Τα μηνύματα των τοπικών φορέων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Οι τοπικοί φορείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απέστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τον εορτασμό της ιστορικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Ακολουθούν τα μηνύματα:

Τιμούμε την επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» που αντέτεινε η Πατρίδα μας στις δυνάμεις του Άξονα, την εποποιΐα της Πίνδου και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων και των Ελληνίδων απέναντι στον κατακτητή. Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό, καθώς επιβεβαίωσε, για ακόμα μια φορά, την ακλόνητη προσήλωση του Έθνους μας σε ιδανικά για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Ιδανικά που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα, όπως η ελευθερία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αίσθηση του καθήκοντος και η αγάπη για την Πατρίδα.

Εκείνο τον Οκτώβρη του 1940, η Ελλάδα στάθηκε όπως και σήμερα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αντί για τον εύκολο δρόμο της συνθηκολόγησης, επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της αντίστασης. Η απόκρουση των αριθμητικά υπέρτερων ιταλικών δυνάμεων κατήγαγε ένα σημαντικό πλήγμα στο κύρος του Άξονα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της συνέχισης του αγώνα.

Το φρόνημα, η πίστη και η αγωνιστικότητα των Ελλήνων αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όλο τον ελεύθερο κόσμο, δείχνοντας το δρόμο προς την οριστική νίκη κατά της τυραννίας του ναζισμού και του φασισμού.

Στην αυριανή επέτειο, ας αναλογιστούμε το μεγαλείο και το κουράγιο που επέδειξε τότε σύσσωμος ο Ελληνικός λαός. Η Ελλάδα καλείται και πάλι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Προκλήσεις σύνθετες, προκλήσεις στο διεθνές επίπεδο και προκλήσεις από την γείτονα.

Προκλήσεις, η διαχείριση των οποίων απαιτεί σύνεση, ενότητα και ομοψυχία. Είναι λοιπόν ευκαιρία να συλλογιστούμε πατριωτικά πάνω απ’ όλα και να προχωρήσουμε με αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο που το οφείλουμε στα παιδιά μας αλλά και σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.

Χρόνια Πολλά!

Γιώργος Κοτρωνιάς, βουλευτής Φθιώτιδας

Η 28η Οκτωβρίου είναι για την πατρίδα μας ημέρα γιορτής και μνήμης – δεν λησμονούμε τις θυσίες των προγόνων μας για χάρη της ελευθερίας και εθνικής ανεξαρτησίας και εμπνεόμαστε από το σθένος, την ανδρεία και την αρετή που επέδειξαν.

Το ηχηρό “ΌΧΙ” στην υποδούλωση και το φασισμό αποτελεί την κορυφαία στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας. Η αξιοπρέπεια, η μαχητικότητα και η ευψυχία της μικρής, αλλά τόσο μεγάλης Ελλάδας εντυπωσίασαν, συγκίνησαν και εμψύχωσαν ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο και αποτέλεσαν τρανό παράδειγμα πίστης, αποφασιστικότητας και, εν τέλει, νίκης.

Υψώνουμε λοιπόν περήφανα τις ελληνικές σημαίες και τιμούμε καθημερινά, καθένας και καθεμία από το δικό μας μετερίζι, τον ωραίο αγώνα υπέρ του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Ιωάννης Μπούγας, Βουλευτής Φωκίδας-Γ.Γ. Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«82 χρόνια μετά το βροντερό ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και στη μισαλλοδοξία, παραμένει άσβεστο και διαχρονικό το μήνυμα της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας. 82 χρόνια μετά, οι αγώνες των Ελλήνων στα βουνά της Αλβανίας αποτελούν φάρο ελπίδας και μαχητικότητας, ιστορικό παράδειγμα ηρωισμού και πυγμής ενάντια σε κάθε επιβουλή της ανεξαρτησίας μας.

Σήμερα, σε μια ακόμη ιστορική συγκυρία, το σθένος και το φρόνημα του λαού μας δοκιμάζονται και η Ελλάδα στέλνει και πάλι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης το μήνυμα της σταθερότητας, του σεβασμού στην εθνική ανεξαρτησία και της απαρέγκλιτης τήρησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ημέρα υπερηφάνειας, μνήμης, ενότητας και εθνικής ομοψυχίας, ταυτισμένη με μία από τις λαμπρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής Φθιώτιδας

28η Οκτωβρίου 1940. Οι σειρήνες ηχούν και μεταφέρουν την είδηση του πολέμου. Το ηρωικό «όχι» του Μεταξά σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όχι στην υποταγή, όχι στην υποδούλωση, όχι στον φασισμό.

Οι Έλληνες στο έπος του ’40 δεν δείλιασαν μπροστά στον εχθρό, δεν φοβήθηκαν τον θάνατο, δεν δίστασαν να υπερασπισθούν την ελευθερία και την πατρίδα.

Κι εμείς οι απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που έγραψαν ορισμένες από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας, έχουμε χρέος και καθήκον να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αγαθό της Ειρήνης.

Σε καιρούς σκοτεινούς, σε νερά αχαρτογράφητα, σε στιγμές που το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και ζοφερό, αντλούμε διδάγματα από τους προγόνους μας, που αγωνίσθηκαν για τα ιδανικά και αξίες που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Και ο καλύτερος τρόπος να τους τιμήσουμε είναι να δείξουμε την ίδια θέληση και ομοψυχία μπροστά σε κάθε πρόκληση.

«Πάντα νικάει το δίκιο!

Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.

Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.

Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα» Γιάννης Ρίτσος, Οκτώβρης 1940.

Γεώργιος Αναστασίου, Δήμαρχος Θηβαίων

Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Έπος του ΄40, όταν οι Έλληνες, αψηφώντας αριθμητικές αναλογίες και στρατηγικούς σχεδιασμούς ανηφόριζαν στο δρόμο του μεγαλείου, προασπίζοντας την εθνική τους αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.

Σήμερα, ενωμένοι τιμούμε το ηχηρό κι αδιαπραγμάτευτο «ΟΧΙ» που κατέδειξε το ήθος και την αρετή ενός περήφανου λαού και που εξακολουθεί να εμπνέει, ως ιερή παρακαταθήκη, όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους.

Το «ΟΧΙ» είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μπορεί ο χρόνος να κύλησε, παίρνοντας μαζί του τη γενιά των πρωταγωνιστών, ωστόσο η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Θα παραμείνει ως χρέος και καθήκον μας για να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας και να μας εμπνέει και να μας ενδυναμώνει για τους αγώνες και τις μάχες που δίνουμε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Σήμερα το μήνυμα της επετείου είναι, περισσότερο από ποτέ, ζωντανό και επίκαιρο. Είναι μήνυμα αφύπνισης και κινητοποίησης της συλλογικής συνείδησης του λαού μας. Είναι το ιστορικό χρέος όλων μας και του/της καθενός/μιας ξεχωριστά – με πνεύμα σύμπνοιας και συνοχής, με αίσθημα ευθύνης, κυρίως από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις – να δώσουμε τις πολλές και δύσκολες μάχες που μας περιμένουν αποφασισμένοι και επιμερίζοντας δίκαια τα βάρη. Επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στους οικονομικά ασθενέστερους και δίνοντας ελπίδα καi προοπτική σ’ όλους και ιδιαίτερα στους νέους του τόπου μας. Το οφείλουμε στην ηρωική γενιά του ’40 που επιβεβαίωσε τη συνέχεια της φυλής μας και τη συνέπειά της να ανταποκρίνεται στην πάροδο της ιστορίας σε πάμπολλα προσκλητήρια αγώνων και θυσιών.

Σήμερα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, περισσότερο από κάθε άλλη φορά το διαχρονικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου ας το έχουμε ως οδηγό στην καθημερινή μας ζωή. Γιατί τίποτα δεν χαρίζεται, ούτε η ελευθερία ούτε η πρόοδος.

Όλα κατακτώνται με ενότητα και αγώνες.

« Αγαπητοί/ές συνδημότες/ισσες,

Σας καλώ λοιπόν, όλους και όλες,

Να εμπνευστούμε από τη γενιά του 1940, να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ενότητας κι αγάπης για τον συνάνθρωπο,

Να απαντάμε στις προκλήσεις της εποχής μας με ενότητα και πίστη στις αρχές και στα ιδεώδη που δόξασαν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό,

Να αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με ισχυρή θέληση και πείσμα για ένα ασφαλές και καλύτερο μέλλον για όλους μας και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας!

Χρόνια Πολλά σε όλους & όλες σας!

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες & σε όλους τους Έλληνες!

Χρόνια Πολλά, Ελλάδα!»

Βασίλης Περγάλιας, Δήμαρχος Τανάγρας

Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τον Ελληνισμό και τους απανταχού Έλληνες. Πρόκειται για επέτειο χαράς και περηφάνειας ανακαλώντας στη μνήμη μας τους Έλληνες της μικρής Ελλάδας του 1940 που αντιμετώπισαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα τις φοβερές δυνάμεις του φασισμού αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ανίκητες. Η επέτειος του «ΟΧΙ» μας υπενθυμίζει την ομοψυχία των Ελλήνων, το πάθος τους για την υπεράσπιση των ιδανικών τους, τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους και την υπεράσπιση της πατρίδας τους.

Η αυτοθυσία και ο πατριωτισμός, που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας, είναι η πολιτιστική κληρονομιά μας και η παρακαταθήκη μας που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά ώστε να διαθέτουμε γερές ιστορικά βάσεις, να αποφεύγονται λάθη του παρελθόντος και να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Στις μέρες μας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, βιώνουμε πολλαπλές προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στην υγειονομική κρίση του COVID-19, στην ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και στις απειλές και την επιθετικότητα της γείτονας χώρας Τουρκίας που για άλλη μια φορά προσπαθεί να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα.

Επιδιώκεται, λοιπόν, πλέον ξεκάθαρα η αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών απειλώντας την εθνική μας κυριαρχία. Ωστόσο, εμείς επιλέγουμε την πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, έναντι των επεκτατικών επιδιώξεων. Είμαστε υπέρ του Πατριωτισμού και ενάντια σε κάθε μορφή Εθνικισμού.

Πάντοτε θα επιζητούμε ειρηνικές λύσεις, αλλά και πάντοτε θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε συντριπτικές απαντήσεις, υπερασπιζόμενοι και την τελευταία σπιθαμή του εδάφους μας.

Εμείς, ως Έλληνες, οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων μας ώστε με σθένος, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ομοψυχία να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες υπερασπιζόμενοι αξίες και ιδανικά, ίδια με εκείνα που δόξασαν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, τι έχουμε καταφέρει ως Έθνος και πως όλοι μαζί έχοντας κοινό στόχο μπορούμε να νικήσουμε δύσκολες μάχες συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Ιωάννης Ταγκαλέγκας, Δήμαρχος Λεβαδέων 

Η αυριανή μέρα που ξημερώνει, είναι ημέρα ιστορικής μνήμης, μια ημέρα «ορόσημο» για την ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Το ηρωικό «ΟΧΙ» απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, αποτέλεσε ένα βροντερό «ΝΑΙ» υπέρ της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας μας ως λαό και Έθνος.

Κανένας και τίποτα δε θα μπορούσε να σταματήσει το «ποτάμι» των περήφανων Ελλήνων.

Από το μεγάλο αυτό «ΟΧΙ», 82 χρόνια μετά, εξακολουθούμε να αντλούμε έμπνευση και να παίρνουμε τη δύναμη που μας κινητοποιεί να πετύχουμε τους στόχους και τα ιδανικά μας.

Ας είναι αυτό λοιπόν το μήνυμα της ημέρας, της 28ης Οκτωβρίου, όλοι οι Έλληνες μαζί, με ομοψυχία, πίστη και αισιοδοξία, με στραμμένο το βλέμμα μας στα διδάγματα του Έπους του 1940, να διεκδικούμε ένα μέλλον λαμπρό, ελπιδοφόρο, μα πάνω απ’ όλα δημοκρατικό και ελεύθερο.

ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Βιργινία Στεργίου, Δήμαρχος Στυλίδας 

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης για όλους τους Έλληνες όπου γης. Τιμούμε μια ιστορική στιγμή ενότητας του Έθνους μας που έφερε μια μεγαλειώδη νίκη, η οποία μνημονεύθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με ομοψυχία οι Έλληνες στράφηκαν ενάντια στον κατακτητή και είπαν ΟΧΙ σε όσα αυτός πρέσβευε, τον φασισμό και τον ναζισμό, την καταπίεση και τη μισαλλοδοξία. Βροντοφώναξαν ΝΑΙ στην ελευθερία και την εθνική υπερηφάνεια.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα αποτελεί πρόκληση για κάθε γενιά η πίστη σε αυτές τις αξίες και τα ιδανικά, και παράλληλα χρέος να μην ξεχνούμε και να τιμούμε τις θυσίες των πρόγονων μας.

Ας αντλήσουμε απ’ αυτή την ηρωική πράξη δύναμη και αυτοπεποίθηση. Μονάχα ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε και να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Ιωάννης Συκιώτης, Δήμαρχος Καμένων Βούρλων

Ημέρα απόδοσης φόρου τιμής αύριο, στους Έλληνες του έπους του ’40, στους προγόνους μας, που σήκωσαν επάξια τα λάβαρα της ελεύθερης ελληνικής ψυχής.
Η αντίσταση του ελληνικού λαού στην ξένη κατοχή σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία μας, διαμόρφωσε ιστορική συνείδηση και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να μας εμπνέει στη διαμόρφωση αγωνιστικού χαρακτήρα και τρόπου ζωής, στη μάχη για τη ζωή και στον αγώνα για Ελευθερία, Ισότητα και Δημοκρατία.
Όλοι μας και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να μελετήσουμε την ιστορία μας, να εμπνευστούμε από τους προγόνους μας και να γίνουμε κοινωνικά ενεργοί πολίτες, για μια καλύτερη κοινωνία με επίκεντρο τον Άνθρωπο, με Αλληλεγγύη και Δικαιοσύνη!
Για ένα καλύτερο μέλλον για τον Δήμο μας και τη χώρα μας.
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Γεώργιος Χαντζής, Δήμαρχος Μακρακώμης

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Κακοκαιρία: Στη Φθιώτιδα θα πέσει το πιο πολύ νερό

Ήδη, από το μεσημέρι της Κυριακής, έχουν σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα του «112» στους κατοίκους της Φθιώτιδας, Θεσσαλίας, Σποράδων και Βόρειας Εύβοιας, ώστε να περιορίσουν...

Συχνές Ερωτήσεις για την έκδοση Νέου Τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών Μορφότυπου ID-1

  Υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με δελτίο ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος...

id.gov.gr – Τη Δευτέρα 25/9 ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών για την έκδοση ή αντικατάσταση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, ανταποκρινόμενη...

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού Νέας Αρτάκης η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού «Η Μικρασιάτισσα» στη Νέα Αρτάκη, που τελέστηκαν χθες, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100...

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού – Πού έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις...