
Τεράστιο πλήγμα αποτελεί ο τερματισμός της παραγωγικής διαδικασίας της Pipelife για την ελληνική βιομηχανία. Όπως είχε βγει στην δημοσιότητα από αρχές Φεβρουαρίου, το ιστορικό αυτό εργοστάσιο, το οποίο απασχολούσε περισσότερα από 70 άτομα, θα έσβηνε τις μηχανές του στις 31 Μαρτίου του 2021, έπειτα από μία άκρως αιφνίδια απόφαση της διοίκησης. Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα των αρνητικών κεφαλαίων της θυγατρικής, η οποία είχε δεχθεί πλήγματα μετά την περίοδο των capital controls αλλά και λόγω της απουσίας μεγάλων -δημόσιων και μη- έργων, τα οποία η Pipeline διεκδικούσε, και μάλιστα ανταγωνιστικά.
Δεύτερο σημαντικό πλήγμα για την ελληνική βιομηχανία αποτελεί και ο τερματισμός της παραγωγικής διαδικασίας από σήμερα στο εργοστάσιο της ιστορικής Pitsos. Στα εργοστάσια της Pitsos απασχολούνταν περισσότερα από 200 άτομα, τα οποία αυτή την στιγμή μένουν χωρίς δουλειά.
Το πλήγμα για την ελληνική οικονομία δεν έχει μόνο άμεσο αντίκτυπο με την απώλεια 273 θέσεων εργασίας, των 200 «τελευταίων» στην κάποτε κραταιά Pitsos και των 73 στο εργοστάσιο της Pipelife στη Θήβα, αλλά κυρίως ο συμβολισμός της κίνησης των δύο πολυεθνικών που ανήκουν οι εταιρείες.
Τα «λουκέτα» έρχονται σε μία εποχή που επιχειρείται η στροφή της οικονομίας μας προς τη Βιομηχανία, όπως εξάλλου θα διαφανεί και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα παρουσιαστεί σήμερα απ’ την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση οι μηχανές στα δύο εργοστάσια αναμένεται να σιγήσουν σήμερα και να γίνουν οι τελευταίες «εκκαθαρίσεις» στο πλαίσιο της απόφασης των δύο εταιρειών, της γερμανικής BSH και της Pipelife International μέλος του ομίλου Wienerberger, να διατηρήσουν αμιγώς εμπορική παρουσία στη χώρα μας μεταφέροντας την παραγωγή στα εργοστάσια που διατηρούν σε όμορες χώρες.
Πηγή: stereanews.gr