Διευρύνεται ο χάρτης των αρχαιολογικών χώρων την ανασκαφή και ανάδειξη των οποίων στηρίζει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στο πλαίσιο της χορηγικής της δράσης. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα προστασίας και προβολής του πολιτιστικού πλούτου, ως πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας, συμβάλλει στις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται και συνάμα υποστηρίζει την καινοτόμο έρευνα.
Από την ακριτική Κάσο, έως την Εύβοια και τη Βοιωτία η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στηρίζει έμπρακτα κάθε δράση που προάγει την πολιτιστική κληρονομιά, με προτεραιότητά της τις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές.
Μακριά από τον θαλάσσιο χώρο, στις πεδιάδες της Βοιωτίας, οι προβολείς πέφτουν στην εντυπωσιακή μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα. Η οχυρωμένη έκταση 200 στρεμμάτων που συνδέεται άρρηκτα με τα αποστραγγιστικά έργα της Κωπαίδας και την οχύρωση τους, ανασκάπτεται συστηματικά σε πενταετές πρόγραμμα το οποίο υποστήριξε φέτος η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προσδοκώντας στη σκιαγράφηση της περιοχής κατά τη μυκηναϊκή εποχή.
Ομοίως, στην Εύβοια, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι αρωγός της έρευνας στον προϊστορικό οικισμό Γκουριμάδι ο οποίος έχει απασχολήσει την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι ανασκαφές που διεξάγονται από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό την αιγίδα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, μαρτυρούν ότι πρόκειται για την αρχαιότερη γνωστή θέση της περιοχής ενώ οικιστικά κατάλοιπα και κινητά ευρήματα, μοναδικά στο είδος τους, προσφέρουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολύτιμες μαρτυρίες για τις σχέσεις και συναλλαγές μεταξύ Αιγαίου και ηπειρωτικής Ελλάδας, κατά την προϊστορική εποχή.
Πέρα από τις έρευνες και τις απαντήσεις που αναμένονται για να ολοκληρωθεί το πολιτισμικό παζλ των περιοχών, την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ απασχολεί και η ανάδειξη των ιστορικών χώρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Ριζόκαστρο» Αλιβερίου, ο εντυπωσιακός βυζαντινός πύργος που εποπτεύει την περιοχή νότια του κόλπου του Αλιβερίου.
Όπως προκύπτει από τα αρχιτεκτονικά ευρήματα, ο χώρος χρησιμοποιείται αδιάλειπτα από τους μεσαιωνικούς χρόνους και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης υποστύλωσης και ανάδειξης του σπουδαίου αυτού μνημείου το οποίο εμπλουτίζει το πολιτιστικό προφίλ της περιοχής.
Πηγή: stereanews.gr