Τάρτα με φράουλες του Άκη

Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας και σπάμε το βούτυρο μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο σαν βρεγμένη άμμος. Καλό θα είναι να φοράμε γάντια όσο δουλεύουμε το μείγμα, προκειμένου να μην περνάει η θερμοκρασία από τα χέρια μας στο μείγμα.

Προσθέτουμε το αβγό, το παγωμένο νερό, τον παπαρουνόσπορο -προαιρετικά-, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να γίνει μια ελαστική ζύμη.

Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρa

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.

Απλώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη από τη ζύμη και ακουμπάμε την παγωμένη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα. Την ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας, την καλύπτουμε με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας, και αρχίζουμε να την ανοίγουμε με τον πλάστη. Αν χρειαστεί, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη ζύμη για να είναι πιο εύκολο να την ανοίξουμε.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και μεταφέρουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 27 εκ. και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της φόρμας.

Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη που περισσεύει ώστε να έχει ύψος 3 εκ. Τη ζύμη που περισσεύει μπορούμε να την κάνουμε μπισκότα.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της ζύμης σε πολλά σημεία.

Απλώνουμε πάνω από τη βάση ένα κομμάτι μεμβράνη ή ένα κομμάτι λαδόκολλα και ρίχνουμε από πάνω το ειδικό βάρος ή τα όσπρια ώστε να μη φουσκώσει η τάρτα. Προσοχή! Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μεμβράνη, θα πρέπει να διπλώσουμε τις άκρες της προς τα μέσα προκειμένου να μην ακουμπάει καθόλου η μεμβράνη στα τοιχώματα της φόρμας.

Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 30 λεπτά.

Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, αφαιρούμε το ειδικό βάρος ή τη μεμβράνη με τα όσπρια, και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμα 20 λεπτά.

Αφαιρούμε και πάλι τη φόρμα από τον φούρνο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια της βάσης με τον αραιωμένο κρόκο, και ψήνουμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.

Βγάζουμε ξανά τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε τη βάση της τάρτας να κρυώσει για 10-20 λεπτά.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Βόλος: Μουσείο για την ιστορία του Τύπου

Την ιστορική διαδρομή που ακολούθησε ο Τύπος της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα, από τα χρόνια της Απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό μέχρι...

«Διάκεια» 2023 – Στο Δημοτικό κολυμβητήριο Λαμίας οι διήμεροι αγώνες των προαγωνιστικών κατηγοριών

Μια μεγάλη κολυμβητική διοργάνωση αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο διεξάγεται στο Δημοτικό κολυμβητήριο Λαμίας με την επωνυμία «Διάκεια» 2023, συγκεντρώνοντας 200 και πλέον συμμετοχές...

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: 6 στη σκηνή

Ο Ηλίας Φουντούλης, ο Άγγελος Σπηλιόπουλος, ο Αλέξανδρος Χαριζάνης,ο Θάνος Αυγερινός, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, -ζηλεύοντας όλους αυτούς τους έντεχνους μουσικούς που περιοδεύουν στην Ελλάδα, μεθάνε, φλερτάρουν και ζουν...

Παναγιά της Φοινικιάς: Το μαγευτικό τοπίο που αγάπησε ο Λόρδος Βύρωνας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Α. Τσίπρας από Χαλκίδα: Δεν το βάζουμε κάτω

Την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτό να ανατραπεί ο συσχετισμός που προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης...