
Το δικό τους μήνυμα για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου θέλησαν να στείλουν αιρετοί και εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Στερεάς Ελλάδας.
Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών: “Η επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου επαναφέρει στις μνήμες μας τους αγώνες για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών, ενάντια σε δικτατορικά καθεστώτα και απέναντι στον ολοκληρωτισμό.
Σήμερα, που οι κοινωνίες δοκιμάζονται από πολλαπλές κρίσεις, η προάσπιση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, η προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αποτελούν υψίστης σημασίας ζητούμενα κάθε κοινωνίας που θέλει να προοδεύει και να ευημερεί.
Σε ετούτη την κρίσιμη καμπή που η χώρα μας κάνει το άλμα προς τα εμπρός, οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και την κοινωνία μας από το δηλητήριο του διχασμού, τις σκιές του παρελθόντος και τη λάσπη. Γιατί η λάσπη παραπέμπει σε βούρκο και τέλμα, πολιτικό, ηθικό, κοινωνικό.
Με ενότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εργαζόμαστε καθημερινά για να θέσουμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη, με πραγματικές ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.”
Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: “Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνοψίζει τον αγώνα αντίστασης ενάντια στη Χούντα, αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησε η νεολαία. Ο ελληνικός λαός, στη μακραίωνη ιστορία του, έχει αποδείξει ότι ο τράχηλός του δεν σηκώνει κανενός είδους ζυγό και ότι ποτέ δεν σταματά να μάχεται για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δυο στίχοι του Νικηφόρου Βρεττάκου, όλη η ουσία: “Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί”.”
Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας: “Ήταν μια λέξη μοναχά ελευθερία κι ύστερα είπαν πως την έγραψαν παιδιά…””Τα παιδιά του Πολυτεχνείου” απέδειξαν περίτρανα ότι μόνο με όπλο την ενότητα και τους αγώνες κερδίζεται η ελευθερία. Το Πολυτεχνείο μας καλεί να προσδιοριστούμε στο “εμείς” βάζοντας στην άκρη το “εγώ” με τα ιδανικά και τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν ως λαό. Τιμώντας όλους εκείνους που θυσιάστηκαν το Νοέμβρη του ‘73, τιμούμε την Δημοκρατία. Το ηχηρό μήνυμά του είναι παρόν, για να μας θυμίζει ότι χρειάζεται καθημερινός αγώνας για την προστασία του λόγου, της σκέψης, της επιλογής, της πράξης. Βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο που είχε την “δική του ιστορία “συνεχίζουμε γράφοντας τις δικές μας μικρές και μεγάλες προσπάθειες, για μια κοινωνία με επίκεντρο τον Πολίτη και την Δημοκρατία.”
Γιώργος Αναστασίου, Δήμαρχος Θηβαίων: “49 χρόνια πριν, οι νέοι έδωσαν τον δικό τους αγώνα για την Παιδεία, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. Η εικόνα των τανκς μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου συγκλονίζει, απαθανατίζοντας την κορύφωση των αιματηρών γεγονότων της 17 Νοεμβρίου 1973 και της εξέγερσης των φοιτητών κατά του χουντικού καθεστώτος. Αυτή η εικόνα μας υπενθυμίζει ότι η Ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται με αγώνες. Θυμόμαστε τη σημερινή επέτειο με σεβασμό και τιμή εκείνους που πάλεψαν για ηθικές αξίες και ιδανικά. Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελούν πηγή έμπνευσης κι ελπίδας για όλους μας. Αυτά τα διαχρονικά μηνύματα ας τα διδάξουμε κι εμείς στα παιδιά μας. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου και οι στίχοι του τραγουδιού «Τα παιδιά ζωγραφίζουν», επίκαιροι όσο ποτέ: «Τα παιδιά τραγουδούν μες στους δρόμους κι η φωνή τους τον κόσμο αλλάζει. Τα σκοτάδια σκορπάνε κι η μέρα λουλουδίζει σαν ανθός στο περβάζι».
Θύμιος Καραΐσκος, Δήμαρχος Λαμιέων: “Τιμούμε την εξέγερση της νέας γενιάς για Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία. Όλους εκείνους όπου με αλληλεγγύη και απαράμιλλο θάρρος στάθηκαν απέναντι στη δικτατορία και άνοιξαν τον δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Οι αγώνες της νεολαίας αποτελούν διαχρονικά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα, 49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, οι λέξεις “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” επαναβεβαιώνουν το νόημά τους και μας προσκαλούν να θυμηθούμε και να διδαχθούμε από αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας μετατρέποντας τη γνώση της ιστορίας σε δύναμη του σήμερα. Τιμή, λοιπόν, σε όσους θυσιάστηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη.”
Έλενα Βάκα, Δήμαρχος Χαλκιδέων: “17 Νοέμβρη, το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, του αγώνα της νεολαίας ενάντια σε ότι προσβάλλει τις ίσες ευκαιρίες στην ελευθερία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη. 49 χρόνια από το ηχηρό μήνυμα για Δημοκρατία. Την έννοια που γεννήθηκε στην Ελλάδα, που μας ενώνει και μας οδηγεί πάντα ως πολίτες και ως έθνος. Την έννοια που οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή, γιατί δικαίωσε το παρελθόν και εγγυάται το παρόν και το μέλλον μας. Η επέτειος αυτή αποτελεί σύμβολο διαχρονικό και επίκαιρο. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, ζωντανό, μας εμπνέει και μας υπενθυμίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα διαπραγματευόμαστε και με γνώμονα πάντα το συλλογικό συμφέρον, πρέπει να αγωνιζόμαστε και να τα διεκδικούμε. Ως φόρο τιμής στους αγωνιστές, ως χρέος απέναντι στα παιδιά μας.”
Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: “Το φετινό μήνυμα για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η Δημοκρατία, η οποία τέθηκε υπό επταετή γύψο εξαιτίας της Χούντας των Συνταγματαρχών και επανήλθε με τις αιματηρές θυσίες όσων με αυταπάρνηση συνέδραμαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, σήμερα αντιμετωπίζει νέες απειλές και προκλήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε ζωντανό το μήνυμα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου σχεδόν μισό αιώνα μετά. Άλλωστε, ο άνισος αγώνας των φοιτητών για Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Ελευθερία αποτελεί έναν διαχρονικό φάρο ελπίδας, μια υπενθύμιση του φόρου αίματος που πλήρωσε το φοιτητικό κίνημα, ένα παράδειγμα αγωνιστικότητας, ανιδιοτέλειας και πίστης στις αξίες και στις κατακτήσεις ενός ολόκληρου λαού.”
Νίκος Σταυρογιάννης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Λαμιέων: “Κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη, τιμούμε τους αγώνες της νέας γενιάς για Ελευθερία και Δημοκρατία. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια ιστορική επέτειος, αλλά παρακαταθήκη που έχουμε δημοκρατικό χρέος να διαφυλάσσουμε, υπενθυμίζοντας στους νεότερους πως οι αξίες, τα δικαιώματα και τα κοινωνικά αγαθά που σήμερα απολαμβάνουμε δεν ήταν πάντοτε δεδομένα. Το Πολυτεχνείο, διαχρονικό σύμβολο Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Ενότητας είναι εδώ και μας εμπνέει. Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σήμερα, μπορούμε με πρωτοπόρα τη νεολαία να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας τιμώντας έμπρακτα όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.”
Γιώργος Κοτρωνιάς, Βουλευτής Ν.Δ: “Μετά από 49 χρόνια όλοι μας αναζητάμε το βαθύτερο νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ο καθένας μπορεί να δίνει τη δική του εκδοχή. Η Ιστορία έχει καταγράψει την εξέγερση των φοιτητών, έχει καταγράψει το κλίμα της εποχής, τι προηγήθηκε και τι επακολούθησε. Η Δημοκρατία, η Ελευθεροτυπία, το Κοινωνικό Κράτος, το Κράτος Δικαίου, η δωρεάν Δημόσια Παιδεία ο Κοινοβουλευτισμός και ο Πολιτισμός, ήταν οράματα και έγιναν συνθήματα εκείνης της γενιάς και μπορούμε σήμερα να πούμε ότι αυτά είναι τα κεκτημένα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου για τα οποία σήμερα μπορούμε να αισθανόμαστε υπερηφάνεια. Με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν παθογένειες και πολλά προβλήματα που έφεραν σε δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση τη χώρα μας την οδήγησαν στα όρια της και έκαναν την γενιά του Πολυτεχνείου να απολογείται. Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να μειώσουν ή να μηδενίσουν την σημασία εκείνης της εξέγερσης των φοιτητών. Το Πολυτεχνείο ήτανε πραγματικά μια σύγχρονη επανάσταση και σήμερα γνωρίζουμε όλοι καλά ότι κάθε εποχή χρειάζεται τη δική της επανάσταση για να προχωρήσει. Σήμερα, έχοντας στην μνήμη μας αυτόν τον αγώνα και περνώντας όλες τις δύσκολες στιγμές της οικονομικής δυσπραγίας και της πανδημίας πορευόμαστε σε ένα δρόμο ανάπτυξης, με το βλέμμα στο μέλλον και μακριά από διχασμούς.”
Θανάσης Ζεμπίλης, Βουλευτής Ν.Δ: “Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου του 1973, αποτελεί 49 χρόνια μετά, κορυφαίο σύμβολο αντίστασης και αγώνα. Αποτελεί, επιπλέον, επέτειο μνήμης των αγωνιστών και των θυμάτων, που έπεσαν στο βωμό της δημοκρατίας. Το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης για ελευθερία συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες! Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μία χώρα σύγχρονη και δημοκρατική, που συμμετέχει ισότιμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο, το Πολυτεχνείο μας υπενθυμίζει ότι τίποτα από όσα έχουν αποκτηθεί, με αγώνες και κόπο, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Τιμάμε, λοιπόν, όσες και όσους αγωνίστηκαν για όνειρα και αξίες, όραμα και ελπίδα. Τιμάμε όλους εκείνους που προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν για την θωράκιση της Δημοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την πρόοδο της κοινωνίας! “
Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ: “Σαράντα εννέα χρόνια σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα μηνύματα που αναδύονται από την ιστορική επέτειο αναδεικνύουν την απαράμιλλη και μοναδική τους δυναμική. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο μια μαζική εναντίωση της νέας γενιάς της εποχής κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τα ξένα στηρίγματα τους. Μια εξέγερση ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας. Είχε ως βάση την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου θα ικανοποιείται το δικαίωμα όλων για κοινωνική δικαιοσύνη, για μόρφωση και εναντίωση σε κάθε μορφή αυταρχισμού. Όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στο ιστορικό και εμβληματικό πλέον σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Το σύνθημα αυτό δεν αποτέλεσε μόνο πηγή έμπνευσης για ολόκληρες γενιές μετέπειτα, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ένα σύνθημα που προκαλούσε αποστροφή σε κάθε λογής αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμα και σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973. Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα. Ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας. Μπροστά σε μία πολιτική εξουσία που λεηλατεί την κοινωνία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ταυτόχρονα δεν σέβεται το κράτος δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Βρισκόμαστε με άλλο τρόπο σε ένα κομβικό σημείο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα θυμίζει για πάντα ότι κάθε αυταρχικό καθεστώς πέφτει μπροστά στους αγώνες των πολιτών για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Ο λαός έχει τη δύναμη να ορίζει το μέλλον του μακριά από αυτούς που δεν σέβονται τις ελευθερίες και τη δημοκρατία. Μακριά από αυτούς που λεηλατούν τη ζωή του. Η Δημοκρατία θα νικήσει! Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τις Οργανώσεις Μελών της Βόρειας και Νότιας Λαμίας. Καταθέτει σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 στις 5.00 μμ στεφάνι στο χώρο του γλυπτού- απέναντι από το συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου/2ου Λυκείου Λαμίας, στον κόμβο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Καλεί όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας.”
Πηγή: stereanews.gr