Πανδημία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτούς», τόνισε χθες ο Κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα 72 ή 120 δόσεων ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων, έως την 31η Ιουλίου 2023.

«Επιστροφή» στο αγροτικό πετρέλαιο

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα».

«Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους μηλοπαραγωγούς, ο πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό.

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος, αλλά και ως προς τις ειδικότητες, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των δικαιούχων.

Ειδικότερα, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες, ως εξής:

α) Α΄ Κατηγορία: 200 ευρώ (από 150 ευρώ, που ίσχυε μέχρι πρότινος)

β) Β΄ Κατηγορία: 165 ευρώ (από 105 ευρώ)

γ) Γ΄ Κατηγορία: 150 ευρώ (από 70 ευρώ)

δ) Δ΄ Κατηγορία: 105 ευρώ (από 35 ευρώ)

ε) Ε΄ Κατηγορία: 70 ευρώ (από 30 ευρώ).

ΠΗΓΗ : CNN GREECE

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

4 Οκτωβρίου πέφτει στο νερό η πρώτη ελληνική Belharra

Στις 4 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να λάβει χώρα η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra κλάσης ΚΙΜΩΝ. Στο ναυπηγείο της Λοριάν στη βορειοδυτική Γαλλία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 23 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 1821.… Η Άλωση της Τριπολιτσάς. Έλληνικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα από τρίμηνη πολιορκία καταλαμβάνουν την Τρίπολη, όπου είχαν...

Τα «χαμένα μέταλλα» πλήττουν την πράσινη μετάβαση

Οι εγκληματίες στρέφουν το βλέμμα τους στην πράσινη μετάβαση. Αυτό είναι ένα μάθημα από τα προβλήματα στη γερμανική εταιρεία παραγωγής χαλκού Aurubis, της...

Ακίνητα: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις

Πέρα από την καθιέρωση της υποχρεωτικής αγοραπωλησίας ακινήτων μέσω τραπεζών που θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με στόχο να κλείσει μια «μαύρη τρύπα»...

Θεσσαλία: Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές στους πληγέντες

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής...