Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που δίνει το πράσινο φως για τον τρίτο διαγωνισμό έργων αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταρίες), έπειτα από μια περίοδο αναμονής. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) είναι πλέον υπεύθυνη για την άμεση εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι αποφάσεις και διαδικασίες δημοπράτησης αναμένονται σύντομα, ώστε να ανακοινωθούν τα έργα που θα επιλεγούν.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα ενισχυθούν αυτόνομες μονάδες μπαταριών με διάρκεια αποθήκευσης τεσσάρων ωρών, συνολικής ισχύος 200 MW. Η αρχική πρόβλεψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είχε ορίσει 300 MW, ωστόσο έγινε αναθεώρηση προς τα κάτω. Οι περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα έργα θα είναι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.

Η τιμή εκκίνησης για τον τρίτο διαγωνισμό έχει οριστεί στα 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος, υψηλότερα από τους προηγούμενους διαγωνισμούς, που ήταν στα 115.000 €/MW/έτος. Οι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν προσφορές κάτω από αυτό το ποσό για να διεκδικήσουν «ταρίφα». Οι επιλεγμένες μονάδες θα λάβουν επίσης επιπλέον ενίσχυση στο CAPEX ύψους 200.000 €/MW.

Η λειτουργική ενίσχυση που θα εξασφαλίσουν οι νικητές του διαγωνισμού θα ισχύει για δέκα χρόνια από την έκδοση άδειας λειτουργίας. Αυτός ο διαγωνισμός θα είναι ο τελευταίος όπου παρέχονται ενισχύσεις σε CAPEX και OPEX, πριν εφαρμοστεί ο νέος σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την εγκατάσταση μπαταριών χωρίς ενίσχυση, αλλά με ταχύτητα στην αδειοδότηση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άδειες παραγωγής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα που έχουν παύσει να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα μπορούν να μετατραπούν σε άδειες αποθήκευσης ενέργειας με προτεραιότητα στη διαδικασία τροποποίησης από τη ΡΑΑΕΥ. Ο συνολικός προγραμματισμένος φόρτος των προσφορών σύνδεσης στις αποθήκες θα φτάσει τα 450 MW, με το μέγιστο να ορίζεται στα 150 MW ανά επενδυτή.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ προχωρά σε ρυθμίσεις για υφιστάμενα φωτοβολταϊκά πάρκα, δίνοντάς τους προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου 2025 για να υποβάλουν αιτήσεις προσθήκης συσσωρευτών. Οι μονάδες αυτές θα πρέπει να λειτουργούν από την 4η Ιουλίου 2019 και έπειτα ή να έχουν εξασφαλίσει θετική προσφορά σύνδεσης στο δίκτυο μεταφοράς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2025.

Η αποθήκευση ενέργειας θα μπορεί να γίνεται κατά τις μεσημεριανές ώρες, ενώ η πώληση της ενέργειας θα προγραμματίζεται βράδυ, εκμεταλλευόμενη τις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα αποζημιώνονται με βάση τις καταναλωτικές τιμές της αγοράς την επόμενη ημέρα, αναμένοντας τη δυνατότητα κοινών αιτημάτων εγκατάστασης αποθήκευσης ενέργειας από μονάδες που μοιράζονται την ίδια σύνδεση.

Πηγή: tovima.gr